Skocz do zawartości
dudu

Zdychający Tectus.

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku napisze że mój słoik 36 l działa od lutego br. Na początku po okresie dojrzewania wpuściłem m.in. 1 szt tectusa. Jakieś 1 miesiąc temu padł. Dowiedziałem się że mógł umrzeć ze starości. Więc ok. 2 tyg. temu kupiłem nowy egzemplarz. Wszystko fajnie, długo go aklimatyzowałem, potem śmigał po baniaku (nie tak żwawo jak 1 egz. ale chodził). Wczoraj widzę że nie wychodzi z muszli. Dałem mu szansę bo może ma focha czy coś a dziś widzę że właśnie zżera go wężowidło.

Parametry wody są ok. Czemu kolejny tetus mi padł? Jak one u was żyją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie z czterech tectusów zostały chyba dwa. Jednego dorwała langusta a drugi sam nie wiem gdzie się podział. Mam też dwa turbo od początku, śmigają pięknie po zbiorniku, rosną też elegancko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie z 5 zostały 2, i nie mam pojęcia czemu tak się stało może faktycznie ze starości a może devil red eye crab go zamęczył, ten typ ślimaka chyba tak ma, wiem że na pewno ich już nie kupię;]

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich zakupionych 3 dwa padly w okolicach poltora tygodnia od zakupu a trzeci gania po baniaku i ma sie dobrze. O dziwo niedawno przelazl do baniaka przez przelew z zbiornika technicznego Chicoreus brunneus i oba slimaki ganiaja sobie po baniaku bez zadnych zgrzytow mimo ze ten drugi ma opinie killera innych mieczakow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wygląda martwy ślimak? Widać go, wystaje ze skorupy, ale się nie rusza, tak?

U mnie też padają i to te mniejsze... obecnie mam 1/2 populacji :)

Czy rozkładający się ślimak może znacząco podnieść NO3?

Z 15szt mam 7 aktywnych, 4 padnięte wyjąłem z baniaka, 4 zniknęły bez śladu.. szukać?

pozdrawiam

Thomash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi