Skocz do zawartości
snakecharner

Barwa Światła / W/L

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuję mnie wpływ barwy światła na korale i na glony.

Wiem że temat był poruszany , ale chciałbym go odnowić.

Pojawiły się ostatnio zachwalane Ledy , które mają wyprzeć oświetlenie hqi i t5 .

http://www.youtube.com/user/aquariumledu , dziwię się ze tego nikt nie skomentował .

Drastyczny spadek mocy oświetlenia wraz z głębokością , czy taki sam jest przy t5 i hqi ?

Ale w sumie nie o to miałem zapytać :-)

W swoim zbiorniku mam zastosowane oświetlenie t5 50/50 ati aquablue / ati blue plus.

Mieszanka tych barw daje dosyć intensywne światło niebieskie , ryby mają dosyć bladą barwę.

Korale miękkie takie jak zoa straciły zooksantelle , co ciekawe były umieszczone w połowie zbiornika na wysokości 25 cm od tafli wody . Ale oświetlenie było włączone około 0,4 W/L. Oczywiście myślałem że przyczyną jest tego młody zbiornik miał wtedy 1,5 miesiąca.

2 tyg temu odstawiłem zoa w ciemny róg akwarium i okazało się że nabierają kolorów :-0

Około tygodnia temu włączyłem na próbę na 2-3 godziny 2 świetlówki dodatkowe o barwię 6000k czyli jakieś 15 % więcej światła , ale z tego co czytałem barwa 6k nie jest odpowiednia dla korali nie jest wykorzystywana przez nie.

Okazało się odwrotnie korale mają ładniejszą barwę , tylko jaki będzie to miało wpływ na glony , czy nie będą szybciej rosły ? (piszę oczywiście o zielonych )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego maja nie rosnac korale pod 6000K?Beda rosly,tylko ze glony tez.No i kolorystyka korali nie bedzie za ciekawa,poprostu bedzie strasznie zolto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balbym sie niekontrolowanego pojawienia sie glonow zwlaszcza nitkowatych. Na wiosne zmienilem nieco oswietlenie w swoim baniaku zamiasta jednej ze swietlowek marine blue dalem swietlowke 10000 K i zaczelo sie. Wszystkie skalki porosly mi tym zielonym diabelstwem i nie bylo sposobu na eksterminacje tego. W gescie rozpaczy kupilem mitraxa i slimaki, a rozwiazaly mi porblem z glonami Salarias fasciatus i Zebrasoma flavescens, ktorych wcale nie zamierzalem kupowac ze wzgledu na wielkosc a wlasciwie malosc zbiornika. Glonow obecnie praktycznie nie ma ekipa wcina wszystko co tylko smie sie pokazac. W umpie, gdzie uzywam zwyklych swietlowek, mam piekne glonarium :o panosza sie tam wszelkiego rodzaju gloniska i Caulerpy wszelakiej masci i nitkowate, totez co jakis czas zamiast kupowac salate wrzucam do baniaka garstke tego co wyciagne z sumpa. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli lepiej nie schodzić z barwą poniżej 14 k ? Możemy to nazwać dolną granicą ?

ps.

Przy tej barwię mam wrażenie jakby woda była mętna , fakt akwarium zapewne jeszcze dojrzewa.

Nie sadzę też żebym przesadził z bakteriami ponieważ nie stosuje ich od miesiąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi