Górek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Luty 2007 witam, akwa ma 4 miechy - 450l + sump 63l - KH leci na łeb - ostatnio nawet do 6, PH niskie - koło 7,8 Ca 560-600, bawię się w jakieś sody oczyszczone itp. obsada - same miękasy + favites, ale docelowo parę LPSów chciałbym wsadzić Rozważam zakup jakiegoś reaktora - CO2 z elektorzaworem mam, bo się ostało po roślinnych - doradźcie coś - co warto do takiego baniaczka - czytam i czytam a informacji masa. A może wystrczy tylko mikserek do uregulowania parametrów? Najlepszy pewnie byłby jakiś robiony, ale sam się nie podejmę - może macie coś na zbyciu... pozdr Górek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2007 ok, skoro nikt nie odpowiedział to odrobiłem zadanie domowe.. by Rebciu: "O mikserze też było Napiszę jak mam u siebie. Reaktor - cała instalacja jest taka jak ją przedstawił @adrian28 czyli po kolei połączone: - butla CO2 - reduktor - elektrozawór - licznik bąbelków - reaktor - elektroda i pH kontroler Niektóre reaktory mają w swojej budowie licznik bąbelków, niektóre nawet czujnik pH (aqua care). Są też takie, które nie mają możliwości mierzenia pH w reaktorze, którego można przerobić bo nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania ale zasada działania całego systemu jest bardzo podobna. Reaktor zasypuję się wkładem. U nas bardzo popularny jest Knop. Część producentów zaleca własne rozwiązania pod tym względem - Schuran, Aqua Care, Deltec w nowych reaktorach fluizacyjnych zaleca wkład ROWAlith C. Zazwyczaj też dosypuje się 10-20% wkładu magnezowego np. bardzo popularny u nas Magnesium pro Grotecha. Zasilanie możemy rozwiązać pompą dozującą lub trójnikiem z pompy głównej. Ustawiamy w reaktorze odpowiednie pH - zazwyczaj jest to przedział 6,5-6,3 - potem regulujemy odciek np. 3 krople na sekundę i "pozamiatane". Teraz najważniejsze. Reaktorem regulujemy poziom Ca, Mg i Kh w zbiorniku i w moim przypadku, co chcę mocno podkreślić aby nie było potem dziwnych komentarzy, samym reaktorem nie można tych wartości dobrze zbilansować w zbiorniku. Ustawiając odpowiednie Ca i Mg, Kh zazwyczaj leci zbyt mocno do góry i tu pojawia się mikser. Mikser zasypuje się (o ile dobrze pamiętam nazwę) wodorotlenkiem wapnia. Ja używam kalkwasser mix Kenta. Powoduje on wzrost Ca i obniżenie Kh w zbiorniku. Z powodu wysokich wartości pH odcieku zalecane jest dodawanie go w nocy aby zredukować wahania pH w systemie. Zasilamy go słodką wodą RO dozowaną kropelkowo. Stosując pompę dozującą możemy dość dokładnie zbilansować poszczególne wartości w zbiorniku. Jedyną trudnością w tym całym galimatioasie może być odpowiednia ilość wkładu magnezowego i nie pozostaje nam nic innego jak eksperymenty ze stopniowym dosypywaniem małych porcji aby ustalić odpowiednią dawkę. Sumujemy potem ogólną wagę i przy następnym zasypywaniu mamy problem z głowy Należy pamiętać, że przesadzenie z nasyceniem wody w Ca powoduje wytrącanie się osadu wapiennego w całym akwarium i przy tej metodzie nie polecam wartości większych niż 460 Ca. To tyle " tylko teraz jaki wybrać? - czytałem o różnych budowach reaktorów itp. - jedno i dwukomorowe, zamknięte itp. widzę z działu DIY, że wiecie wszystko na ten temat... Jak wybierać? Czym sie kierować? Na co zwracać uwagę? Jak się ma zalecany litraż producenta do rzeczywistowści? No i czy warto się w to bawić dla kilku LPSów czy regulować ballingami itp. Są tanie (jakieś tam Weipro KA - ale wyglądają "no oko" na jakieś tandeciarskie) i pasione modele, na które mnie nie stać. pozdr Górek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2007 Dobrze działający reaktor trochę kosztuje. Pisząc dobry mam na myśli jego prawidłową pracę - bez zapowietrzania, zapychania itp. Myślę, że te pH u Ciebie jest niepokojące, a reaktor by to tylko pogłębił. Może mikser lub samo kalkwasser? Tylko te niskie kH. Wietrz pokój, w którym stoi akwarium może pH się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2007 dzięki wielkie! - tak będę robił - balling (na razie sam wodorotlenek sodu aż do wyrównania KH i obniżenia Ca), a powolutku będę kompletował sprzęt kH podniosłem do 8 i zwiększyłem częstotliwość podmianek pozdr Górek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2007 właśnie nie doczytałem - skąd te wysokie Ca? Jakieś sody oczyszczone ??????? Co co chosi??????? Napisz coś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2007 II roztwór ballinga to roztwór z NaHCO3 - czyli roztwór sody oczyszczonej - podnosi KH mam wysokie Ca i niskie KH - są w tym jakies zależności - zakładam że podniesienie KH wpłynie na obniżenie Ca Skąd wysokie Ca? Sól kenta, sporo tufu.. pozdr Górek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2007 Niemożliwe aby Ca było tak wysokie z podmian soli. Niemożliwe też aby z powodu niskiego kH wapń samoczynnie tak podskoczył. W soli Ca masz max. 460 mg/l tak więc niemożliwe jest aby raptem było 560-600 nawet jeśli niskie pH w zbiorniku powoduje, że np. żywy piach powoli się rozpuszcza. Coś mi się wydaje, że testy do bani. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2007 test na Ca jest SERY - może rzeczywiście do bani - tego nie brałem pod uwagę.. jak zmierzyłem czystą wodę do podmiany - RO+KENT - to wychodzi 560 a jeśli chodzi o niskie pH i KH to chyba ma związek z moją wariującą dolewką... nie mogę odpowiednio ustawić poziomu w kominie pozdr Górek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2007 A jakie masz zasolenie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Marzec 2007 zasolenie 1.022, ale teraz zwiększyłem do 1.024 wyregulowałem w końcu hydraulikę - chyba zobaczę co będzie dalej... pozdr Górek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Marzec 2007 testy na Ca najlepiej kup saliferta lub tm a jeśli chodzi o stosowanie reaktora , miksera to jestem za tym aby było i jedno i drugie w systemie, dlaczego:?: pokażę mam nadzieję , że w czwartek :-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Marzec 2007 Jakie masz Mg ??? Sere to wywal do smieci. Odpal reaktor szybko sie unormuje, dodatki typu bufory to sie nadaja... ale nie do akwarystyki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Marzec 2007 Mg - nie mam jeszcze testu :oops: (...) mam w obiegu koło 500 litrów - wybierając reaktor kierować się zaleceniami producenta odnośnie pojemności akwa? wielkością pompy? pojemnością reaktora? pytam, bo w przypadku odpieniacza wszyscy zalecają większy niż podawany litraż ps. ja mam Beast400 - ale nie mam żadnej ryby i na razie nie zamierzam, bo kilka lat z malawi mnie już wyleczyło z rybek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Marzec 2007 wszytsko zależy od obsady twardzieli ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2007 Kwiatek, jest taki zbiornik w Grajewie , którego właściciel po przejściu na dozowanie Ca, kH i Mg w płynie, leje do baniaka bufory pH i kH. Z tą różnicą, że nie są to bufory z pierwszego lepszego sklepiku na rogu tylko niestety sprowadzane. Wynalazki w stylu np. AM należy omijać wielkim łukiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2007 ale w tym zbiorniku z Grajewa też działa reaktor i mikser , czy źle pamiętam :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2007 juz nie dział, tylko pompy i płyny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach