klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Na początku dozowałem Ca tak jak sobie Kent napisał, rozrobiłem tak jak chcieli, przeliczyłem wszystko i myślałem, że będzie cacy. Okazało się że wapń spadał dalej. Dawkowanie zwiększyłem do opisanej przez instrukcję dawki dla mocno obsadzonego zbiornika. I dalej był spadek. Do piero przy dawce w wysokości 1,5 raza dawki podawanej dla mocnej obsady Ca staneło na poziomie 340 ppm. Teraz mam 340 i dozuje w pełni nasycony roztwór, czyli 800 gr TurboCalcium na 5 litrów wody. (dozuje 1/6 dawki poprzedniej) Wczoraj do akwa trafiła jednak Tunze Turbelle nanostream 6055, bo 6105 okazała się za mocna. Po koralach widać już trochę więcej życia, euphylie trochębardziej się podpompowały i zoanthusy też się trochę rozłożyły. Zrobiłem 2 testy i wyszło mi : kH = 10,5 dkH Ca = 340 ppm Na razie nie zmieniam dozowania, bo dzisiaj wieczorkiem albo jutro rano zrobię jeszcze podmianę wody. Do akwa wlałem dzisiaj bakterie i przez najbliższe myślę 2 tygodnie na tym się skupię, a potem może kolejne podejście do acropor i innych twardzieli, tylko najpierw parametry doprowadzę do normy. Aha zapomniałbym, że trafiło do akwa trochę ślimaków do kopania piasku (10 jakichś tam i 10 jakichś tam innych lol ) nazwy nie pamiętam, jakby co Łukasz zainteresowanym powie, a ja jak pare odnajde w piasku to zrobie zdjęcie bo się skubańce szybko zakopały Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 6105 za mocna? Co zamierzasz trzymac? Ja mam 6105 i 6055 w akwarium 100x60x60 z poziomem wody 7 cm ponizej krawedzi i chce zmienic na 2x 6105. Chyba ze masz piasek i ci 'lata'. U mnie przy grubym aragonicie jest spoko. Spsy usmiechniete. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 Piasek mam a i owszem. W zbiorniku są 2 wloty locline z sumpa dwoma OR3500 i do tego dwie 6055 ustawione w tej chwili na max. Daje to łącznie 2 x 3500 + 2 x 5500 = 18000 l/h. Generalnie odnośnie 6105 to muszę powiedzieć że tunze deklaruje iż na minimalnym ustawieniu powinna mieć 2500 l/h natomiast z ruchu wody wydaje się jakby to było około 6000 l/h (ustawiając na pokrętle przy sterowaniu, nie przez Profilux) Ja wolałbym 6105 ze względu na ewentualną rezerwę do 11500 l/h , ale ma niestety jedną zasadniczą dla mnie wadę. Nie mieści się w kieszeni ceramiki, która wykonana jest pod Turbelle nanostream (dla niewtajemniczonych jest niewielka różnica w średnicy między pompami) a nie będę psuł sobie teraz ceramiki. Generalnie mogę powiedzieć, że miałem przyjemność zobaczyć jak w moim akwa pracuje 6105, bo obie pompy były i wydaje mi się że została wybrana odpowiedniejsza pompa. P.S. Lionfish, czy mam rozumieć że masz ustawione w 320 litrach 6105 i 6055 na max czyli łącznie 17000 l/h i chcesz drugą 6105 którą ustawisz też na max i będzie łącznie 23000 l/h. Natomiast wydaje mi się, że powinieneś najpierw przeczytać trochę więcej niż ostatnie posty w moim temacie bo pytania typu czy mam piasek po zobaczeniu zdjęć, lub po pierwszym poście w którym wypisuje co mam nie mają racji bytu. Sorki jeśli Cię tym obrażam, ale ja nie umieszczam postów w tematach w których nie przeczytałem dyskusji od początku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2009 Spoko, nie obrazasz. Masz racje powinienem przeczytac dokladniej, watek tylko z grubsza przelecialem. Co do cyrkulacji to tak, mam 6105 i 6055 na maxa z multicontrolerem, tryb pulse na najkrotszy czas, zmieniajacy sie miedzy moca minimalna i maksymalna. Pompa zwrotna 3800l/h. Chce zmienic 6055 na 6105 lub na waveboxa aby uzyskac fale. W dodatku w akwarium jest bardzo malo zabudowy 8kg zywej skaly i 2 galezie riffkeramik. Spsy wydaja sie zadowolone, gdy zwiekszylem cyrkulacje zaczely bardziej wysuwac polipy. Fajnie ze udalo ci sie schowac pompy w zabudowie, mnie troche razi widok 6105 na srodku bocznej szyby. Jesli chodzi o minimalna cyrkulacje 6105 to nie zaglebialem sie w instrukcje ale to 2500l/h to moze dotyczy trybu ze slabszym chipem? p.s. co do pomp obiegowych to nie liczylbym ich w 100% tzn przy podniesieniu na jakies 1,3-1,5 metra + kolanka itp wydajnosc spada do okolo 2500l/h. Pompa 6105 ma 13000l/h wiec w tej chwili liczac obieg mam 13k+5,5k+2k=20,5k l/h. Z 2 pompami 6105 byloby 28k l/h. Chociaz wydaje mi sie ze nie ma co za bardzo zwracac uwage na liczby tylko na reakcje koralowcow. W porownaniu z fala przechodzaca nad gorna partia rafy i tak nie jest to chyba zbyt duzo. Pod uwage nalezy oczywiscie wziasc jaki biotop/koralowce chcemy trzymac. Pozdrawiam Piotr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2009 Cieszę się, że się nie obrazileś Apropo pompy to Łukasz powiedział w ramach sprostowania, że to była ta z najmocniejszym czipem, i że jedyna opcja zmniejszenia jej siły to przez kontrolery lub profiluxa. Obecnie u mnie pompy działają na maxa, bo głupio przyznać ale zawsze zapominam kupic głupi kabelek do kompa żeby podłączyć Profilux. Ruch wody w akwarium się znacznie zwiększył i widać to na plus dla korali. Najbardziej i najłatwiej mi zaobserwować to na zoanthusah. Obecnie stabilizuje parametry i leje bakterie. Niedługo ma być kolejne podejście do acropory, tym razem podobno ma być "niezniszczalna" no i jak przetrwa to wreszcie się wstawi tego trochę więcej :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2009 Cieszę się, że się nie obrazileś :good: Apropo pompy to Łukasz powiedział w ramach sprostowania, że to była ta z najmocniejszym czipem, Ale mowisz teraz o 6105 czy 6055? Ja dostalem do 6105 dwa chipy, moge zmieniac miedzy 7000 i 13000l/h a w 6055 mam suwak do zmiany napiecia(chyba tak to sie nazywa, elektyk ze mnie zaden). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2009 to było apropo 6105. Przy 6055 na zasilaczu masz suwak do zmiany napięcia i tym samym mocy i to się zgadza :spiteful: Natomiast na 6105 jest pokrętło obok podłączenia sterownika, którym regulujesz siłę. Przy tym mocniejszym chipie na minimum miałem w akwa mały sajgon. Może jak będzie gęsto zarośnięte akwarium nie będzie tak widać ruchu wody, ale obecnie pustki w środku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach