Skocz do zawartości
Bvc20

Pierwsze w zyciu morskie 450l

Jak Ci sie podoba moje akwarium  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak Ci sie podoba moje akwarium

• Dno
      12
    • Wstrzymuje sie od opini zobacze jak bedzie dalej
      18
    • Moze byc
      3
    • Fajne
      1

Rekomendowane odpowiedzi

to chyba rozumiecie dlaczego nie mam zywych skal i zaczolem kombinowac z martwa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest ten koral wychodzi tylko w nocy ale jest bardzo ladny w dzien wyglada jak czerwona skala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pojawilo mi sie zyjatko nie wiem co to jest dam 3 fotki moze ktos zidentyfikuje stwora i powie czy wywalic to czy pozwolic zyc? chodzi w tepie slimaka ma ruzki i pelza jak slimak

3317_thumb.attach

3318_thumb.attach

3319_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto nowe zdjecia mialem okazje wiec dokupilem zywej skaly 30kg (20e za kilo) i przyszly wreszcie moje ledowe lampy narazie 2 (2X120W) ale juz sie robi dla mnie trzecia .jak to ze mna bywa nie moglo byc normalnie i po pierwszej nocy jedna z lamp wylondowala w wodzie zalamalem sie jak by nie patrzyc nie male pieniadze . po skontaktowaniu rano ze sprzedawca dowiedzialem sie ze nic takiego sie nie stalo tylko trzeba lampe przeplukac w slodkiej wodzie i powinno byc wszystko ok . dzis jest 2 dzien lampa wyschla zmienilem mocowanie (postawilem lampy na stelazach ze swietlowek narazie mocowanie musze wymyslec)i dziala .podlaczyle lampy i zrobilem kilka fotek .

Ukwialy jszcze nie rozwinely sie do konca zajmuje im to chwilke ale za to chili coral jest rozwiniety przy nowych lampach schowalem go do jaskini by mu bylo dobrze

skaly przyszly z indonezjii i lezaly u kolegi w akwarium przez 3 tygodnie ja do swojego zbiornika wlozylem je 3 dni temy

Ate plamy na tle to woda ktora wylala sie z akwarium po mojej przeprowadce :)

3341_thumb.attach

3342_thumb.attach

3343_thumb.attach

3344_thumb.attach

3345_thumb.attach

3346_thumb.attach

3347_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problemy z czerwonym i brazowym glonem powoli zanikaja ale jeszcze tydzien temy byla masakra i pojawil sie zielony glon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis dokupilem jednego Salariasa napewno powiecie ze zle zrobilem kupujac nowa rybke ale mam problemy z czerwonym glonem i wyczytalem ze ta rybka zjada glon, moze pomoze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co sie stalo ale pojawily mi sie dziwne rzeczy w akwarium wyglada to jak male posklejane patyczki i czasami kolo tego widze male robaczki jak ktos wie co to i jak z tym walczyc prosze o pomoc dzis zauwazylem ze podobne istotki sa w pompie i na moim ukwiele

3399_thumb.attach

3400_thumb.attach

3401_thumb.attach

3402_thumb.attach

3403_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem nie macie pojecia co to to za istoty rosna i zyja w moim akwarium wywalilem wiekrzosc tylko nie wiem co zrobic z ukwialem ktorego to dopadlo czy mozna odciac kawalek zainfekowany czy lepiej pozbyc sie caleg ?

nastepna sprawa moze prostrza czerwony sluzowaty glon miekki pokrywajacy skaly 1 milimetrowa nie przezroczysta warstwa .

jak ktos wogule moze pomuc to prosze bo z tego co widze to wszyscy na tym forum to tylko potrafia "pomagac" na poczadku kiedy ktos popelnia podstawowe bledy a potem to cisza

ps

niebieska dalej zyje a zostalem oskarzony o morderstwo i znecanie sie nad zwierzetami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, myślę że po Twoich zdjęciach trudno zidentyfikować cóż to takiego. Osobiście miałem w baniaku mnóstwo różnego rodzaju robaczków czy krzaczków które to się pokazywały to znów znikały. Jeśli nie obrastają Ci baniaka plagą, nie szkodzą innym zwierzakom w baniaku to pozostaje obserwacja. Co do ostatniego zdjęcia z zaznaczonym czerwonym kółeczkiem to jeśli to jest Twój ukwiał o którym piszesz to mnie ten koral wygląda na Sinuralia dura ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mysle ze to jest wlasnie Sinularia dura czy moge odciac kawalek zainfekowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawno sie nie odzywalem ale dodaje nastempny filmik:

mialem troche problemow z czerwonym i brazowym glonem ale mysle ze jest juz po wszystkim to znaczy brazowy sie cofa a czerwonego prawie nie ma zakupilem w miendzy czasie 2 ryby juz nie ma znaczenia jakie i po wprowadzeniu do zbiornika wprowadzilem epidemie i jak sie okazalo nie tylko ja jakas trefna dostawa do sklepu , efektem epidemi w moim zbiorniku padla polowa ryb ktore mialem oczywiscie wszystkie straty pokryl sklep (nie bylem jedynym poszkodowanym klientem) teraz troszke zmieniona obsada dokupiona lampa uv po ktorej mysle zaczol sie cofac glon i jestem w trakcie kupowania automatycznej dolewki bo moj patent ze zbiornikiem 10l troszke nie zdaje egzaminu powracajac do Sinularia to z 4 kawalkow na jakie byl podzielony to zyja 3 jednego juz nie ma zostal zjedzony przez robaki co tydzien plucze skale na ktorej rosnie i wyplukuje okolo 5-7 robali i nie atakuja nastepnych kawalkow mysle ze kiedys je wytepie

ps

na filmie nie wszystko rozwiniete ale mam niektore korale i ukwialy ktore rozwijaja sie na kilka dni a potem sa zamkniete przez kilka dni nie wiem czy to normalne ale u mnie sie tak dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi