Skocz do zawartości
maksio

Kosztorys mojej nano rafki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,zacznę od tego że od ok.4 miesięcy czytania książek,przeglądania internetu i czytania Aqua Forum.pl jestem gotowy do założenia mojego małego skrawka podwodnego świata,przez ostatnie dwa tygodnie badzo intensywnie czytałem dziennkiki akwarystyczne aż w końcu zrobiłem kosztorys mojego akwarium oto on:

1.Zestwa oświetlenia 1x24W T5 http://www.allegro.pl/item739511808_zestaw_atti_t5_1x24w_dla_pokryw_60x30_atti.html jest dość fajny bo jest w nim odrazu świetlówka akurat 10,000K :)

2.Świetlówka Hagen Marine-Glo 15W T8 http://www.allegro.pl/item731443477_hagen_marine_glo_t8_15w_acuario_light.html

3.Sól Aqua Medic Reef Salt 2kg,na start idealni starczy bo kwarium ma akurat 60L :)http://www.erybka.pl/product_info.php?cPath=1_134&products_id=521

4.Hydrometr tutaj to za bardzo nie ma co wybierać wezmę najtańszy za 20zł http://www.erybka.pl/product_info.php?cPath=1_10_97_101&products_id=51 :smile:

5.Odpieniacza raczej nie będę miał a jeśli już to taki: http://www.allegro.pl/item750964036_nano_skimmer_usun_zbedne_bialka.html

6.Żywa skała no i tutaj jest ten pies pogrzebany bo na skałę mi nie bardzo starczy bo na skompletowanie sprzętu mam tylko 300zł i NIE MA SIŁY ŻEBY BYŁO WIĘCEJ KASY :no: Dlatego sobie to tak zaplanowałem że kupię 2kg skały z Papuy i do tego 2kg suchej,nieożywinej skałki wiem że malutko tej skały ale nie ma siły boskiej na więcej :cry::cry::cry::no:

Pozdrawiam :smile:.Wszystkie komentarze i cenne uwagi mile widziane. I mam jeszce małą prośbę możecie mi przesłąć linka do akwarium typu fisch-only ? bo nigdzie nie umiem znaleźć zdjęcia taiego akwarium :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko tak dalej, jak już ruszysz to chcę zobaczyć te twoje cudo za 300zł, mogę powiedzieć tylko powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze bo dobrze wiesz jeżeli faktycznie czytałeś książki i forum od iluś tam miesięcy że nie odpalisz solniczki za 300zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się jeszcze okaże :spiteful:A wypowie się kto inny który nie ma ochty żartować sobie tylko pomóc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... I mam jeszce małą prośbę możecie mi przesłąć linka do akwarium typu fisch-only ? bo nigdzie nie umiem znaleźć zdjęcia taiego akwarium :)

może jak w wyszukiwarkę wpiszesz fish only to będzie więcej wyników :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

ja odpalilem mala rafke 60l. bylo to na zasadzie czy mi sie uda i chcialem troche sie nauczyc co i jak. troche sprzetu bylo ze slodkiego tzn grzalka i 2x powerheady..jechalem na oswietleniu t8 3x 18w. szczerze przez 4 mce mialem i wszystko bylo super. koszt to ok 300 zl. da rade naprawde. wszystko co tam mialem przenioslem do wiekszego. nic nie padlo a wrecz przeciwnie.

gdzie mieszkasz? mam troche skaly to bym sie podzielil. i jakis pustelnik by sie znalazl na dobry poczatek.

pozdrawiam

p.s zakupy w wymienionym przez ciebie sklepie szczerze polecam. jestem z w-wy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie sie ktoś pomógł,niestety ja mieszkam w Świętochłowicach czyli na Śląsku. A ile masz skały w akwarium i po ile byś ją chciał za kg ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczeze mowic, to chyba sie za bardzo do lektory nie przykladales.

Moje dawne 25 litrow kosztowalo wiecej niz 300 zł :) bardziej w granichach 500 zł

...

60 litrow raczej na pewno nie odpalisz za 300 zł, licz sie raczej z minimum 600 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, jak się uprzesz to odpalisz za 3stówki , kupując okazyjnie używany sprzęt,ale co dalej? póżniej trzeba miec na sól, wymiane świetlówek,testy,preparaty,życie,itd.itd.itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak balon napisał koszt odpalania to jedno a koszt utrzymania drugie, trzeba mieć testy odieniacz jakieś pierdoły ja też jak liczyłem koszt założenia to myślałem że będzie 2000 zł uwierz mi że wyszło więcej, chodzi o to że jak będziesz oszczędzać dużo będziesz się motał z tym akwa a im lepiej przygotujesz się do tematu tym łatwiejsze będzie ci prowadzić baniak. Jakoś koszt 300zł mnie nie przekonuje a z resztą sam zobaczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ponownie. kolega pytal chyba o odpalenie, wiec mysle ze w 300 sie zmiesci. skorzystaj z targowiska na forach i na 100 % zalapiesz jakies gratisy, skale etc..jezeli zas chodzi o utrzymanie i ewolucje ze sie tak wyraze to mysle iz przedmowcy maja racje. kaski wiecej trzeba.

p.s ja w 60 obylem sie bez odpieniacza. uzywalem kaskad x 2 i uwaga kubla od slodkowodnego ( czyszczonego co 3 dni!!!) inaczej nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj mi całą listę tego sprzętu to może się na tobie będę wzoroał i podaj jakie masz oświetlenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

na szybko bo z pracy... akwa standardowe, kubelka to nie polecam ale mialem mini kani, kaskady tanie po 20-30 zl je kupowalem (nazwy nie pamietam ale popularne made in china) ale za to sa z czyms na ksztalt skimera. grzalka tetry uzywana za sklepu akwarystycznego. oswietlenie to belki z brico czy castoramy po okolo 25 zl na swietlowki 18w. kladlem je na gornej krawedzi akwa i do tego odblysniki. i to wsio... dzialalo okolo4 m-cy i szczerze nauczylo mnie wiele. teraz jest troche wieksze.

pozdrawiam.

postaram sie jutro opisac dokladnie co i jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra jak chcesz to kup skałę tu http://rafashop.pl/sklep/index.php sklep się likwiduje i sprzedaje skałę po 20 zł za kilogram sam tam kupowałem i powiem że skała pierwsza klasa

co do reszty to musisz popytać, ostatnio na forum ktoś oddawał całe akwa z szafka odpieniaczem i sprzętem chciał się pozbyć,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie akwarium musi byc estetyczne, owszem mozna dac uzywany sprzet, ale wciaz watpie bys sie wyrobil w 300 zl, pozatym chyba lepiej miec cos co ladnie wyglada jako całość, niz coś co sie 'trzyma kupy' i jakos działa.

tak jak inni pisali odpalenie zbiornika to jedno a zakup zycia, ktore jest dosyc drogie to druga sprawa, a trzecia sprawa to niespodzianki ktore czasem sie przytrafiaja i znowu leci kasa.

zakaldajac akwarium morskie, chyba nie chcesz miec brazowych zoa i szaroburych miekasow tylko ładne kolorki bo o to w morskim chodzi, tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle mnie zrozumiałeś ja mówie że 300zł to tylko na start a nie na prowdzenia akwarium to już inna para kaloszy :)

No więc:

Zestaw oświetlenia ATTI T5 1x24W + świetlówka Sylavania Aquastar 10000K

130zł

Świetlówka Hagen Marine-Glo T8 15W 37zł

Sól Aqua Medic Reef Salt 2kg 31zł

Hydrometr Hailea 20zł

Cyrkulacja MAM (Atman 2000L/H)

Grzałka MAM (Aquael 100W)

Żywa skała Papua 4kg 110zł

-----------------------------------------

328zł trochę wyjechałem no ale mówi się trudno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na powerheadzie 2000l/h chcesz zrobic cyrkulacje w 60l?Bedzie jedna wielka kotlówa,wymien ta pompe na 2 o mniejszej mocy tak okolo 800l/h.Odpieniacz powinien być,dochodzi dodatkowa pompka do mieszania solanki na podmianki,czyscik do szyb,a filtra RO+DI tez nie przewidziales,skad zamierzasz brac wode do akwarium,chyba nie powiesz ze na kranowie bedziesz jechał,grzalka Aquael to sie nadaje do d.... i na dodatek 100w to za duza moc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi