juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2009 od paru dni obserwuję delikatnie zamgloną wodę,korale ok ryby też,może wiecie co może być przyczyną ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2009 Napisz co dozujesz i w jakich ilosciach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2009 wiesz co,lałem ostatnio ABC,M po 5 kropel dziennie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2009 Jakie parametry wody ? Tylko ABC i M dozujessz nie uzywasz wegla aktywnego, bakterie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2009 Może przedawkowałes bakterie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2009 od miesiąca nie leję cycle,a jak lałem to tak ze dwie nakrętki dziennie,węgiel wymieniany co miesiąc,ecofos też co miesiąc,podmiana na preisie co 2 tygodnie wiadro 25 l. mg 1260 ca 420 kh 9 ph 8 po4 0 no3 0 salifert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2009 Moze caulerpa sie rozpusila? Chociaz to dosc szybko powinno przejsc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2009 mam tylko glony spagetti w sumpie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2009 wsadzi wate na pare dni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2009 mam ten sam objaw... i chyba też załatwiłem się bakteriami. bo watę mam włożoną przed ostatnia komorą sumpa... może UV-ka coś pomoże?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2009 już się sama wyklarowała,co to mogło być? ale się przestraszyłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2009 może masz małża tridacna maxima , one potrafią zapylić wode komórkami rozrodczymi :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2009 Grzesiu nie mam małż Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2009 78YANKE NIE używaj lampy uv!!!!!!!! nie wiem kto wam powiedział o lampie uv lampa się nadaje tylko do słodkowodnego ponieważ bakterie wybija i znów zbiornik będzie dojrzewał a wate postaraj się wymieniać 2x dziennie (rano,wieczór) aż ustąpi zmętnienie wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2009 Lampy nie podłączyłem. Wczoraj wieczorem zmieniłem watę, dziś rano manewr powtórzyłem i jest troszkę lepiej. Muszę zająć się ślimakami Serpulorbis - te ich pajęczyny też robią mi niezły syf w wodzie. Macie jakiś pomysł na delikatne ograniczenie ich populacji?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad B 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2009 Jak dla mnie przedawkowanie ABC miałem kiedyś to samo , i zmętnienie też przyszło tak samo szybko jak sie pojawiło.To , że dawkujesz niewiele to nie znaczy że wszystko co się pakuje do akwa jest wykorzystywane , w pewnym momencie wystarczy przysłowiowa kropla żeby przelać kielich . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2009 konrat ma racje lepiej mniej jak wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2009 78YANKE NIE używaj lampy uv!!!!!!!! nie wiem kto wam powiedział o lampie uv lampa się nadaje tylko do słodkowodnego ponieważ bakterie wybija i znów zbiornik będzie dojrzewał a wate postaraj się wymieniać 2x dziennie (rano,wieczór) aż ustąpi zmętnienie wody Hm.IMH przy przedawkowaniu bakterii lampa włączona na klika godzin może tylko pomóc, a bakterii i tak wszystkich nie wybije ,wiekszośc z nich "mieszka" na skale ,szybach,piasku itd. poza tym dość szybko w odpowiednich warunkach się namnażają,myśle że przy zakwicie wody ,spowodowanym bakteriami, lampa to dobry pomysł.oczywiście używana z rozsądkiem, ale to tylko moje zdanie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach