Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2009 Witam, znalazlem na norweskim forum info, ze niektorzy uzywaja wody morskiej do przygotowania wody do zbiornika... co o tym sadzicie? pobieraja ja min. z 15 a nawet 50m !!! mieszkajac na zach. wybrzezu maja dostep do wody oceanicznej... hmmm...nawet sie trafiaja tu ciepla prady czasami, plywaja rekiny etc. ma to sens ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2009 Wiem ze ktos na pomorzu prowadzi wogole zbiornik na wodzie z baltyku ... :-) Oczywiscie wzmacnianej, kwestia zasolenia wydaje mi się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2009 Same oszczędności. Nie dość że oszczędzają na przygotowaniu wody to jeszcze na karmieniu, bo woda z prądami morskimi niesie od razu całe masy planktonu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2009 A z tego co wiem to pare oceanarii ciągnie wod rurami z oceanu :-) I mają tam oprócz korali rekiny :-) wiec chyba się nadaje tylko pytanie czy coś z tą wodą jeszcze robią. zapytaj na reefcentral.com. Tam się pewnie znajdzie ktoś z doświadczeniem w tj kwestii... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2009 Ja tam z bałtyku bym nie polecał mieszkam nad morzem wodę mam pod ręką można by podmieniać zasolenie troszkę za małe ale to też nie problem jedynym problemem na jaki napotkałem to temperatura chromiski mi marzną ...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2009 Prowadzenie zbiornikow za na "dużym obiegu " istnieje w kilku ocanariach, ja mialem okazje poznac takie zaplecze w Rotterdamie i Singapurze, na dole zdjęcia z Rotterdamu, które z tego rozwiazania korzysta. Woda scigana jest do zbiornikÓw (wlasciwie olbrzymich basenow) gdzie nastepuje oddzieleni drobnych zanieczyszczen plus ozon i UV. Pozd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach