Skocz do zawartości
klakier

Ceramika 400 litrów Klakier :)

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku dozowałem Ca tak jak sobie Kent napisał, rozrobiłem tak jak chcieli, przeliczyłem wszystko i myślałem, że będzie cacy. Okazało się że wapń spadał dalej. Dawkowanie zwiększyłem do opisanej przez instrukcję dawki dla mocno obsadzonego zbiornika. I dalej był spadek. Do piero przy dawce w wysokości 1,5 raza dawki podawanej dla mocnej obsady Ca staneło na poziomie 340 ppm. Teraz mam 340 i dozuje w pełni nasycony roztwór, czyli 800 gr TurboCalcium na 5 litrów wody. (dozuje 1/6 dawki poprzedniej)

Wczoraj do akwa trafiła jednak Tunze Turbelle nanostream 6055, bo 6105 okazała się za mocna. Po koralach widać już trochę więcej życia, euphylie trochębardziej się podpompowały i zoanthusy też się trochę rozłożyły. Zrobiłem 2 testy i wyszło mi :

kH = 10,5 dkH

Ca = 340 ppm

Na razie nie zmieniam dozowania, bo dzisiaj wieczorkiem albo jutro rano zrobię jeszcze podmianę wody. Do akwa wlałem dzisiaj bakterie i przez najbliższe myślę 2 tygodnie na tym się skupię, a potem może kolejne podejście do acropor i innych twardzieli, tylko najpierw parametry doprowadzę do normy.

Aha zapomniałbym, że trafiło do akwa trochę ślimaków do kopania piasku (10 jakichś tam i 10 jakichś tam innych lol ) nazwy nie pamiętam, jakby co Łukasz zainteresowanym powie, a ja jak pare odnajde w piasku to zrobie zdjęcie bo się skubańce szybko zakopały :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6105 za mocna? Co zamierzasz trzymac? Ja mam 6105 i 6055 w akwarium 100x60x60 z poziomem wody 7 cm ponizej krawedzi i chce zmienic na 2x 6105. Chyba ze masz piasek i ci 'lata'. U mnie przy grubym aragonicie jest spoko. Spsy usmiechniete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piasek mam a i owszem. W zbiorniku są 2 wloty locline z sumpa dwoma OR3500 i do tego dwie 6055 ustawione w tej chwili na max. Daje to łącznie 2 x 3500 + 2 x 5500 = 18000 l/h. Generalnie odnośnie 6105 to muszę powiedzieć że tunze deklaruje iż na minimalnym ustawieniu powinna mieć 2500 l/h natomiast z ruchu wody wydaje się jakby to było około 6000 l/h (ustawiając na pokrętle przy sterowaniu, nie przez Profilux) Ja wolałbym 6105 ze względu na ewentualną rezerwę do 11500 l/h , ale ma niestety jedną zasadniczą dla mnie wadę. Nie mieści się w kieszeni ceramiki, która wykonana jest pod Turbelle nanostream (dla niewtajemniczonych jest niewielka różnica w średnicy między pompami) a nie będę psuł sobie teraz ceramiki.

Generalnie mogę powiedzieć, że miałem przyjemność zobaczyć jak w moim akwa pracuje 6105, bo obie pompy były i wydaje mi się że została wybrana odpowiedniejsza pompa.

P.S.

Lionfish, czy mam rozumieć że masz ustawione w 320 litrach 6105 i 6055 na max czyli łącznie 17000 l/h i chcesz drugą 6105 którą ustawisz też na max i będzie łącznie 23000 l/h. Natomiast wydaje mi się, że powinieneś najpierw przeczytać trochę więcej niż ostatnie posty w moim temacie bo pytania typu czy mam piasek po zobaczeniu zdjęć, lub po pierwszym poście w którym wypisuje co mam nie mają racji bytu. Sorki jeśli Cię tym obrażam, ale ja nie umieszczam postów w tematach w których nie przeczytałem dyskusji od początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, nie obrazasz. Masz racje powinienem przeczytac dokladniej, watek tylko z grubsza przelecialem.

Co do cyrkulacji to tak, mam 6105 i 6055 na maxa z multicontrolerem, tryb pulse na najkrotszy czas, zmieniajacy sie miedzy moca minimalna i maksymalna. Pompa zwrotna 3800l/h. Chce zmienic 6055 na 6105 lub na waveboxa aby uzyskac fale. W dodatku w akwarium jest bardzo malo zabudowy 8kg zywej skaly i 2 galezie riffkeramik. Spsy wydaja sie zadowolone, gdy zwiekszylem cyrkulacje zaczely bardziej wysuwac polipy. Fajnie ze udalo ci sie schowac pompy w zabudowie, mnie troche razi widok 6105 na srodku bocznej szyby.

Jesli chodzi o minimalna cyrkulacje 6105 to nie zaglebialem sie w instrukcje ale to 2500l/h to moze dotyczy trybu ze slabszym chipem?

p.s. co do pomp obiegowych to nie liczylbym ich w 100% tzn przy podniesieniu na jakies 1,3-1,5 metra + kolanka itp wydajnosc spada do okolo 2500l/h. Pompa 6105 ma 13000l/h wiec w tej chwili liczac obieg mam 13k+5,5k+2k=20,5k l/h. Z 2 pompami 6105 byloby 28k l/h.

Chociaz wydaje mi sie ze nie ma co za bardzo zwracac uwage na liczby tylko na reakcje koralowcow. W porownaniu z fala przechodzaca nad gorna partia rafy i tak nie jest to chyba zbyt duzo. Pod uwage nalezy oczywiscie wziasc jaki biotop/koralowce chcemy trzymac.

Pozdrawiam Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, że się nie obrazileś B)

Apropo pompy to Łukasz powiedział w ramach sprostowania, że to była ta z najmocniejszym czipem, i że jedyna opcja zmniejszenia jej siły to przez kontrolery lub profiluxa. Obecnie u mnie pompy działają na maxa, bo głupio przyznać ale zawsze zapominam kupic głupi kabelek do kompa żeby podłączyć Profilux. Ruch wody w akwarium się znacznie zwiększył i widać to na plus dla korali. Najbardziej i najłatwiej mi zaobserwować to na zoanthusah.

Obecnie stabilizuje parametry i leje bakterie. Niedługo ma być kolejne podejście do acropory, tym razem podobno ma być "niezniszczalna" no i jak przetrwa to wreszcie się wstawi tego trochę więcej :good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cieszę się, że się nie obrazileś :good:

Apropo pompy to Łukasz powiedział w ramach sprostowania, że to była ta z najmocniejszym czipem,

Ale mowisz teraz o 6105 czy 6055? Ja dostalem do 6105 dwa chipy, moge zmieniac miedzy 7000 i 13000l/h a w 6055 mam suwak do zmiany napiecia(chyba tak to sie nazywa, elektyk ze mnie zaden).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to było apropo 6105. Przy 6055 na zasilaczu masz suwak do zmiany napięcia i tym samym mocy i to się zgadza :spiteful: Natomiast na 6105 jest pokrętło obok podłączenia sterownika, którym regulujesz siłę. Przy tym mocniejszym chipie na minimum miałem w akwa mały sajgon. Może jak będzie gęsto zarośnięte akwarium nie będzie tak widać ruchu wody, ale obecnie pustki w środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi