JarJar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2009 Witam, No i się zaczęło..... Właśnie podjąłem decyzję o założeniu swojego, własnego słonego baniaczka. Prawdę mówiąc decyzję tą podjąłem już dawno temu ale zawsze były to bardziej marzenia, wizje niż realny plan. Po prawie roku czytania różnych źródeł, stron i itp. zdecydowałem się stawić czoła praktyce. Od miesiąca mój plan powoli (bardzo powili) staje się rzeczywistością. Na pierwszy ogień poszło akwa. Wymiary szkiełka to 160x65x54 (długość x wysokość x głębokość) z kominem przelewowym 10x10 cm. Zdjęcie poniżej. W sumie jakieś 550 litrów. Stelaż szafki już się spawa . Powinien być gotowy za tydzień - dwa. Reszta szafki też jest zaplanowana - po wszystkim wrzucę fotki na forum. Kolejny etap - system filtracyjny. Właśnie i tu jest kilka pytań: 1. Odpieniacz. Czy taki model będzie odpowiedni jak na mój zbiornik? Czy pompa OR2500 wystarczy aby pociągnąć ten cały ''business'' ? A może coś innego? 2. Lampa UV. Wybrałem takie coś. Moc 36 W. I znowu pytanie: warto takie cudo zainstalować? 3. Sump. Na początku interesuję mnie sama budowa. Z wielu źródeł jakie widziałem i przestudiowałem wybrałem takie na youtube. Czy sama konstrukcja jest poprawna? Na jaki litraż powinienem się zdecydować? Wybrałbym 120 litrów. 4. Bactoball'e. Zdecydowałbym się na to medium filtracyjne. Pytanko mam odnośnie lokalizacji tego medium. Na kilku zdjęciach w sieci widziałem, że wypełniały cały komin gdzie indziej były w pierwszej komorze sumpa. Jaka jest Wasza opinia w tej kwestii? 5. Filtr RO. Jakie parametry wody powinien gwarantować dobry filtr? Czym kierować się przy zakupie ? Z góry dziękuję wszystkim za wszelkie uwagi i sugestie (nawet te negatywne :smile:) Kolejne zdjęcia wrzucę już wkrótce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2009 Cześć, witamy na forum:)! Obawiam się, że Turboflotor nie da rady na dłuższą metę. Polecam w podobnym przedziale cenowym Delteki AP600, APF600; ATI BM 200-250(można trafić na tanią używkę), jeśli jesteś w stanie wyłożyć ciut więcej pieniążków to polecam BubbleKingi i Korallen-zucht Revolution. Delteki, BK, KZ są świetne i na pewno będziesz zadowolony, na BM się troszkę ludzie skarżą, musisz poszukać więcej info. Odnośnie lampy UV- ja na stałe nie stosuję i z tego co mi wiadomo większość też nie stosuje;) UVkę można włożyć jak wpuścisz ryby, nie ma sensu by na stałe pracowała. Lepiej kasę na UV przeznaczyć na lepszy odpieniacz. Bactoballe odeszły do lamusa kilka lat temu, więcej z nich szkody jak pożytku. Na początek wydajny odpieniacz + żywa skała + podmiany starczą i powinno być super:) Filtr RO- może Rafał Skiba się wypowie, pamiętam, że kiedyś coś o RO pisał, ja z mojej strony polecam te z najmniej wydajną membraną. Napisz skąd jesteś, może koło Ciebie mieszka jakiś morszczak, najlepiej to wszystko podpatrzeć u kogoś i jeśli działa bez zarzutu u kolegi, skopiować Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2009 Witaj, akwa eleganckie.. choc ten sump tak dziwnie wklejony... no chyba ze z 3 stron bedzie akwa ogladane, to wtedy super:) UVka... ja od zawsze stosuje i zawsze pomaga... (trojnik zamontuj na wylocie od pompy) bactoball'e... super sa, ale predzej czy pozniej sie zasyfia tak ze dadza wiecej szkody niz pozytku, a jak wywalisz to biologie zachwiejesz w akwa.. wiec resumujac... stosowalem, narobilem sobie dziadostwa i nie polecam. membrana RO ... FILMTEC 50 lub 75... innych ja osobiscie nie polecam. odpieniacz... nie daj sie zapedzic w manie "musze miec najlepszy odpieniek a jedynym slusznym to KZ ub BK", na poczatek i conajmniej pzez najblizszy rok (o ile bedziesz szalal z zakupami to praktycznie kazdy odpieniek da sobie rad z Twoim akwa, wiec polecam zakup np. na allegro lub ebay'u gdzie cos fajnego mozna trafic za naprawde eleganckie pieniadze). I pamietaj, w tym hobby tylko cierpliwi odnosza sukces w postaci pieknego akwarium:) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarJar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2009 Witam ponownie, Po pierwsze: Dzięki za podpowiedzi . Po drugie: upssss.... ale gafa. Witam wszystkich bardziej doświadczonych kolegów(koleżanki???)-forumowiczów. Wracając do mojego pierwotnego postu to dodam jeszcze, że powód dla którego zdecydowałbym się na odpieniacz firmy AM to to, że znalazłem w sieci taką ofertę. Z przesyłką wyszłoby nawet poniżej 700 zł. co nie jest chyba aż tak źle. Z drugiej strony nie ma co oszczędzać na morskim hobby tym bardziej, że p. Księgowej (czytaj moja żonce) podoba się ten kawałek oceanu - choć głośno tego nigdy nie powie.... hehehe . No nic, będę szukał dalej. W razie wątpliwości pozwolę sobie spytać się Was o opinie. Do następnego postu ! P.S. Jestem z Raszyna pod Warszawą. Pomysł z podpatrzeniem doświadczonego kolegi gdzieś w pobliżu jest jak najbardziej trafiony. Jest ktoś z okolic Wawki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2009 Hej nowy kolego. UVki nie stosuj ona wszystkie bakterie zabija i jest lipa ja mieszkam w WAWIE to mozesz podjechac do mnie zapraszam cie serdecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USA71 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2009 Witaj kolego! Jest nas tu kilku w Pruszkowie. Jak będziesz miał kupować sprzęt itp to napisz do mnie a dam Ci namiary na priva u kogo to możesz kupić taniej i zawsze Ci też doradzi . I masz blisko do niego . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2009 Pruszkow wita. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach