Skocz do zawartości
Marqo

LED modular lamps by Marqo

Rekomendowane odpowiedzi

Jak Cie prad popiesci przy wlaczaniu, a nie bedzie kilku znaczkow i papierkow to juz nie skarbowka bedzie miala zajecie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak taniej to bym się może pisał na 120W - ale co z gwarancją ? Pieniądze i tak małe nie są to warto by wiedzieć czy będzie gwarancja na piśmie. Zapytam może inaczej niż Olek - mnie "znaczki" nie interesują bo prądu się nie obawiam, ale chodzi mi o możliwość wrzucenia w koszty - FVat wystawisz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podatki, jak to podatki ale mnie interesuje gwarancja i to baaaardzo. Jeśli fima nie funkcjonuje oficjalnie, a na co wygląda to co się*stanie jak coś się z p.... I proszę mi nie pisać wszystko załatwię itp. bo już były takie "kwiatki" w naszym dziwnie komercyjnie chińsko-kosmicznym świecie. Do tego dodam mały "dodatek". Dlaczego kolega ma nie płacić podatków jak zdecydowana reszta zarabiających komercynie na tym naszym hobby płaci? Może stworzymy tu wogóle jakiś ekstremalny oddział Państwa Chińskiego. Podatki "be", patenty "be", kaszana "cacy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@marqo nie pisze przecież ze nie ma firmy, zbiera opinie, dogaduje się z producentami i pyta o zdanie nas forumowiczów, więc od nikogo nie odgapia patentów, tylko sam kombinuje co by najlepsze było... pyta również o zdanie innych i na tej podstawie coś tam działa...

Nie pisze również że ma, ale to wcale nie oznacza że jej nie zarejestruje. To że ma 2 lampy do sprzedania, to nie znaczy ze będzie sprzedawał wszystko w szarej strefie, bez podatków itd itp. Więc byłbym ostrożniejszy w swojej zgryzliwości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Rebciu ma 100% racji. Sprawa dla wszystkich była by jasna i zamknęła by co niektórym twarze (w tym i mnie ;) ) gdyby właśnie firmę zarejestrował i zaczął działać oficjalnie. Byłaby faktura Vat, byłaby gwarancja na piśmie, byłoby kogo w razie czego pytać i szukać. A tak jest szara strefa.

Zarejestrować może i zarejestruje tylko ciekawe czy wtedy będzie mu się opłacało handlować kiedy dojdzie +Vat +PIT;)

Dlaczego kolega ma nie płacić podatków jak zdecydowana reszta zarabiających komercynie na tym naszym hobby płaci?

Nie "zdecydowana" ale "całkowita". Dlaczego - dlatego że Polak jest głupi i pozwala się okradać myśląc że jak ktoś dyma państwo to dyma "ich" a nie "mnie".... W Polsce społeczne przyzwolenie na łamanie prawa jest powszechne i tu jeszcze daleko nam do cywilizacji.

Osobiście dziwi mnie to że fora tolerują te ogłoszenia mimo że każde ma sklep w którym sprzedaje rzeczone lampy....

Ale żeby nie oskarżono mnie o zgryźliwość to podpowiem jak załatwić te sprawę legalnie. Prawo w Polsce, z tego co wiem, zezwala na sprzedaż żeczy ruchomej przez osobę fizyczną i nie traktuje jej jako działalność handlowa, jeśli od momentu zakupu rzeczy do jej sprzedaży minęło co najmniej pół roku. Oczywiście przychód trzeba wciąż wykazać w rocznym PIT, ale nie trzeba rejestrować DG ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedzie mu sie oplacalo , bo jak ponad 70% osob z firmami mikro, mini i srednimi bedzie robil duze koszty. Przestancie sie juz czepiac a jak cos zapiszcie sie na fora podatkowe - tam bedzie mozna podebatowac na ten temat.

Locctus, tak samo jak ty kupujesz pewnie czesci elektorniczne na fakture, a tylko czesc wychodzi od ciebie z faktura bo nie kazdy chce papier. Na koniec lampe wrzucisz sobie w koszty, na upartego mozna by zapytac czy masz dzialanosc o profilu akwarystycznym/zoologicznym w ktorym lampa przyda ci sie do uzyskiwania przyszlych dochodow... w koncu lampa ma jasne przeznaczenie. Pewnie nie, ale zawsze mozna wymyslic ze lubisz miec taki odcien barw w biurze jak projektujesz i/lub skladasz skalary no i do testow sterownika :-)

Oczywiscie nie zaczynajmy tu nowej wojny "legalizacyjnej" bo nie chodzi o to. Co do innych osob "podobno czystych" i nie krecacych tez moglbym napisac pare slow wiec przejdzmy do meritum... czyli akwarystyki i ewentualnie LEDow - chyba o tym to forum jest.

Co do dymania Panstwa - jest to proceder ogolno swiatowy, od rajow podatkowych, globalizacji biznesu, firm matek i pochodnych po czasowe przerzucanie biznesu miedzy strefami podatkowymi wiec nie roztaczajcie nie prawdziwych informacji ze to akurat u nas jest inaczej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a tylko czesc wychodzi od ciebie z faktura bo nie kazdy chce papier
Doskonale wiesz że to powszechna praktyka, ale tez doskonale wiesz że to co weszło a nie wyszło musi zostać na magazynie, który też trza na koniec roku zinwentaryzować, więc na dłuższą metę to się nie opłaca, bo przy ewentualnej kontroli masz w papierach 1000szt elementu a w magazynie fizycznie pustka. I co wtedy ? Nie mówię że tak nie robiłem na początku, ale po osiągnięciu pewnego poziomu obrotu już nie da rady bo nie jesteś w stane i nad tym zapanować.

Jednym słowem nie opłaca się mataczyć bo prędzej czy później tak się zamotasz że poezja a pijawy US tylko na to liczą.

Reasumując - niech robi jak chce - ja tylko próbuję mu uświadomić że może się wpierdzielić w bagno zaślepiony tymi wszawymi groszami jakie "zarobi"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

loccutus, skonczmy ta debate bo popluniemy i nas jeden kolega jednak do US poda :-)

Ja ci nic nie zarzucam - po prostu wykazuje ze kazdy kombinuje w ramach prawa.

Co do magazynu tez nie bede ci tlumaczyl bo to nie kurs prowadzenia biznesu :-)

Inna kwestia ze lamp ver1. Margoo tez nie moge polecic. Sam planowalem ich import ale po analizie srodka stwierdzilem ze bardziej sa nie bezpieczne niz bezpieczne :-)

ale to juz inna bajka.

Fakt ze moduly Przemka ver.2 Ex ... cos tam to juz inna bajka - z informacji ktore mi udzelil dot. tego produktu... chyle czola. Zasilanie zeszlo do napiecia bezpiecznego, sekcje podzielone tak jak powinno byc no i do tego wbudowane sterowanie - jezeli ten produkt jest wlasnie taki to chyba nawet import z chin nie ma sensu przy tej cenie.

Po prostu naklad prac aby zrobic taki produkt samemu w detalu kilku sztuk nie wyjdzie taniej, nawet jak podepne do tego moje sterowanie na uC.

A wiesz ze ja jednak DIY i import od naszych przyjaciol preferuje w akwarystyce :-)

Pozostaje jeszcze kwestia ludzi ktorzy chca miec tylko oswietlenie LED w niskiej cenie bez sterowania - wtedy znow najoptymalniejsze wychodzi DIY

z przebitka ceny 50%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
loccutus, skonczmy ta debate bo popluniemy i nas jeden kolega jednak do US poda :-)

Ja ci nic nie zarzucam - po prostu wykazuje ze kazdy kombinuje w ramach prawa.

No mnie też już ten temat męczy....;)

Inna kwestia ze lamp ver1. Margoo tez nie moge polecic. Sam planowalem ich import ale po analizie srodka stwierdzilem ze bardziej sa nie bezpieczne niz bezpieczne :-)

ale to juz inna bajka.

I tu się zgadzam. Wiem o czym mówisz bo tez widziałem bebechy tej lampy. 120V na sekcję - iście kitajski pomysł.

Fakt ze moduly Przemka ver.2 Ex ... cos tam to juz inna bajka - z informacji ktore mi udzelil dot. tego produktu... chyle czola. Zasilanie zeszlo do napiecia bezpiecznego, sekcje podzielone tak jak powinno byc no i do tego wbudowane sterowanie - jezeli ten produkt jest wlasnie taki to chyba nawet import z chin nie ma sensu przy tej cenie.

Po prostu naklad prac aby zrobic taki produkt samemu w detalu kilku sztuk nie wyjdzie taniej, nawet jak podepne do tego moje sterowanie na uC.

Skoro tak twierdzisz - a wiem że byle co w elektronice cie nie rajcuje, to narobiłeś mi tylko jeszcze większego apetytu. Co prawda nie widziałem jeszzcze tej serii EX ale mam nadzieję że przyjdzie mi znów w najbliższym czasie wyskoczyć nad morze to sam ocenię co to za cudo - o ile bedzie mi dane ;)

A wiesz ze ja jednak DIY i import od naszych przyjaciol preferuje w akwarystyce :-)

Jak to śpiewł Czesio Niemen - Mam tak samo jak ty....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aj, aj... jak ty nie wiesz do czego są zdolni urzędnicy z US. Nie znasz klimatów podatkowo-skarbowych i pewnie się nawet o nie nie otarłeś. Trąbisz o jakiś rajach podatkowych co może być niestety powodem sprawdzenia dogłębnego postaci kolegi przez CBA, CBŚ, US itp.

Nie rozumiem tego podejścia - robimy tą naszą Polskę w balona bo tym samym robisz nas wszystkich Polaków w tego balona. Nie będę Ci tłumaczył jakie są zależności między płaceniem podatków, a funkcjonowaniem Państwa Polskiego boo... mi się nie chce, a wiem, że pewnie ty wiesz lepiej jak taki czy inny przekręt zorganizować aby nikt nic nie "skumał" o co chodzi. Dla mnie to jest przestępcze działanie i tyle. Przekręty, może nie na poziomie Baksika ale... od czegoś trzeba zacząć.

A teraz uprzedzając ataki, które się poajawiają przy rozmowach podatkowych - koledzy przekręci, ja was nie "wsypię", poważnie, nigdy nie miałem nawet najmniejszego takiego zamiaru. Pochodzę z małego miasta i mafijnej ulicy więc uczono mnie od małego, że takie akcje są "niedopuszczalne". Nawet wrogów się nie sypię, rozwiązań jest wiele mniej oficjalnych. Tak więc piszcie i róbcie tą naszą Polskę w "...." ja tylko ostrzegałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.