Skocz do zawartości
Bvc20

Pierwsze w zyciu morskie 450l

Jak Ci sie podoba moje akwarium  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak Ci sie podoba moje akwarium

• Dno
      12
    • Wstrzymuje sie od opini zobacze jak bedzie dalej
      18
    • Moze byc
      3
    • Fajne
      1

Rekomendowane odpowiedzi

trudno dawać rady i podpowiadać, jeżeli sama "podstawa" jest nieodpowiednia i nic z tym nie robisz.

nie zgadzam sie z ta wypowiedzia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie zgadzam sie z ta wypowiedzia

Szkoda że nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań. Wspomniałeś, że ryby kosztowały Cię 1% tego co wydałeś na sprzęt. Ale JAKI sprzęt? Masz dokupioną chińską tanią pompę cyrkulacyjną i oświetlenie składające się z 4xT5 (niewiadomo jakiej mocy...) i odpieniacz też w sumie nie wiemy jaki model. IMO w sprzęt to nie inwestowałeś solidnie, nie jest to nawet wersja minimum.

Nie widać też żadnych działań, żeby wyprostować zbiornik. Radzono, żebyś kupił więcej skały a wywalił tuf - olałeś a im dłużej czekasz, tym to będzie bardziej bolesne. Odpieniacz - radzono żebyś kupił większy - miałeś wymienić - a tu piszesz że ten stary jest w zbiorniku. To jak go chcesz później do sklepu zwrócić? Masz filtr zewn dedykowany do akwarium słodkiego... Twierdzisz, że masz wystarczającą filtrację. A tak z ciekawości zapytam: co z rzeczy znajdujących się u Ciebie w zbiorniku służy filtracji? Zawsze mi się wydawało, że filtracja jest dobierana do obsady akwarium, a nie do ilości wody, więc argument że masz mniej wody w zbiorniku do mnie nie trafia.

Popatrz na inne zbiorniki umieszczone w tym dziale. Jak wygląda tam sprawa filtracji, cyrkulacji, oświetlenia... Po pierwszych 2-3 przeczytanych tematach powinieneś łatwo dostrzec różnice między swoim rozwiązaniem, a rozwiązaniem bardziej doświadczonych morszczaków. A skoro jak sam przyznałeś nie masz żadnej wiedzy na temat solniczek, to lepiej posłuchać dobrych rad z tego forum.

Wcześniej miałeś jedne z najmniej wymagających ryb słodkowodnych. Księżniczki i pyszczaki mają znikome wymagania co do parametrów wody, jedzą wszystko co im się pod pysk nawinie i mnożą się jak szalone. Stąd też były w stanie wybaczyć Ci wiele błędów. Nie liczyłabym na to samo w przypadku stworzeń morskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę tylko tyle że jeśli nie zaczniesz stosować się do rad których udzielają Ci bezinteresownie forumowicze i dalej będziesz brnął uparcie przez siebie wybraną ścieżką to... Zaliczysz glebę...

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok przyjmuje do wiadomosci narazie prosze o troche czasu i odezwe sie jak sie pozbieram i wprowadze zmiany w akwarium ktorych mi doradziliscie , jeszcze raz dziekuje za wszystko i prosze Was o cierpliwosc o ,ktora u mnie krucho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam. Marudzicie wszyscy :D

koko dzambo i do przodu !

no nie ? :):P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tam postępy, może jakaś aktualizacja, nowe fotki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No narazie podam testy i historie od ostatniego postu

a wiec

-wywalilem martwa skale ,

-zostawilem tylko zywa (2 kawalki srednie martwej tez podspodem )jest teraz okolo 40kg zywej do 5kg martwej ,

-zrobilem sumpa podspodem wstawilem odpieniacz TMC V2 Skim 800 (i opdlaczylem ozonator C 100 firmy certizon 100mg O3/h ale ustawilem go na minimum bo mam malo wegla aktywnego i boje sie troszke ) jako filtracje dodatkowa wstawilem cala ceramike z mojego fx5 cztery granulacje wstawilem worek z PO4 i SiO2 Adsorber firmy ROWAphos i algi zielone na koniec zamontowalem tam lampe by rosly

-pompy jedna firmy sunsun JVP-202 12000l/h jedna hydor koralia 4 4600l/h

i jedna trixie aqua pro m-700 bez filtra 700l/h

-kupilem lampy led narazie 2 ale planuje dokupic jeszcze jedna PacyficSun Black Python 120w jedna (jeszcze nie zamontowane czekam na przesylke z Polski juz 4 tygodnie i firma powiedziala ze jeszcze poczekam 2 )

-dokupilem jeszcze zywego piasku jeden pojemnik

teraz testy :

kupilem zestaw Nutrafin firmy Hagen

gh-40 kropli bez zmian

kh-21 zmiana

po4- 0

no3- 5

ph – 8

no2- 0.1

ca- 400mg/l

fe-0

nh3/nh4- test 0.3

Teraz co sie dzieje w akwarium mam atak brazowego glona podmieniam wode raz na tydzien okolo 150l i nic nie daje

przed wywaleniem martwej skaly mialem identyczna sytuacje tylko mialem jeszcze atak czerwonego glona takiego jak mazia nie wiem jak go opisac byl miekki i pojawial sie takimi plackami ktorego przy przeprowadce mechanicznie usunolem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki dodam jutro bo dzis podmieniam wode i bedzie troszke syfu

ps

ryby zyja wszystkie i maja sie w idealnym stanie mialem stresa jak nagadaliscie mi o dorii czyli tej niebieskiej bo w tym samym czasie dopadlo ja chorubsko mysle ze plesniawka ale po dodaniu ozonu i chemii przeszlo powracalo jeszcze dwa razy i juz od dluzszego czasu nie mam problemow kondycja wszystkich ryb jest ok ( przepraszam zdechla mi krewetka ale zamordowalem ja kamieniem :good: sory )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam atak brazowego glona podmieniam wode raz na tydzien okolo 150l i nic nie daje

Nie podmieniaj tak duzo. Wystarczy 10% tygodniowo czyli 45l. Wymieniajac tak duzo powodujesz zachwianie rownowagi w akwa i ponowne dojrzewanie.....

Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w końcu chyba zrozumiałeś, że popełniłeś kilka błędów na początku, BRAWO!!!!!

- ja bym wywalił tę resztkę martwej skały, bo później może sprawić problemy,

- plus za cyrkulację i porządne światełko :ok:

- kolejny plus za sump :shocked:

- co do odpieniacza to się nie wypowiadam bo nie znam tego sprzętu

Teraz czekaj aż wszystko zaskoczy, zastanów się nad glonożercami - ślimaki, kraby - będzie trochę więcej życia w akwa :good: ale z kolejnymi rybkami to się wstrzymaj :good:

Ja bym na twoim miejscu ograniczył podmiany, i np. przez 3 tygodnie nic nie robił, bo masz pewnie dino albo cyjano, poprzez podmiany dostarczasz im pożywki. Później możesz robić podmianki co tydzień np. 10%, ale nie 150L (to jest ponad 30%) poprzez to zaburzasz równowagę biologiczną w akwa.

Czekam na foty no i życzę powodzenia.

Pozdr

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jednego kraba jednego slimaka ale jest jakis nie ruchawy 3 krewetki z czerwonym paskiem i 2 tanczace ktorych prawie nie widze bo sa pochowane i jeszcze do tego dokupilem rozgwiazde taka szara ktorej tez nie czesto widuje bo zyje pod piaskiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to widzę że już zaszalałeś z życiem :good:

Ja bym kupił z 8 strombussów i z 8 turbo na taki zbiornik, potem najwyżej dorzucisz jak nie będą dawały rady. Rozgwiazda przekopuje już piasek, ale może kilka nassariusów też się przyda. Dobra ekipa czyszcząco kopiąca to podstawa ładnego akwarium.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylem w akwarystycznym dzis i kupilem co mieli :good: czyli 6 swiderkow krabikow 1 slimaka turbo i krabika nie wiem jak sie nazywa ale na przednich lapach ma sitka i laie z wody pokarm spodobal mi sie jutro beda fotki dzis podmienilem wode tak jak mowiliscie okolo 45 l jutro zrobie testy i zamieszcze na forum :good: pozdrawiam wszystkich naj bardziej tych co mnie krytykuja dz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rób teraz podmianek tak często zaczekaj trochę tak jak radzili przedmówcy ze 3 tygodnie.. no to ja rozumiem tylko jeszcze nazw zwierzaków się naucz które masz:D najpierw czytaj o nich potem kupuj :D, ale tak na na duży PLUS dla Ciebie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i oto zdjecia , na ostatnich zdjeciach pokazalem zbiornik przed zmiana , robactwo jakie nie wiedzialem co to i wywalilem i ten glon czerwony .

3274_thumb.attach

3275_thumb.attach

3276_thumb.attach

3277_thumb.attach

3278_thumb.attach

3279_thumb.attach

3280_thumb.attach

3281_thumb.attach

3282_thumb.attach

3283_thumb.attach

3286_thumb.attach

3290_thumb.attach

3291_thumb.attach

3292_thumb.attach

3293_thumb.attach

3294_thumb.attach

3299_thumb.attach

3300_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja Ciebie zacząłem chwalić a tu ..... nowe zwierzaki wrrrrr...:D.... troszkę pusto w akwa, kup docelową ilość skały, bo jeżeli będziesz dokładał po kawałku to wydłużasz dojrzewanie zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwiezaki sa jeszcze z przed przeprowacki a skaly w irlandi to strasznie duzy wydatek jak mozesz zalatwic mi kontakt jakis z indonezii to prosze i kupie odpowiednia ilosc tu za 1 kg naprawde zywej skaly place 60 euro moge kupic prawie zywa za 20 ale to to samo co martwa . myslalem ze moge dokupywac do tego co mam skale razem z ukwialami i wten sposob rozbudowac akwarium mam obok male akwarium 100 l w ktorym robie kwarantanne przed wlozeniem do glownego zbiornika i mialem nadzieje ze tak go rozbuduje . a powracajac do zycia to nie dokupuje ryb tylko krewetki i slimaki no i ukwialy ze wzgledu na skaly z ukwial place od 50 do 150 euro i przy tym mam 300 gram skaly naprawde zywej dlatego tak robie .(kasa) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi