Skocz do zawartości
balon

T5 vs PC

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, są jakieś różnice między tymi świetlówkami poza kształtem? czy jest to to samo? czy T5 można śmiało zastąpić PCtami? pogooglowałem troche ale nic ciekawego nie znalazłem:sad: jakie są Wasze doświadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aqua Medic kiedys reklamowal swoje PC jako ustrojstwa o zwiekszonej w stosunku do T5 wydajnosci swietlnej. Ja tam nie wiem papier a tym bardziej internet zniesie wszystko. Sam uzywam PC i T8 w swojej setuni i wszystko jakos sobie rosnie momentami az za duzo roslo i w zwiazku z tym musze poszukac kilku szczepek grzybowiencow za ludzkie pieniazki lub na wymiane. Glony nitkowate ktorych wysyp mialem w tym roku po zmianie oswietlenia. B) pokolec i salarias rozwiazaly sprawe, zwierzaki osiadle, ktore przetrwaly inwazje odbudowuja swoja populacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowa różnica to niestety niewielki wybór PC w PL, W USA jest tego troche wiecej ale i tak to jest znikoma ilość w porównaniu z T5.

Białe są tylko 6500, 10k i 14k (ostatnie polecam)

Na pewno PC jest bardziej upakowane B) i dodatkowo jeśli szukasz czegoś co miało by mieć mniej niż 50cm to właściwie jesteś skazany na PC.

Sam używam PowerCompactów i bardzo je sobie chwalę mówię o Arcadii PC 36W.

Testowałem PC 18W i PC 24W AM ale pierwsze to dawały bardzo mało światła natomiast AM był dla mnie za błękitny.

Testowałem równiez 50/50 tyle tylko tylko że takie to mają max 10k białego i jak dla mnie było zdecydowanie za żółto.

Koniec końców po kilku próbach między innymi z T8 skończyłem na 2x 36W Arcadii Blue i 1x 36W również Arcadii 14k i taka konfiguracja dla mnie jest najbardzie optymalna :cry:.

I chyba PC troche bardziej grzeje ale to może tylko moje odczucie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi