Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Wrzesień 2009 Witam, Przeszło rok temu zakupiłem sobie 12 takich rybek. Wszystko było pięknie, stadko sobie urosło, wesoło ganiając się po akwarium. Miesiąc temu zaczęły składać ikrę na montiporach, wygalając je z polipów. I tatusiowie albo mamuśki zaczęły pilnować gałązek z jajeczkami. Rybki stały się agresywne odganiając wszystko co przepływało w pobliżu, co nie jest dziwne. Niestety dwie "pilnujące" rybki już padły, jedna od rany ciętej dwa tygodnie temu, druga dzisiaj. Tą drugą dzisiaj znalazłem popołudniu na dnie a jeszcze rano wszystkie sobie ganiały. Czy ktoś wie dlaczego? Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wbies 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2009 U mnie żółtek rozciął grzbiet ocellarisowi pilnującemu ikry gdy ten postawił się do niego. Rana na szczęście okazała się niegrożna .Te małe "skalpelki" przy ogonie żółtka są naprawdę ostre. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2009 U mnie pierwszy miał cięcie pionowe przez 2/3 ciała, tuż za skrzelami. Drugi natomiast padł z niewiadomych przyczyn, jedyne co zauważyłem to miał końcówki płetw poszczerbione. Ale nie były to znaczące ubytki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2009 Dzisiaj następny żółtek pływa z rozciętym brzuchem. Rana nie jest tak duża jak w pierwszym przypadku ale ma ok.7mm długości. Zobaczymy co bedzie dalej. Teraz powoli zaczynam rozumieć co miał na myśli Łukasz z Acropory, iż są to rybki "średnio nadające" się do akwarium. Montipory wygolone z polipów i żółtki wykończające się wzajemnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Wczoraj następny zółtek odpłyną na 'wielką rafę'. Stado go odrzuciło i w przeciągu jednej nocy poobgryzało wszystkie płetwy. Pozostałe podobierały się w pary i namiętnie skaładają ikrę. Jedną montiporę przeniosłem do osobnego zbiornika i mam 20 maluchów. Jak uda mi się je przetrzymać 2 tygodnie to może coś z tego będzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 @Jacek56 czym karmisz te stadko uzywasz planktonu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Tak, używam zooplanktonu z hodowli od Rafała (THCSKIBA ). Ale jeszcze jest za wcześnie aby cokolwiek powiedzieć co z tego wyjdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Ja trzymam kciuki za nowe potomstwo mam nadzieje ze uda ci sie odchwac niezle stadko i dalej beda wesolo ganiac sie po akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach