deepinside 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Witam wszystkich, Do tej pory przez jakieś 2 lata bawiłem się jedynie ze słodkim. W lipcu jednak zlikwidowałem roślinne, miałem za dużo zabawy z krzakami rosnacymi jak szalone a czasu ciągle za mało. Od tamtej pory akwa stoi puste i... denerwuje^^ Od około miesiąca czytam fora, czasu teraz też jakby więcej i doszedłem do wniosku że byłbym w stanie "odpowiedzialnie" postawić solniczkę. Akwa 250L = 100sz*50gł*50wys OW na bardzo porządnej szafce podzielonej na 2 części, z których każda ma wymiar wewnętrzny 47sz*42gł*65wys. W jednej z tych części chciałbym postawić sump (nigdy do tej pory nie miałem z nim do czynienia) i ukryć co się tylko da z technikali. Ponieważ jestem początkującym chciałbym wystartować od miękkich i (bardzo) łatwych LPS, z ryb typu "must have" na pewno para błazenków, w późniejszym czasie mandaryn. Potrzebuję porady w zakresie: 1) odpieniacz - z opinii wygłaszanych na forach wynikach że naj rozwiązaniem byłby deltec ap600, przy czym w zasadzie zawsze w watkach mówiono o większych akwariach niż moje. Czy w kontekście wysokości w szafce nie pojawią się problemy z obsługą kubełka? Czy nie zrobi on pustyni z mojego akwa? Jesli tak to czym go zastąpić? 2) pompa obiegowa - jaka? myślałem o aquabee 2000/1... czy to dobry wybór? czy możecie coś polecić w tym zakresie cenowym czy też trzeba dołożyć grosza? a moze coś tańszego? 3) komin w akwa - zdecydować się na trójkąt czy na kwadrat? jakiej wysokości i jaki grzebień? jaki wymiar komina byłby wygodny (mam raczej małe dłonie jak na 30-latka, dla zobrazowania powiem ze canon 350d w dłoni leży mi bardzo dobrze), czy często się tam zagląda? jakie wymiary odpływu/rewizji/powrotu zalecacie? 4) powrót wody do akwa - czy polecacie elastyczną rurkę zakończoną w przeciwległym rogu akwa czy też bezpieczniej (z punktu widzenia małej objętości sumpa) jest go zrobić "na sztywno" w kominie? 5) sumpa - jakiej wielkości? ile komór? na jakiej wysokości ograniczyć poziom wody? To ostatnie pytanie szczególnie ważne dlatego że nie mam doświadzcenia z kominem i nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić ile wody zejdzie w przypadku braku prądu 6) żywa skała i ryby - nie lubię gruzowisk : jaka ilość skały byłaby optymalna pod kątem utrzymania filtracji przy minimalnej/umiarkowanej obsadzie ryb? Czy 20 kg byłoby ok, czy 30 kg podchodziłoby już pod gruzowisko??Jaki gatunek ryb polecilibyście do mojego litrażu jako towarzystwo dla pary błazenków i (być może pary) mandaryna? 7) pompy cyrkulacyjne - w zasadzie nie wiem na jakie się zdecydować, większość ludzi poleca Tunze i pewnie na nie sie zdecyduję ale tu pojawia się problem: czy warto dołożyć do pomp o zmiennym zakresie wydatku, w jaki sposób tym zakresem się reguluje, czy poprzez multicontroler, czy warto go kupić? czy ta funkcjonalność jest niezbędna i czym skutkuje (zwierzaki mają się lepiej?)? czy warto wyłożyć pieniązki na Tunze w kontekście pomp Marea? 8) co ze sprzętów (oprócz wymienionych/światła/filtrów RO/DI) TRZEBA mieć aby dobrze zacząć? 9) czy ukwiały (pod błazny) są kłopotliwe w hodowli, czy w jakiś negatywny sposób wpływają na korale? Czy jako początkujący powinienem się na nie nastawiać? W jakim czasie po założeniu zbiornika można je wprowadzić? Wiem ze pytań jest sporo, ale na forach nie znalazłem szczegółowych odpowiedzi na moje pytania, szczególnie w zakresie sumpa. W przypadku sprzetu mam totalną kołomyję ponieważ z reguły spotykałem się z zachwaleniem jedynie tego co drogie. Co do zasady, nie lubię przepłacać i nie lubie kupowac taniochy. Uważam ze warto dołożyć do drogiego zakupu o ile jest tego wart. Z góry dziękuję za poświecenie czasu nad przygotowaniem dla mnie odpowiedzi Pozdrawiam EDIT: jeśli ktoś miałby chwilę wolnego czasu i byłby w stanie wspomóc w poznaniu tajników morszczyzny prosiłbym o podanie swojego nr GG na priv. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc ^^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
UNSU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 witam, szafka troche mała pod sump;/ ja przy takim baniaku zrobił bym bez(sam miałem kostke 160l bez sumpa-również szafke przedzieloną na pół więc tylko słoik tam się mieścił;/). pienidło zawieszane na ścianie akwa i bendzie git, polecam delteka mce 600 mam i jestem zadowolony(a i dużo sprżetu można w nim schować-grzałke, absorbery) cyrkulacja? hm marea won!, polecam zato koralie jako tańszy a równie dobry sprzęt moc musisz mieć od 20 do 40 razy litraż akwa czyli od 5000 do 10000 l na godzine (myśle że dwie koralie 3 wystarczą ukwiały ? niemam i po ponad roku zabawy z solą niepolecam trzeba się na tym znać a i ryzyko duże rybek Ci tam wejdzie tak do 10-12 małych oświetlenie- akwa otwarte koniecznie + łatwa w diy pokrywa wisząca ze spienionego pcv skała?, tyle żeby Ci się podobało ustawienie chyba narazie wszystko pozdro Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 moim zdaniem sump to podstawa do takiego akwa zwłaszcza, że masz OW i chcesz jak najwięcej ukryć sprzętu, co do ukwiała to może być kłopot bo one lubią łazić po akwa i będą parzyć inne koralowce, po za tym błazny się zadomowią w Xenii, Cladielli czy sarco i tez będą zadowolone Poszukaj osób z Lublina lub okolicy które mają akwa i pokaża ci co i jak powinno wyglądać. Życzę powodzenia. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
UNSU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 "na bardzo porządnej szafce podzielonej na 2 części, z których każda ma wymiar wewnętrzny 47sz*42gł*65wys"-sump łokieć x łokieć ta się nic niezmieści chyba że klatka na chomika:D, ale możesz zrobić obok akwa sumpa w "szafce innej zrobionej na ten cel", i skoro się na dzieńdobry musi być sump to komin polecam na zewnątrz ztobić-chociaż go możesz zawsze dołożyć już w trakcie działania baniaka jak się troche nauczysz (według projektu Romana Rożka) pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deepinside 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 moim zdaniem sump to podstawa do takiego akwa zwłaszcza, że masz OW i chcesz jak najwięcej ukryć sprzętu, Zgadzam sie w 100%. Skoro wymiary są za małe na cokolwiek sensownego pozostaje mi przesunąć przegrodę dzielącą szafkę w taki sposób aby wygospodarować możliwie najwięcej miejsca.... chyba że zrezygnowałbym zupełnie z przegrody, ale tu nie jestem pewien czy ciężar skały nie zdecyduje o jakimś "tąpnięciu"... Każda ściana szafki/blat jest zbudowana z dwóch płyt mdf 19/22mm, jedynie na plecach i jako przegroda jest 1 płyta (na plecach być może 2, muszę to sprawdzić - zlecałem jej wykonanie ponad 2 lata temu). Jeśli to wytrzyma ciężar skały (pytanie ile jej ) to pozbyłbym sie przegrody... Powstało by pytanie jaka wielkość sumpa byłaby porządana a jaka dopuszczalna Poszukaj osób z Lublina lub okolicy Mieszkam w LUBINIE (woj dolnośląskie, KGHM/Zagłębie i te sprawy ) - w tym właśnie problem że nie mam u kogo podejrzeć... na nano-reef znalazłem jednego użytkownika z Lubina ale na próby kontaktu nie odpowiedział :/ Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.. jest szansa na pochylenie się nad powyższym i pozostałymi pytaniami? :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Witam wszystkich,Do tej pory przez jakieś 2 lata bawiłem się jedynie ze słodkim. W lipcu jednak zlikwidowałem roślinne, miałem za dużo zabawy z krzakami rosnacymi jak szalone a czasu ciągle za mało. Od tamtej pory akwa stoi puste i... denerwuje no własnie, to nie jest akwarium słodkowodne , przy morskim czasu trzeba mieć dużo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Mieszkam w LUBINIE (woj dolnośląskie, KGHM/Zagłębie i te sprawy ) - w tym właśnie problem że nie mam u kogo podejrzeć... na nano-reef znalazłem jednego użytkownika z Lubina ale na próby kontaktu nie odpowiedział :/ to musisz się wybrac na jakąś wycieczkę np do Wrocławia -co do minimalnej wielkości sumpa to musisz policzyć ile wody zmieści się w kominie i ile wody zleci do sumpa z głównego zbiornika przy wyłączeniu pompy obiegowej, ale im większy sump tym lepiej. -co do przegród to zależy od wielkości sumpa, przydały by się 2 komory - jedna na odpieniacz, druga na pompeę powrotną, no chyba że chcesz DSB albo refugium to odpowiednio więcej, natomiast co do wymiarów komór to musisz je dostosować odpowiednio do wymiarów odpieniacza i pompy, tak żeby wszystko sie zmieściło -co do skały - różna skała różnie waży więc jak nie chcesz mieć za dużo to kup na początek 25-30 kg, a jak będzie mało to dorzucisz potem z 10 kg. Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Mocno doświadczonym morszczakiem nie jestem ale zawsze jakby cóś to mogę pomóc:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deepinside 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 no własnie, to nie jest akwarium słodkowodne , przy morskim czasu trzeba mieć dużo. Od około miesiąca czytam fora, czasu teraz też jakby więcej i doszedłem do wniosku że byłbym w stanie "odpowiedzialnie" postawić solniczkę. @Ozim odezwę się w najbliższym czasie .. dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Ja także jeszcze nie jestem doświadczonym morszczakiem, ale ciągle się uczę i powiem czasu schodzi a to dopiero początek, zastanawiam się też czasem czy wogóle w tej branży jest jakiś koniec - chodzi mi o ciągłe pogłębianie wiedzy, chyba nie, technologia zasówa do przodu. pozdr i życzę pieknej solniczki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deepinside 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, ale muszę podbić temat Ustalone zostało, ze muszę albo zawiesić odpieniacz na szybie albo powiększyć sumpa. Drugi scenariusz jest bardziej prawdopodobny, więc do rozstrzygnięcia zostały 3 pierwsze kwestie. Dla przypomnienia: 1) odpieniacz - z opinii wygłaszanych na forach wynikach że naj rozwiązaniem byłby deltec ap600, przy czym w zasadzie zawsze w watkach mówiono o większych akwariach niż moje. Czy w kontekście wysokości w szafce nie pojawią się problemy z obsługą kubełka? Czy nie zrobi on pustyni z mojego akwa? Jesli tak to czym go zastąpić? 2) pompa obiegowa - jaka? myślałem o aquabee 2000/1... czy to dobry wybór? czy możecie coś polecić w tym zakresie cenowym czy też trzeba dołożyć grosza? a moze coś tańszego? 3) komin w akwa - zdecydować się na trójkąt czy na kwadrat? jakiej wysokości i jaki grzebień? jaki wymiar komina byłby wygodny (mam raczej małe dłonie jak na 30-latka, dla zobrazowania powiem ze canon 350d w dłoni leży mi bardzo dobrze), czy często się tam zagląda? jakie wymiary odpływu/rewizji/powrotu zalecacie? oraz kwestia nr 7: 7) pompy cyrkulacyjne - [CIACH] czy warto dołożyć do pomp o zmiennym zakresie wydatku, w jaki sposób tym zakresem się reguluje, czy poprzez multicontroler, czy warto go kupić? czy ta funkcjonalność jest niezbędna i czym skutkuje (zwierzaki mają się lepiej?)? Jeśli komuś będzie się chciało odpowiedzieć to bardzo będę wdzięczny :] Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 no własnie, to nie jest akwarium słodkowodne , przy morskim czasu trzeba mieć dużo. Mam akwarium morskie i holenderskie pełne roslin. Akwarium holenderskie zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż morskie, ...dużo więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Rafał, podpisuję sie obiema kończynami górnymi :cry: Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach