smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2009 Ocelocik - no wlasnie. Mysle ze pierwzy kryzys za miesiac. staram sie ostro filtrowac wode z syfu + pare absorbentów... zobaczymy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2009 Wszystko ładnie i oby tak dalej a jedyne co mi osobiście nie pasuje do Twojego zbiorniczka to ukwiał piaskowy i jeżowiec który moze szkody czynić poprzez przewracanie korali . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2009 Wiem wiem Robert, ukwiał i jeżowiec przyszły ze skałą w gratisie - jeszcze będą chwilkę jak znajdą nowy dom. Za to Pictichromis paccagnellae już się zaadoptowała, tylko ciężko ją uchwycić aparatem bo się za skałkami chowa i jest dość szybka :dance3: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 Jakieś wieści z tego projektu? Bardzo jestem ciekaw jak parametry wody. Składma swoj niefoto zbiornik i jakos fajnie ogląda sie Twoj watek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 Jak na razie idzie w porządku, czekam z news'ami aż otworzy się nowy mieszkaniec, który przyszedł w słabej kondycji. Jednak dziś rano mile mnie zaskoczył wystawiając polipy :dance3: Postaram się na dniach umieścić fotki. PS. Osobistym wstępem do sukcesu jest Menella niebieska, którą widać na fotkach jako dwa badyle bez tkanki. Przenosząc ją do nowego akwa liczyłem się że za tydzień idzie do kosza gdyż zostały już tylko 2 otwierające się polipy. O dziwo ... zaczęła się regenerować, na dzień dzisiejszy jest już kilkanaście polipów :good::good: Mam nadzieje że powstanie ze zmarłych... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 zdjecia prosze zdjecia , przy okazji jak i czym karmisz i skąd bierzesz na to cierpliwośc ? Ja myśle o automatycznym czyszczeniu kubka odpieniacza, bo jestem za leniwy zeby sie z nim szarpać co tydzień ;-) Póki co jednak zastartuje na młaym zbiorniku akrylowym, odpieniaczu PRIZM oswietleniu LED i sumie o pojemnosci dwukrotnej większej od akwarium - Rowa, wegiel i duuuze złoże spagetti i innych makroglonów. Zeby jakoś zautomatyzowac karmienie ... Jak nei wymiekne bedzieo prtzeprowadzka non-photo do 300 l. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 Karmienie to mieszanka pokarmów ( teraz chyba 10'ciu ) zmiksowana blenderem i zamrożona... Wiedzę zgłębiam z tego forum z forum reefcentral.com i reefkeeping.com i od paru bardziej doświadczonych non-photo ekspertów którzy też tu zaglądają :-) Ja karmie 2 razy dziennie i myślę iż to w zupełności wystarcza (no czasami dawkuje w ciągu dnia niewielkie ilości. Po określonym czasie "odpieniam" zawartość przeskalowanym odpieńkiem a'la MCE600. Do tego absorber SEACHEM PURIGEN zamiast węgla i podmiany 10-15% co 2 tyg. Aktualnie podpinam oświetlenie LED aby "coś" było widać, a chwilowo pracuje PC18W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Pracuje nad mniejszym projektem gdzie chce dac duzy sump 3-4 razy objetosc akwarium z Rowa i filtrem z glonami spagetii ( oswietlony LEDami ) odpieniacz PRIZM 400 - sam zbiornik z 60 l. Sump z 200 l. Coś z cyrkulacji - mała Tunze oswietlenei na Ledach. Ale to z amoamnt bo mam wczesniej trzy inne projekty zwiazane z LED. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Znów mało czasu i bateria się kończyła w aparacie ale na szybko zrobiłem parę fotek czekając na nowy obiektyw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Fajne, fajne. Smithspl zarzuć jakąś fotkę całości - może na to bateryjki starczy w fotopstryczku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 smithpl: no no robi wrażenie ! Jestem pełen podziwu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 dzisiaj juz nie dam rady. calosc ukazuje sie jeszcze mizernie bo za malo mieszkancow, tylko 5 i 2 w trakcie rekonwalescencji... Niestety nie to co u Natana i Huberta :sad::dance3: ale wkrotce dobije mieszkańców więc całość będzie już wyglądać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2009 No pikne, pikne. Chyba nowy zakup widzę (Alcyonium?), a na ostatniej fotce to osłonica? Alcyoniu i Nephthigorgia lubią niezłą pralkę i przynajmniej moje są bardzo wrażliwe na oświetlenie (nawet 72 W to dla nich za dużo), dopiero przy 24 W otwarte są nawet w dzień Fajnie wyglądają przyczepione do góry stopą pod jakimś nawisem w cieniu. Piękny miękas. Tuby i Diodogorgia super, widać, że im dobrze :sad: Gratuluję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2009 Tak na ostatim to oslinica, co do 2 miekasów to jedna to dendronyphtia a druga ( ta na fotce czerwona i zolte polipy ) to nie wiem jak sie nazywa :-) Tak ostatnio zastanawialem sie jak w tak malym akwa zrobic nawis :-) w IMAX ogladalem film o oceanie i one pieknie wiszialy pod pulkami :-) Narazie najwiekszym problemem jest to ze nie ma gdzie kupic ladnych okazow ( w Warszawie ) a jak juz sa to sa w zlej kondycji a w cenie wypasow :dance3: Czekam na dostawę w eRybce bo Tomek mi sprzedał news'a że ma się coś pojawić :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2009 ( ta na fotce czerwona i zolte polipy ) to nie wiem jak sie nazywa :-) Wg mnie to Alcyonium popularnie nazywana Chili Coral choć to bardziej tyczy się Nephthigorgii (obie są do siebie bardzo podobne, a różnią się tym, że Nephthigorgia ma czerwone obwódki na białych polipach, a Alcyonium ma polipy jednokolorowe). Tak ostatnio zastanawialem sie jak w tak malym akwa zrobic nawis :-) w IMAX ogladalem film o oceanie i one pieknie wiszialy pod pulkami :-) Może skałkę podwiesić na jakiejś rurce np. z PCV, która oparta byłaby o ranty akwa. Swego czasu miałem tak to zrobione i sprawdziło się super, z tym, że przy dłubaniu w akwa trochę przeszkadza no i potrzebna jest korona, żeby to zamaskować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Ładne fotki, robią wrażenie - piękne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach