Skocz do zawartości
juwewaldi

Mętna woda

Rekomendowane odpowiedzi

od paru dni obserwuję delikatnie zamgloną wodę,korale ok ryby też,może wiecie co może być przyczyną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od miesiąca nie leję cycle,a jak lałem to tak ze dwie nakrętki dziennie,węgiel wymieniany co miesiąc,ecofos też co miesiąc,podmiana na preisie co 2 tygodnie wiadro 25 l.

mg 1260

ca 420

kh 9

ph 8

po4 0

no3 0 salifert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten sam objaw... i chyba też załatwiłem się bakteriami. bo watę mam włożoną przed ostatnia komorą sumpa...

może UV-ka coś pomoże??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

78YANKE NIE używaj lampy uv!!!!!!!! nie wiem kto wam powiedział o lampie uv lampa się nadaje tylko do słodkowodnego ponieważ bakterie wybija i znów zbiornik będzie dojrzewał a wate postaraj się wymieniać 2x dziennie (rano,wieczór) aż ustąpi zmętnienie wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampy nie podłączyłem.

Wczoraj wieczorem zmieniłem watę, dziś rano manewr powtórzyłem i jest troszkę lepiej.

Muszę zająć się ślimakami Serpulorbis - te ich pajęczyny też robią mi niezły syf w wodzie.

Macie jakiś pomysł na delikatne ograniczenie ich populacji??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie przedawkowanie ABC miałem kiedyś to samo , i zmętnienie też przyszło tak samo szybko jak sie pojawiło.To , że dawkujesz niewiele to nie znaczy że wszystko co się pakuje do akwa jest wykorzystywane , w pewnym momencie wystarczy przysłowiowa kropla żeby przelać kielich .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
78YANKE NIE używaj lampy uv!!!!!!!! nie wiem kto wam powiedział o lampie uv lampa się nadaje tylko do słodkowodnego ponieważ bakterie wybija i znów zbiornik będzie dojrzewał a wate postaraj się wymieniać 2x dziennie (rano,wieczór) aż ustąpi zmętnienie wody

Hm.IMH przy przedawkowaniu bakterii lampa włączona na klika godzin może tylko pomóc, a bakterii i tak wszystkich nie wybije ,wiekszośc z nich "mieszka" na skale ,szybach,piasku itd. poza tym dość szybko w odpowiednich warunkach się namnażają,myśle że przy zakwicie wody ,spowodowanym bakteriami, lampa to dobry pomysł.oczywiście używana z rozsądkiem, ale to tylko moje zdanie...:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi