Skocz do zawartości
SEWERYN_S

Lampa ATI 10x80W - jakie świetlówki.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W przyszłym tygodniu dojedzie do mnie lampa Ati 10x80w do mojego akwarium 1056l 220x80x60. Pytanie jak w temacie - jakie będą najlepsze świetłowki do tego ? W akwarium będą trzymane różne korale. Czy takie oświetlenie teraz poradzi sobie w moim akwa ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie światło jak ty a zbiornik mam 180x60x60 a oświetlenie ma 150x60 więc będzie przykrótkie powiesisz i sobie zobaczysz ale jak dla mnie to po dokach będzie ciemno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawze na boki można coś wykombinować, wstawić po jakimś żarniku czy coś innego, ale zawsze to lepsze światło niż mam teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście dał bym 50/50 ATI blue plus i specjal. Mam tak u siebie- jest spoko. Akwa ma 470 plus sump i wisi nad nim właśnie 8x80 W w twkiej kombinacji jak podałem. U Ciebie na bank będzie za mało po bokach więc albo daj skałę na środek (ew zostaw miejsce na bokach na miękkie lub sps) lub cos trzeba będzie dołożyć z boków. :good:

pozdrawiam Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietlowki ATI i AM sa produkowane w tej samej fabryce, wiec nie wiem po co przeplacac za ATI,skoro AM sa tansze.A biorac pod uwage ze swiatla jest malo to tymbardziej dal bym 6 bialych na 4 niebieskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem taką lampę ma zbiorniku 180 x 60 x 80, i raczej nie wiedzialem niedoświelonych rogów, jest to kwestia jak wysoko będzie wisiała nad lustrem. Swietłowki ATI i AM nie sę takie same, wkładałem po parze białych i niebieskich do lampy ATI 2 x 80 watt i różnica była kolosalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mialem taką lampę ma zbiorniku 180 x 60 x 80, i raczej nie wiedzialem niedoświelonych rogów, jest to kwestia jak wysoko będzie wisiała nad lustrem. Swietłowki ATI i AM nie sę takie same, wkładałem po parze białych i niebieskich do lampy ATI 2 x 80 watt i różnica była kolosalna.

no właśnie Kostia, powiedz mi ja mam zbiornik o długości 220cm, ta lampa ma szerokość 150cm, czy nie będzie problemu z niedoświetlonymi rogami 180cm a 220cm to różnica spora. Co d świetlówek też jestem za ATI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili świetlówki ATI = AM. Jestem za opcją pół na pół białe i niebieskie.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze Seb :)tyle, że zamiast jednej białej dałbym Fiji, zawsze to jest bardziej kolorowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze Dany:) Fiji rewelacyjnie podbija zielony i wszelkie odcienie czerwieni, z tym że w akwarium musi być idealnie pod względem organiki, w przeciwnym wypadku cyjano pod FP murowane :) sparawdzone na sobie:)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boki beda niedoswietlone chyba ze powiesisz lampe wysoko ale bedzie to koszem intensywnosci swiatla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszałem , że te Fiji to po 3 miesiącach cienko świecą, co do powieszenia lampy - po środku mogę mieć LPS, SPS po bokach mniej wymagające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2 szt Fiji i jedna wymieniam co 3 mies po świeci 12h a drugą co pół roku ogólnie 8szt wymieniam regularnie co pół roku świecą 7h a te dwie co 3 mies świecą 12h a poza tym nie miałem żadnych ciano od Fiji tak jak pisali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi