Pavilon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2009 Witam dzisiaj byłem w firmie Alu plex w Rybniku na ul. Sosnowa 5 i kupiłem spienione pvc. I zaczynamy robić belkę! Potrzebujemy: Spienione pvc - mnie z powycinaniem na kawałki wyszło 30zł Klej do rur itd pvc - 3,50zł (OBI) Łańcuszek do podwieszenia 3m- 3,99zł/m (OBI) Kołki, śrubki z uchwytami - poniżej 5zł Nóż do tapet - ja miałem w domu. Oczywiście świetlówki Uchwyty Odbłyśniki Powycinane kawałki wziąłem do domu na stół bo musi być idealnie równo, aby dobrze posklejać. Klej nie schnie tak szybko jak kropelka więc trochę trzeba potrzymać ściśnięte aż złapie. Na razie zrobiłem tyle ile na fotach. W wtorek przyjdzie czwarta świetlówka i odbłyśniki wraz z uchwytami to zamieszczę nowe zdjęcia. Foto: Całość na warsztacie Gdy już skleimy zostawiamy wszystko na ok. 2h. Ja każdy element kleiłem co ok. 15-30min, wszystko na raz ciężko będzie skleić bo jak mówiłem klej nie łapie od razu. Gdy już jest wszystko suche. Z odpadów jakie zostały (z firmy) wycinamy trójkąty nożem do tapet aby całość wzmocnić I ułożenie świetlówek będzie mniej/więcej takie. Na razie jestem uziemiony bo nie mam odbłyśników. Jeszcze łańcuch. Najpierw wymierzamy miejsce na dziury i wiercimy Wkładamy w dziurę śrubę z oczkiem z podkładką Skręcamy I pozostało się bawić w rozciąganie i ściskanie łańcuszka aby go połączyć... Całość jest trochę mniejsza od akwarium Na razie to tyle. Jak będę miał odbłyśniki itd to wiercę dziury w suficie i wstawie foty jak to wygląda. Po niedzieli jeszcze wyrównam wszystkie szpary szpachlą i pomaluje tylko nie wiem na jaki? Srebrny? Czarny? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2009 Bravo za DIY !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 jaka grubośc tego pcv ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavilon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Grubość 6mm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavilon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Listopad 2009 Witam! Przyszły brakujące części więc zamieszczam foto z dalszej pracy Ułożyłem od razu odbłyśniki, zmieściły się idealnie nie ma ani 1mm przerwy między nimi 8-) Zastosowałem odbłyśniki do T8 (55cm) bo były tańsze, kosztowały 10zł/szt a na wymiar T5 17zł podpiąłem brakującą świetlówkę iiii.... działa Potem wiercenie dziurek na śrubki od uchwytów. I malowanie I tak to wygląda, pozostało wywiercić dziury w suficie ale to w sobotę. Już podwieszone! Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Listopad 2009 No fajnie Ci to wyszło. Może możesz opisać, gdzie kupiłeś stateczniki i oprawy? Może jakiś mały schemacik jak to się podłącza? Pewnie jest proste, ale ja nie wiem jak:shocked: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Listopad 2009 Na stateczniku jest schemat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavilon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Listopad 2009 Stateczniki kupiłem na allegro 35zł/szt. Oprawy używane od forumowicza. Oczywiście schemat podłączenia jest na stateczniku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2009 Ładnie wyszła. Jedyny mankament to odbłyśniki. Pisałeś, że nie ma między nimi przerwy. Może być tak, że p zgaszeniu/zapaleniu światełka będą słyszalne trzaski. Odbłyśniki się nagrzeją i lekko będą pracować. pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach