Skocz do zawartości
ozim

Seriatopora caliendrum traci tkankę

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zauważyłem że ten koral w jednym miejscu traci tkankę na jednym "patyczku" od góry. Jaka może być przyczyna. Ktoś może go podjada czy coś z parametrami. Reszta korali w porządku.

Parametry:

KH - 8

Ca - 460

Mg -1250

pH - 7,9-8,1

NO3 - 0-5

NO2 - 0

PO4 - 0,08 nie wiem ile dokładnie ale jakiś szary odcień żółtego

pozdro

ozim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry niby oky . Jeżeli nic się ostatnimi czasy nie zmieniło w zbiorniku , to wg mnie pewnie coś ja podjada . U mnie było cały czas oky . Az tu pewnego pięknego dnia jedna z moich ładniejszych acropor zgubiła dziwnie część polipów . Też się zastanawiałem jaka jest przyczyna i wieczorem przez przypadek bo trochę dłużej poświeciłem świetlówkami pokazał się niepozorny wielkościowo złoczyńca który po złapaniu zaliczył wypad do WC-etu. Źle „ chłopak „ wyliczył czas kolacji . Spróbuj z latarką godzinę po zgaszeniu światła sprawdzić czy nie ma amatora na seriatoporkę . To tyle z mojej strony .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smithpl: nie robilem mu fotki ale mam pewność , że to on był przyczyną . Napewno na 100% nie był to krab który żyje w symbiozie z acroporą . Tego artysty za dnia nie było widać . Pojawial się tylko po ciemku . Ten o którym Ty zapewne myślisz jest widoczny cały czas . Widziałem tego keaba u kolegi i wygląda inaczej . Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, ja poprostu obawiam sie ze u mnie moze byc podobny :-)

taki wlochaty krab ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jeden czarny podjadal acropore, dwa czarno-szaro-zolte z czarnymi szczypcami upodobaly sobie lobophyllie. Nie byly wlochate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smithpl: włochaty to on nie był . Za to upierdliwy i żarłoczny a przy tym bezczelny . Na moich oczach moje cukiereczki podgryzać bez pytania ….:nono:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
smithpl: włochaty to on nie był . Za to upierdliwy i żarłoczny a przy tym bezczelny . Na moich oczach moje cukiereczki podgryzać bez pytania ….:nono:

taaa a jagby spytał to byś mu pozwolił ...;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kostia: Jak by ładnie , ale to Super Ładnie poprosił o małego gryza to może i ………….? hehehehehehe :good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi