marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 Witam wszystkich mam takie pytanie, mam akwa 100l wody, i przed podmianą zrobiłem testy na Mg , Ca , Kh i Ph, wyszły mi takie:)Mg-1020 (test JBL) Ca-480 (test JBL) Kh-5,5 (test Sera) Ph-7,8 ( test Sera) drugi tydzień tylko podmieniam wode bo przedawkowałem ABC i miałem czerwono-brunatny nalot na skałce, teraz pomału schodzi, i mam pytanko co z tymi parametrami mam zrobić jak zacząć dawkowanie ABC żeby nie przedawkować i jak podciągnąć MG?? chciałem przejść na Zeovit ale odradzono mi:) pomocy:) i dziękuje za podpowiedzi i porady. aha dodam że akwa jest od miesiąca po przeprowadzce i mam sporo szczepek korali różnych, wiem już że to błąd:) dzięki:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fireblade 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 Kup dobrej jakości sól i rób częste podmianki 1 na tydzień możesz też kupić preparat podnoszący magnez http://www.allegro.pl/item805516176_magnez_bio_magnesium_450g.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 Dzięki Fireblade:) właśnie zrobiłem testy, podmiana była wczoraj 20l z soli preysa, podmiany co tydzień, testy dziś wyszły takie- Ph-8,Kh-9,Ca-480,Mg-1020, gęstość solna:)1,023 i temperatura 25 .a co z ABC?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 nie rob testów jbl sa złe do akwarystyki morskiej nie wiarygodne najlepsze to salifert i chyba tańsze od jbl a płyny A,B,C to ja bym się wstrzymał z dozowaniem jak na razie niech wszystko ci poschodzi to dopiero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 Marek jezeli masz mala obsade to nie musisz dozowac ABC wystarcza ci regularne podmiany wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 Dzięki wam wszystkim:) Czyli najlepiej zacząć od zmiany testów??a dopiero potem ewentualnie coś robić?? jeszcze jedno gdy testy są poprawne nie trzeba nic dozować tylko same podmiany?? czy to zależy też od ilości korali i ich wielkości?? pozdrawiam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 ach jeszcze jedno:) a co myślicie o testach Sery??czy tylko najlepiej salifert?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 sery tez są do słotkowodnego dobre TYLKO SALIFERT a jak będziesz miał dobre parametry to tylko podmiana wody 10% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 Zawrócę jeszcze wam głowę Purpleap dodawać czy nie? i jeśli tak to ile i jak często? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 Dzięki Fool szklo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 Fool szklo powiedz mi ja do tej pory podmieniałem 15l na 100l i właśnie miałem takie parametry zwłaszcza Kh 6 teraz podmieniłem 20l i dziś mierzyłem i Kh 9 ten sam test sery można to jakoś wytłumaczyć?? i jeszcze po podmianie widze dziś rano że nalot i glony nie wchodzą tak na skałe a nawet tak jakby zanikają, to ile podmieniać?? dzięki że jesteś taki cierpliwy:) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2009 ogólnie się robi podmianę wody 10% a co do testów to po podmianie czy dolaniu ballinga rob testy po 24h wtedy masz wynik 100% tylko rob testami saliferta a nie badziewiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2009 dzięki wielkie:) 10% wody podmieniać raz na tydzień solą Preysa ,testy saliferta 24h po podmianie:) jeśli jest ok to tylko podmiany, jeśli coś nie tak:) pytać dzięki ogromne Fool szklo pozdrawiam. marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2009 witam:) słuchajcie :)kupiłem testy saliferta i :dance3: okazało sie że magnezu jest ok bo 1300 około:) a wapna mam 370:) zrobiłem coś takiego:) rozpuściłem 3 łyżki wapna AM w 5 litrach wody RO wymieszałem i dolewam na noc do zbiornika po kropelce, wiem że niewolno szybko podnosić wapna w akwa ale te 370 jest zdecydowanie za mało dziś robie podmianke 10% więc jutro dopiero sprawdze co będzie,czy to możliwe żeby w soli było tak mało wapna( sól preys) korali niemam aż tak dużo żeby aż tyle pobierały, prosze o porady :ok: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach