Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Październik 2009 Mam w piwnicy stara pompe tunze w ktorej zepsuty jest sterownik pomyslalem sobie ze mozna ja uruchomic majac sama pompe i transformator (uzywac np: do mieszania solanki) tylko jak to zrobic jak polaczyc te kable ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Październik 2009 A czemu nie wysłac do naprawy? Mam w piwnicy stara pompe tunze w ktorej zepsuty jest sterownik pomyslalem sobie ze mozna ja uruchomic majac sama pompe i transformator (uzywac np: do mieszania solanki) tylko jak to zrobic jak polaczyc te kable ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Październik 2009 A czemu nie wysłac do naprawy? Kto naprawia takie sterowniki ? Nie wliczajac w to tunze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Październik 2009 Co to dokładnie za sterownik - może mam schemat to Ci pomogę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Nawet nie wiesz jak sie ciesze loccutus ze sie odezwales . Dokladnie jest to Driver (7240.270) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 zonk - nie mam tego modelu. Ale to raczej nie jest problem. Otwórz gada i zrób zdjęcie środka tak by czytelne były opisy scalaków. Jak znam życie w środku znajdziemy troszkę myśli technicznej z lat 70-tych i tanie elementy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Proszę oto fotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Jeśli dysponujesz oscyloskopem - to możemy się pobawić. Jeśli nie w pierwszym z brzegu serwisie RTV naprawią Ci to w kilka minut. Ze zdjęć widzę że tam nie ma nic egzotycznego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 loccutus i powiedz mi dlaczego to tyle KOSZTUJE !!! Chyba maja drogie aluminium i obudowa droga wyszła. Takie układy to chłopaki za moich czasów w technikum na zajęciach robili :-) No dobra, moze nie takie bo to smd ale... :-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Niestety oscyloskopy nie posiadam i nie mam pojecia gdzie tutaj jest jakis rtv serwis moze cos da ci do myslenia jak powiem ze ten element zaznaczony na fotce naprawde bardzo sie nagrzewa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Marketing i nasza userów "głupota";) Jak kiedyś rozebrałem falownik TUNZE przy właścicielu który był blady jak ściana w czasie tej operacji - i zobaczyłem w środku 2x NE555 to sie nakryłem nogami ze śmiechu. Zaraz potem nakryłem się 2gi raz jak mi powiedział ile to kosztuje. No Genialny BIZNES. Wsadzić pare kostek z lat 70tych za kilkanaście centów i sprzedać za kilka setek :shocked: BTW - widzisz co tam siedzi - ludzie płacą za to takie siano bez szemrania, a jak Przemek pokazał nowoczesny sterownik na mikroprocesorze (zakładam sie że moc obliczeniową ma większą od nijednego Atari czy tam C64 )to szum był że tyyyyle droższa lampa sie zrobiła... Gdzie tu sens ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 To jest mostek prostowniczy - jeśli się gotuje to gdzieś za nim jest zwarcie lub uszkodzony element który powoduje zwiększenie poboru prądu przez całość. Nie jestem w stanie Ci pomóc na odległość bez pomiarów, ale gwarantuje Ci że to ci naprawi każdy fachman od naprawy TV. To jest elektronika "z ubiegłej epoki" ale w nowej obudowie - tak że nawet jeśli znajdziesz jakiegoś "dziadka" to se da rade byle mu się ręce nie trzęsły na widok SMD Krótkofalowcy - w szwecji też są - poszukaj jakichś stron www, forum itp gdzie się gromadzą i tam zadaj pytanie. Wśród takich ludzi 99% to elektronicy - zwykle bardzo dobrzy i uczciwi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 no i maja dojscie do pomp an staly prad :-( Kurcze chcialem sobie zrobic tunze wavebox ale... dostepne pompy ciezko sie star/stop 'uje :-( PS. Sorki Mariusz za off top, ale i tak idziemy z tym tematem do przodu. Zobacz na tym mostku jakie jest napiecie na wejciu a jakie na wyjsciu , jak to mostek to beda 4 nogi , 2 oznaczone falka ~ zmierz napiecie jedno pewnie bedzie okolo 220V wiec uwazaj... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 e chyba nie.....o ile dobrze widzę elektrolity wejściowe są na 50V więc 220 bym się tam nie spodziewał. - zasilacz pewnie 24V. Szukałbym najpierw w okolicy tranzystora wyjściowego - obok mostka na radiatorze chyba siedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 loccutus zerknij prosze na PW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2009 PW mam puste Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2009 cos ostatnio zwala sie PW , ja wyslalem chyba do 5 osob i nikt nie odpisal - albo zwalone albo nikt mnie nie lubi :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2009 Na PW zapytalem sie czy moge ten sterownik wyslac do Ciebie pisalem tez ze na "piwo" tez moge wyslac :smile: za robote i czesci Marcin spoko, ja Cie lubie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach