Skocz do zawartości
Saszkin

Zakładnie nowej solanki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie!

Jestem nowy na forum i oczywiście oprócz tego że chcę się z wszystkimi przywitać jako początkujący ma kilka pytań....

Planuje założenie akwarium morskiego 120x50( szer)x 60 ( wys) cm

1) - czy moglibyscie polecic komu zlecic sklejenie akwarium? Jestem z Opola stosunkowo blisko mam firme Aquaboro co o niej sadzicie?

2) Bezposrednio pod akwarium bedzie sump- jakiej srednicy srubunki w akwarium - czy 40 dla splywu glownego, 32 dla rewizji bedzie ok?

3) jakich wymiarow komin? Czy jego wielkosc ma jakies znaczenie?

4) akwarium bedzie umieszczone w " scianie " w ten sposob ze bedzie widoczne z dwoch stron ( z dwoch sasiadujacych pokojach) ze skala umieszczona posrodku i z kominem na jednej z krotkich scian- co sadzicie o takim pomysle?

Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi i uwagi. Wiem ze napewno niektorzy maja dosc odpowiadania na ciagle podobne pytania nowicjuszy ...ale coz jakos trzeba zacząc a nie wszytkiego można się dowiedzieć czytająć inne linki...:good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy na forum!

Aquaboro to znana firma,wiec chyba możesz u nich zlecić klejenie akwarium. Ja bym Ci radził zrobić akwa trochę szersze min 60 cm nawet kosztem wysokości łatwiej będzie ułożyć skalę, a i głębia będzie większa.śrubunki będą ok. na powrót daj 25mm. komin musi przede wszystkim zmieścić śrubunki,wiec na pewno nie zrobisz za małego!

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej.

Pomysl z akwarium widocznym z dwoch pokojow jest calkiem fajny.

Moim zdaniem powinieneś przemyśleć zrobienie głębszego (szerszego) baniaka. Łatwiej będzie ci ułożyć skałę aby wyglądała z obu stron atkakcyjnie i aby powstała plaża przed skałą dajaca wrażenie głębi.

Komin powinien mieć taką wielkość aby zmieścić w nim niezbędne śrubunki co za ty idzie aby pomiędzy wywierconymi między nimi otworami było odpowiednio dużo miejsca.

Jeśli chodzi o hydraulike to nie mam duzej wprawy, ale ja bym zrobil 32 splyw i rewizje, a powrót na 25, ale w tej kwesti niech wypowiedza sie bardziej doswiadczeni koledzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi