Skocz do zawartości
AdrianPotocki

Poczatkujacy 200L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam na imie Adrian, 6 listopada zalalem solanka moj pierwszy baniak.

Zdjecia dostepne sa pod linkiem:

http://picasaweb.google.pl/AdrianPotocki/Baniak#

Akwarium ma wymiary 80x57x45, sump okolo 100L (klejenie TheWald)

Wyposazenie: odpieniacz APF600 zasilany pompka 1000L, 2xTunze 6100+sterownik i 6080, lampa DIY LED okolo 120WAT, obieg to MiniGrey 5000L.

Na chwile obecna w baniaku mam skale, piasek i to co przyszlo na gape:

pare grzybkow, niebieska xenie (byla tez brazaowa ale jeden z karabow j zezarl :dance3:), pomaranczowe male polipy ( nie znam nazwy) pare rurowek, 3 kraby pustelniki, jeden krab porcelanowy - sliczny, slimaki stomatella i jeszcze pare nieznanych :-))

Zasolenie: 1.23. Temperatura 26-27. Do 27 skacze gdy odpieniacz pracuje dluzej - pare dni :ok:). Sama lampa nie generuje duzo ciepla, bardziej jest problem z pompami przy odpieniaczu. 27 to maks jaki uzyskalem od 6 listopada. Zobaczymy co bedzie w lato :))

Z problemow jakie mialem to:

-temperatura - ale mysle ze narazie 27 nie jest problemem, w odwodzie moge jeszcze zrezygnowac z zasilania odpienika pompa i poscic zasialnie na by-pasie.

- halas, to chyba odwieczny problem kazdego kto spi w pokoju w ktorym stoi baniak. Halas w kominie zalatwilo durso z wezykiem poprowadzonym do sumpa.

Halas odpieniacza zwalczylem, tlumnikiem od skiby na pompie, oraz systemem kolanek na splywie wody.

Mam jeszcze dwa problemy:

- halas pompy obiegowej, ale juz wiem ze dalem d*py i polaczylem ja slabym wezem :)), w poniedzialek naprawie ten blad. Ten obecny waz przenosi slicznie wibracje na caly baniak.

- piasek......Bylo tak ladnie przez 2 tygodnie gdy nie bylo piasku. Zona namowila mnie na piach. No i teraz mam ...pustynna burze :D(

Przy mojej cyrkulacji niestety nie mozna uzyskac spokoju przy dnie :dance3:((

Pytanie do wyjadaczy, czy rezygnacja z piasku bedzie oznaczala jakies powazne konsekwencje ? Widzialem pare zbiornikow bez piasku - byly naprawde imponujace....

Licze na komentarze :))

I pozdrawiam Adrian

P.S

nie robile jeszcze testow

Chcialbym jeszcze podziekowac Skibie że mnie jeszcze nie pogonil pod naporem marudzenia i zadawania pytan :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temp masz za duza, tym bardziej na ta pore roku, powalcz z czyms bo w lato zagotujesz baniak

mysle ze to nie kweestia pomp , masz ich o polowe mnie ode mnie a ja teraz mam 24,4 i sie grzalka wlacza. No ale moze w pokoju masz 30 ?? :-)

Halas - u mnie akwa stoi w linii prostej 1,5 metra od ucha, oprocz plumkow wody jak jakis durny slimak chodzi mi po grzebieniu... nic nie slychac i nie mam durso...

Co do komentarzy, dlaczego pompe dales tak ze skrecasz rura? daj ja centralnie pod rura powrotna a spadami sobie krecaj. Dla mnie teraz jest bez sesu bo duzo tracisz z tej pompy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Dzieki za odpowiedz. Rzeczywiscie mam ciaplo w mieszkaniu rodzina to takie zmarzluchy nie wiedza co to znaczy zimny chów :D)

Myslisze ze przy mojej budowie sumpa bedzie sensowniej odwrocic sump czy lepiej zamienic miejscami odpieniacz z pompa ??

Adrian

temp masz za duza, tym bardziej na ta pore roku, powalcz z czyms bo w lato zagotujesz baniak

mysle ze to nie kweestia pomp , masz ich o polowe mnie ode mnie a ja teraz mam 24,4 i sie grzalka wlacza. No ale moze w pokoju masz 30 ?? :-)

Halas - u mnie akwa stoi w linii prostej 1,5 metra od ucha, oprocz plumkow wody jak jakis durny slimak chodzi mi po grzebieniu... nic nie slychac i nie mam durso...

Co do komentarzy, dlaczego pompe dales tak ze skrecasz rura? daj ja centralnie pod rura powrotna a spadami sobie krecaj. Dla mnie teraz jest bez sesu bo duzo tracisz z tej pompy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada sie naprawde fajnie, masz dobre podejscie do tematu. Ciekawe ulorzenie skaly.

Czekamy na updaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te radiatory w lampie co są na prowadnicach można po nich przesuwać? jak tak to fajny patent na ustawienie strumienia światła tam gdzie się chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi