Skocz do zawartości
MSAdam

Prefiltry do osmozy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zwykle mam problemy "młodego żołnierza" , ale jestem po prostu ciekaw , czy kupując w zapasie po klika sztuk (może nawet po 10 szt, no bo jest d.taniej ) prefiltry do osmozy poprzez ich b.długie "leżakowanie" nie spowoduję utraty ich częściowej przydatności .

No bo wiecie jak to z gwarancją producenta :570: :568: :?:

Pozdrawiam :564:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale raczej nic nie traca ze swojej sprawnosci sa szczelnie zamkniete wiec nie mam mowy o dostaniu sie do nich jakiegokolwiek czynnika ktory moglby spowodowac ich uszkodzenie co do wkladu weglwego jesli nie ma on kontaktu z powietrzem dopiero po wlozeniu w obudowe i zalaniu go woda zaczyna funkcjonowac

na samych wkladach nie ma zreszta terminu przydatnosci wiec sugeruje to ze moga one prawidlowo przechowywane polezec dlugi czas

tylko wklad zywicy di jest bardziej wrazliwy najmniejszy dostep powietrza moze spowodowac jego wyschniecie i co za tym idzie jego uszkodzenie lub spadek absorbcji

sam osobiscie kupuje prefiltry na zapas i lezakuja u mnie po pare miesiecy tylko zywice staram sie kupowac na biezaco i zazwyczaj tylko z niemczech :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm wiekszosc zywicy kupionej u nas jest z tak zwanego odzysku :-D jak kazda zywice ktora zakonczyla juz swoje dzialanie mozna zregenerowac wystarczy przepuscic tylko przez nia odpowiedni srodek chemiczny

oczywiscie zywica po takim zabiegu jest w pelni sprawna ale niestety zaabsorbuje ona z tego srodka czesciowo jakas czastke chemi testy tds-em tego nie wylapia a skutkiem tego moze byc zmniejszenie napiecia powierzchniowego wody a co za tym idzie gorsza praca odpieniacza ;-) sprawdzone hehehehe

kupowanie w sklepach np. korale czy erybka czy tez inne raczej nam nie grozi zakupem zywicy regenerowanej zaopatruja sie oni w u producenta (tak sadze :-) ) ale kupienie na allegro od jednego goscia (duza firma) napewno tym zaowocuje :-/

sam osobiscie to przerobilem i zreszta nie tylko ja po wlozeniu tej zywicy na tds-ie byl 000 ale caly system filtracji sfiksowal po rozmowie z szanownym andriewem ktory mial to samo wymienilem zywice i wszystko wrocilo do normy on sam osobiscie tez kupuje w niemczech

wlasnie od tego czasu wystrzegam sie zakupow zywicy na allegro a gosc ktory to sprzedaje jest dosc znany juz nie raz sie jktos na niego skarzyl

czy inni nie robia tak samo nie mam pojecia wiec wole nie ryzykowac

nie brac sobie tego do serca bo to jest moje zdanie :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi