dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Jak w temacie. Lepiej pastą termoprzewodzącą czy klejem? I co byłoby najlepsze? Ja osobiście przykleję swoje na paście a brzegi PCB obkleję poxipolem. Ponoć dobrze trzyma. Kleje termoprzewodzące maja gorsze parametry transmisji ciepła niż pasty. A i czy koniecznie musi być to pasta nie przewodząca prądu? Proszę wpisywać swoje opinie najlepiej poparte jakimś doświadczeniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mx3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2009 jJa stosuje Thermopox to mieszanina pasty termoprzewodzącej z klejem epoxydowym jak patrzylem na parametry to maial troche slabsze przewodzenie od past ale do ledow 1W starczy i ledy bez wafla ciezko obkleic do okoła klejem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2009 LOCTITE 315, co prawda sam nie używałem, ale kumpel twierdzi że świetna rzecz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2009 a ja sie pobawiłem i wywierciłem po 2 dziurki na każdą diode i żeby nie było ryzyka zwarcia to użyłem plastikowych śrubek:) jak jakaś dioda bedzie wymagała wymiany, to raz dwa i po kłopocie. a w ogóle to przygotowałem miejsce na 100 szt, więc trochę sobie powierciłem i pogwintowałem:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2009 Gdzie kupowałeś śrubki plastikowe? Smarowałeś jakąś pastą spody dodatkowo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 www.elementyadsys.pl wziąłem srubki M3x10 pasuja idealnie za 200 szt. zapłaciłem cos koło 60 pln. Tak smarowałem pastą. wczoraj pierwszy raz odpaliłem na próbę i jest super:) mogę spokojnie oświetlać 40m2 salonu:) musze wszystko jakoś poskładac do kupy i myślę, że w przyszłym tygodniu już lampa zawiśnie nad baniakiem:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 A to Star nie jest wyizolowany elektrycznie ?? Wydaje mi się że powinien więc śrubki moga być metalowe. Chyba że boisz się o przetarcie ścieżek na Starze.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 Jest wyizolowany, ale jak już robie, to chciałem zrobić porządnie. POnadto jak kiedyś próbowałem lutować, to sie poparzyłem, dziure zrobiłem w dywanie, wiec z tego względu tez wolałem uniknąc ryzyka zwarcia, bo bałem się, że całą płytkę pobrudze w cynie. Lutowanie wyszło mi rewelacyjnie, a śrubki skoro juz kupion to wykorzystałem:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 Metalowe śrubki szybko zardzewieją jak będą pracować nad baniakiem. Słona woda jest wyjątkowo agresywna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 to tez:) a i proponuje zabezpieczyć miejsce lutowania, ponieważ (tak słyszałem, ale nie mam powodu zeby nie wierzyć) te miejsca mogą bardzo szybko sniedzieć i w rezultacie przestać działać. ja dodatkowo chyba uzyje kleju na goraco i szyby opti white mam nadzieję, ze coś to da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach