Skocz do zawartości
juwewaldi

Jaka granulacja piasku?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiej granulacji piasku używacie?

Miałki, czy drobny żwirek, czy też gruby żwir koralowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nature's Oceans Bio- Active Live Aragonite Reef Sand #1 granulacja od ok 0.5 do 2 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam CaribSea - AragaLive - Bahamas Oolite, granulacja do 1mm. Zbiornik jest bardzo młody, ma 3 tygodnie. Glony dopiero go porastają. W związku z tym piasek co chwila jest podrywany podmuchem pompy cyrkulacyjnej. Jak temu zaradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnie DSB w głównym zbiorniku : Nature's Oceans Bio- Active Live Aragonite Reef Sand #1 Wielkość ziarenek 0,5-1,7mm

w poprzedniej 200-ce, 4cm warstwa grubego grysu koralowego - co tydzień odmulana

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Agataob - właśnie czekałem aż odezwie się jakiś użytkownik tego piachu. W opisach w sklepach online piach sprawiadobre wrażenie, ciekawe jak zachowuje się w działających zbironikach.

Może ktoś podzieli się opinią:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, ja zasypałem na początku również CaribSea - AragaLive i chyba miałem pecha bo pomimo zapewnienia że granulacja 0,5 - 1 to było dość dużo większych kamoli (4-6mm) które teraz sobie ściemniały niczym żywa skała, przysypałem to Nature Ocean Bio-Activ Live

ale niestety duże i tak wyszły na górę,

więc, ja tego piachu już nie kupie, może po prostu miałem zwyczajnego pecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też zdarzają się większe kawałki. Jedna muszla ma około 2cm. Mnie to akurat nie przeszkadza - przynajmniej jest ciekawiej. Chyba nawet bym wolała, żeby granulacja była większa, bo ta ciągła burza piaskowa trochę denerwuje. Do każdego worka dołączona była saszetka ze środkiem, który miał przyspieszyć klarowność wody. W jednym opakowaniu saszetka była pusta - pech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moich workach saszetki nie było więc w mim przypadku muszę powiedzieć , że " pech jak krowa i jeszcze rośnie " . Musze kupić babkę kopiącą Signigobius biocellatus bo piasek dostaje delikatnie brązowy nalot . Akurat ta babeczka bo ona podobno nie pływa do góry z piaskiem , w związku z czym nie rozsypuje piasku w toni wody . Parametry wody dobre PO4 0,03 mierzone Hanną . Chyba że okrzemki ale skąd . Wynik na TDS-ie 0 . Żywica świeża . prefiltry nowe .:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam Nature's Oceans Bio- Active Live Aragonite Reef Sand #1 granulacja od ok 0.5 do 2 mm, bardzo dobra jakość, super wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.....bo piasek dostaje delikatnie brązowy nalot .......

.... Chyba że okrzemki ale skąd . Wynik na TDS-ie 0 . Żywica świeża . prefiltry nowe

@hepatus1000 może sam piasek coś uwalnia do wody? Dawno zasypałeś go do baniaka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja używam CaribSea - AragaLive - Bahamas Oolite, granulacja do 1mm. Zbiornik jest bardzo młody, ma 3 tygodnie. Glony dopiero go porastają. W związku z tym piasek co chwila jest podrywany podmuchem pompy cyrkulacyjnej. Jak temu zaradzić?

podnieś pompę wyżej, może jest zbyt nisko dna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi