Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Wrzesień 2009 Jaki powinien być wynik po RO ? U mnie pokazuje 4 , chyba czas na wymiane . Po RO +DI mam 1 , di też wymienić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Wrzesień 2009 Po RO masz ok. w normie, po DI powino być 000 , czas pomyślec o wymianie żywicy:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Wrzesień 2009 A po jakim wyniku należy wymienić wkłady , membrane w RO ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Wrzesień 2009 moim zdaniem po RO masz dobry wynik, ja bym tylko żywicę wymienił Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Wrzesień 2009 A po jakim wyniku należy wymienić wkłady , membrane w RO ? membrana powinna wybrać ok. 95% , czyli Twój wynik po Ro jest o.k. spotkałam się z opiniami , że membranę powinno wymieniać się co rok. ale wiadomo wszystko zależy jaką masz wodę w kranie, i ile wody tyg. przepuszczasz przez RO. moja pracuje juz 2 lata i wynik po RO 004, więc wymieniać jeszcze nie zamierzam ps. wkłady i węgile i żywicę wymieniam co 2 500 l. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Wrzesień 2009 a jak wygląda wasza woda na dolewki ? U mnie pokazuje ponad 20 Trzymacie te wode w zamknięciu albo coś ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Wrzesień 2009 a u mnie 000 , co prawda zwykły TDS więc poprawkę trzeba brać, ale nie jest źle. woda jest w szklanym zbiorniku, zakrytym również szklaną pokrywą. w środku pompka eheima porusza wodą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Wrzesień 2009 ja mam w bańce 5l zanurzoną pompe i co jakiś czas dolewam nowej wody , nie mam tam cyrkulacji . Wynik ponad 20 a leje tam wode 001 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Wrzesień 2009 moje dolewkowe akwarium ma 45l, zasadniczo napełnione jest w 2/3. a pompkę włożyłam tam parę m-cy temu. wcześniej wlewałam max. 10 l. wcześniej bez pompki też miałam 0, myślę że istotne jest tutaj przykrycie zbiornika/pojemnika... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Wrzesień 2009 właśnie też się nad tym zastanawiałem czemu np woda z dolewki która stoi jakiś czas ma te kilka pps, wydaje mi się że to nie ma już takiego dużego znaczenia, bo przecież chodzi na o to aby po RO/DI mieć 0 czyli aby oczyścić wodę z wszystkich pierwiastków, które normalnie w wodzie morskiej nie występują. A te kilka ppm w wodzie ktróa stoi kilka dni w otwartym zbiorniku to np kurz z powietrza, który i tak się dostaje do naszego akwa prędzej czy później. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2009 Powietrze i CO2 z powietrza sie w niej rozpuszcza. Woda jest niesamowitym rozpuszczalnikiem, stad wzrastajaca przewodnosc wlasciwa podczas przechowywania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach