laser 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2009 Witam. Od pewnego czasu moją skałę zaczyna porastać takie oto ście..wo Nie mogę się tego w żaden sposób pozbyć , ręce mi opadają . Może ktoś z szanownego grona ma jakiś sposób żeby wyeliminować to paskudztwo. Dodam ,że od momentu pojawienia się tej "zarazy" algi wapienne zaczęły ustępować. Bardzo proszę o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2009 Napisz co dozujesz w jakich ilosciach i jakie masz parametry wody, wtedy bedzie o wiele latwiej. Gdy bys mogl fotke podeslac tez by ulatwilo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laser 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2009 Oprócz regularnych podmian wody bakterii biodigest magnezu i wapnia nie stosuję żadnych "uzywek". Parametry wody: Ph 8 kH 6 Wapń 410 Magnez ok.1300 PO4 ok.0.2 No3 między 2 a5 Si 0 zasolenie 31 ppt Zdjęcia spróbuję zrobić jutro lepszym aparatem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 Ok, to czekamy na fotke dobrej jakosci. Tym czasem mozesz zwiekszyc kh na 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 Po4 masz za wysokie,zjedz ponizej 0,1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 Zależy czym mierzone PO4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 Te testy na PO4 są nie dokładne najlepszy test jest rowy ale tez oszukuje ale mniej od innych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 Tez mialem te algi, nie jestem pewien ale byc moze zjada je mithrax sculptus lub siganus vulpinus ew jakis naso. U mnie nigdy nie osiagnely niebezpiecznych ilosci a pozniej same zniknely. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laser 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 Witam. Wrzucam trochę fotek może to pozwoli wam na lepsze zdiagnozowanie mojego problemu PO4 mierzę Salifertem i wychodzi ,że ten test nie jest zbyt dokładny. Fosforany postaram się zbić jak tylko dostanę absorbent. Czym podnieść Kh? Mój Mitrax tego badziewia nie chce ruszać, Zebra również. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 Laser powiedz jaki masz filtr RO + di i kiedy ostatnio mierzyłeś TDS ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laser 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 Mierze raz w tygodniu i po RO mam 0,005 a po DI 0 . Żywice wymieniam jak tylko TDS pokaże 0,02 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 i ile czasu masz zbiornik od zalania i jaki tds masz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laser 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 Akwa wystartowało w marcu 2008. Okres dojrzewania ma raczej za sobą. Mój TDS wygląda tak:http://sklep.acropora.pl/Miernik_TDS_przeplywowy-410.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 No tak to już masz za sobą dojrzewanie zbiornika. Więc masz zły ten TDS i dla tego masz jakieś glony jam mam taki jak ty i hanny i na tym co ty masz pokazuje 1 a na hanny pokazuje 5 czyli musisz częściej wymieniać DI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 2-3 przegłodzone pokolce, salarias, kilka garsci slimakow, nowe prefiltry i pewnie bedzie ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 A DI? Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laser 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2009 W reefmaxie też używam wody z tego RO i nie mam żadnych kłopotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin marciniak 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2009 jak dlamnie to tylko PO4 zawysoki zredukuj go do zera i po sprawie mozna kupic w sklepach taki srodek do pozbycia sie tego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach