78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2009 Jako, że do tej pory nie mam filtra z absorberem fosforanów postanowiłem coś zorganizowac w tej materii. Wybór padł na przeźroczysty kubełek 10 - calowy od filtra RO z wkładem na złoże DI. Nie wiem czy nie będzie za niski, ale to się okaże po uruchomieniu. Zawór doprowadzający i wylotowy mają średnicę ok. 10 mm, ale nie wiem czy nie zmienię na inne. Na te chwilę zamiast rurek mam wąż ogrodowy - choć wymienię go na rurki PCV 16mm. Jako napędu użyje jakiegoś powerheda z regulacją przepływu wody - ewentualnie na rurkach założę jakiś zaworek tłumiący. Wszelkie sugestie mile widziane. Myślę, że będzie to tańsza alternatywa dla dość drogich rozwiązań. Jutro postaram się wrzucić jakieś fotki pozdrawiam Krzysiek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2009 Jeśli chodzi o konstrukcje to jest to praktycznie taka sama zasada działania jak przy Deltec FR 500 który mam. Tzn. woda wpływa z jednej strony, przesancza się przez złoże i wypływa z drugiej. Problem możesz mieć jedynie taki że ciężko będzie skierować odpowiedni strumień wody zasilający aby złoże wirowało w środku, bo przyłącza są chyba mniejsze. Ale jeśli to jakoś obmyślisz to jestem ciekawy jak to będzie działać i jak będzie złoże w środku wirowało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2009 Filterek ruszył i działa choć estetykę trzeba poprawić i uszczelnić połączenie na zworze do regulacji. Jako napęd narazie działa cyrkulator o mocy 6W. Całość wymagała też solidnej podstawy bo jest trochę wywrotna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach