snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2009 Interesuję mnie wpływ barwy światła na korale i na glony. Wiem że temat był poruszany , ale chciałbym go odnowić. Pojawiły się ostatnio zachwalane Ledy , które mają wyprzeć oświetlenie hqi i t5 . http://www.youtube.com/user/aquariumledu , dziwię się ze tego nikt nie skomentował . Drastyczny spadek mocy oświetlenia wraz z głębokością , czy taki sam jest przy t5 i hqi ? Ale w sumie nie o to miałem zapytać :-) W swoim zbiorniku mam zastosowane oświetlenie t5 50/50 ati aquablue / ati blue plus. Mieszanka tych barw daje dosyć intensywne światło niebieskie , ryby mają dosyć bladą barwę. Korale miękkie takie jak zoa straciły zooksantelle , co ciekawe były umieszczone w połowie zbiornika na wysokości 25 cm od tafli wody . Ale oświetlenie było włączone około 0,4 W/L. Oczywiście myślałem że przyczyną jest tego młody zbiornik miał wtedy 1,5 miesiąca. 2 tyg temu odstawiłem zoa w ciemny róg akwarium i okazało się że nabierają kolorów :-0 Około tygodnia temu włączyłem na próbę na 2-3 godziny 2 świetlówki dodatkowe o barwię 6000k czyli jakieś 15 % więcej światła , ale z tego co czytałem barwa 6k nie jest odpowiednia dla korali nie jest wykorzystywana przez nie. Okazało się odwrotnie korale mają ładniejszą barwę , tylko jaki będzie to miało wpływ na glony , czy nie będą szybciej rosły ? (piszę oczywiście o zielonych ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2009 A dlaczego maja nie rosnac korale pod 6000K?Beda rosly,tylko ze glony tez.No i kolorystyka korali nie bedzie za ciekawa,poprostu bedzie strasznie zolto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2009 Balbym sie niekontrolowanego pojawienia sie glonow zwlaszcza nitkowatych. Na wiosne zmienilem nieco oswietlenie w swoim baniaku zamiasta jednej ze swietlowek marine blue dalem swietlowke 10000 K i zaczelo sie. Wszystkie skalki porosly mi tym zielonym diabelstwem i nie bylo sposobu na eksterminacje tego. W gescie rozpaczy kupilem mitraxa i slimaki, a rozwiazaly mi porblem z glonami Salarias fasciatus i Zebrasoma flavescens, ktorych wcale nie zamierzalem kupowac ze wzgledu na wielkosc a wlasciwie malosc zbiornika. Glonow obecnie praktycznie nie ma ekipa wcina wszystko co tylko smie sie pokazac. W umpie, gdzie uzywam zwyklych swietlowek, mam piekne glonarium panosza sie tam wszelkiego rodzaju gloniska i Caulerpy wszelakiej masci i nitkowate, totez co jakis czas zamiast kupowac salate wrzucam do baniaka garstke tego co wyciagne z sumpa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2009 Czyli lepiej nie schodzić z barwą poniżej 14 k ? Możemy to nazwać dolną granicą ? ps. Przy tej barwię mam wrażenie jakby woda była mętna , fakt akwarium zapewne jeszcze dojrzewa. Nie sadzę też żebym przesadził z bakteriami ponieważ nie stosuje ich od miesiąca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach