Skocz do zawartości
marcin0603

Pierwsze akwarium morskie 350l.

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm nie za wcześnie je wpuściłeś no ale wyglądają ok , ja jestem zwolennikiem ze akwa musi trochę postać , mogłeś zaczekać az no3 spadnie do 0 , masz tam jakieś ślimaki ?? Karby??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniaczek zapowiada się fajnie, ale ja także poczekałbym z rybami ponieważ trochę to dziwnie wygląda ryby w takim niedojrzałym porośniętym glonami baniaku, ale co kto lubi :)

Powodzenia i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja. Doszły kraby, ślimaki i 2 krewetki Lysmata amboinensis, jest także 1 miękki koralowiec Zoanthus. Starsze zwierzaki czują się bardzo dobrze, NO3 stale spada. Cały czas zastanawiam się nad obsadą koralowców w tym akwarium, bo powoli trzeba je będzie obsadzać i nie wiem na co się zdecydować... Bardzo podobają mi się koralowce niefoto i cały czas nad nimi myślę... A oto fotki:

Salarias w czasie jedzenia

salariasnaskale.jpg

Zoanthus

zoanthus.jpg

Akwarium

akwarium2211.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, jak dla mnie prawa 'kupa' jest za blisko frontowej szyby, lewa ok :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zoanthusy to Protopalythoa, poza tym tak trzymaj, podążasz w dobry kierunku :cry:

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hej, jak dla mnie prawa 'kupa' jest za blisko frontowej szyby, lewa ok :cry:

rafał ładnie koledze pojechałeś :cry: ale faktycznie tak ciężko jakoś te skałki wyglądają, coś pokombinuj

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W akwarium jest jeszcze trochę glonów, ale coraz mniej za sprawą ślimaków i krabów, ale ze względu na Salariasa dobrze, że w zbiorniku są glony, przynajmniej ma co jeść(na razie nawet nie patrzy na mrożonki). W końcu zapadła decyzja, że będzie to akwarium z SPSami, pewnie z czasem będzie trzeba dołożyć trochę cyrkulacji i rozdzielić świetlówki, ale to jak korale podrosną;). Po 2 miesiącach wsadziłem pierwsze szczepki, są od tygodnia i z dnia na dzień chyba wyglądają lepiej, widać to po montiporze, która miała białe końcówki i pojawia się na nich coraz więcej polipów, ale tyle pisania, teraz zdjęcia:

Montipory:

cimg0514.jpg

cimg0520dj.jpg

Pozostałe korale:

cimg0512i.jpg

cimg0524f.jpg

I na koniec Zebrasoma:

cimg0533s.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja, pierwsze szczepki korali twardych są u mnie już jakiś miesiąc, wydaje mi się, że wyglądają lepiej niż na początku, no ale oceńcie sami:smile:

rr2712.jpg

acroporazielona2812.jpg

m2712.jpg

Jeśli ktoś wie co to za koralowiec na pierwszym zdjęciu to prosiłbym o podanie nazwy:smile:

cimg0101.jpg

A tak wygląda akwarium po wsypaniu piasku, był atak okrzemek, ale już znikają, tylnej i lewej szyby na razie nie czyszcze żeby ślimaki i salarias miały co jeść:)

2812a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna aktualizacja, po ponad miesiącu od wsadzenia pierwszych szczepek SPSów, zostały wsadzone kolejne. Wszystkie bardzo dobrze wyglądają. Od wczoraj pływa też w końcu ławica 10szt Chromisów, to na razie koniec zakupów, dojdzie jeszcze tylko jakaś babka:smile:. Jutro będzie fotka całego akwarium, a teraz kilka nowych nabytków:

montiporazielona2401.jpg

acropora2401.jpg

cimg0285j.jpg

cimg0305m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koralowce wyglądają bardzo dobrze, ale cały czas mam dino na piasku i trochę glonów na skałach, od 2 tygodni dodaje do akwarium bakterie Microbe-Lift - Special Blend, od dzisiaj zacząłem dozować vodke-0,4ml-będę zdawał relację jak to się sprawdza. Teraz zdjęcia żeby było porównanie jak wygląda przed vodką i jakie będą efekty "po".

akwarium1802.jpg

Teraz ryby:

Zebrasoma Scopas, moim zdaniem najładniejsza ze wszystkich Zebrasom, a tak popularnego "żółtka" bije na głowe

zebrasomascopas1802.jpg

Acanthurus Lineatus, kupiony z likwidowanego zbiornika, zaaklimatyzował się bez żadnych problemów, od początku czyści skały z glonów i pobiera każdy rodzaj pokarmu, a co najważniejsze nie przejawia agresji w stosunku do innych ryb, pływa sobie spokojnie i zajmuje się swoimi sprawami:)

lineatus1802.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja, bo dużo zmian w akwarium. Po pierwsze wymiana dość starych świetlówek, teraz świeci 3x Aquamedic Reef White 15k, 1x ATI - Aquablue Special, 1x Aquamedic Reef Blue i 1x ATI - Blue Plus, świecą od 5dni. Wczoraj z sumpa zostało wyrzucone Miracle Mud a zamiast tego włożone 3 kawałki żywej skały, glony(spagetti) zostały. Na pewno dzięki temu jest bardziej klarowna woda, skała leżąca w refugium dobrze filtruje wodę. Od tygodnia dozuję wódkę, ale dawki zwiększam bardzo powoli, aktualnie dolewam 0,9ml dziennie. Poza tym zmieniło się ułożenie skały, trochę jej ubyło, wyspa po prawej została rozłożona zupełnie na płasko, a po lewej obniżona, dzięki temu jest dużo więcej miejsca na korale, łatwiej ustawić cyrkulację żeby każdemu odpowiadała i moim zdaniem lepiej wygląda. Mam nadzieję, że to wszystko pomoże w walce z dino i cyjano, a teraz zdjęcie:

cimg0542.jpg

Opinie i rady mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki poziom NO3 i PO4?

Wydaje sie ze na tym musisz sie skupic.

Ulozenie skalek bardzo fajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin ułożenie skałek zdecydowanie bardziej mi sie podoba niż z poczatku, trochę masz teg cyjano/dino... ile pokazuje tds po żywicy? moze do wody non stop sie cos dostaje i dlatego sie rozrasta cholerstwo. Spróbuj odessać całe dino i zrób podmiane wody tak z 20%. Wiadomo że całości nie uda się odessac przy podmianie, więc proponuję wziąść jakis plastikowy durszlak/sito, włozyc do sumpa, zapchać watą, i sobie powoli wszystko dokładnie odsysać przepuszczając wodę z górnego zbiornika do sumpa przez wate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie chodzi o wodę do podmiany, bo jakieś 2 tyg temu zostało wszystko wymienione razem z żywicą... Po nocy praktycznie wszystko znika, no ale są nowe świetlówki, świecą dopiero tydzień, więc może niedługo będzie poprawa. Odsysałem to przez pończochę ale wróciło, może trochę wolniej rośnie... Dozuję wódkę i mam nadzieje, że powoli PO4 będzie bardzo małe, już po tygodniu widać, że korale mają lepsze kolory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko żebyś nie przegiął w drugą stronę, pamiętaj że kota można zagłaskać na śmierć :D moim zdaniem to czasu trochę Ci potrzeba po prostu.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne ułożenie skał, przestrzeń ładna.

Po tym przemeblowaniu poczekaj jeszcze i obserwuj, co z tym cyjano się będzie działo, będzie się nasilać czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi