Skocz do zawartości
troterek

Nowe akwa trotka;]

Rekomendowane odpowiedzi

krótko i na temat

Akwa 240 l + sump 112 zalane i posolone 3 dni temu, skała (25kg) i piach (10kg) wczoraj trafiły do zbiornika wraz z wszystkimi zwierzątkami (wieloszczety ślimaki aptasia- nie mam sumienia spuszczać zwierzątek w kiblul;]), a całość na chwile obecną wygląda tak

picture.php?albumid=21&pictureid=276

jak będę miał chwile czasu to opisze wszystko dokładniej;]

pozdrawiam:dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Ładnie ładnie.:D Czekam na dalszy rozwój sytuacji:smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr34 - fajnie że się podoba

silver200 - tak uchwyty są tak powieszone na różnych wysokościach taki mój kaprys;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie co ułożenia skały. wyglada bardzo fajnie, ale czy jest stabilnie?

i piasek- czy zamierzasz jeszcze dorzucić? czy to już docelowa ilość?

powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nika - skała jest stabilna układałem ok 2 godziny coby właśnie nie poleciała ;], a co do piasku to raczej nie bedzie więcej bo ma to być warstwa dekoracyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nika - skała jest stabilna układałem ok 2 godziny coby właśnie nie poleciała ;], a co do piasku to raczej nie bedzie więcej bo ma to być warstwa dekoracyjna.

no to super! bo wyglada naprawdę fajnie.

piasku bym jeszcze worek dosypała. też będzie dekoracyjnie :wink:, ale po jakimś czasie i rozgwiazdkę wrzucisz. bo tu na fotkach wydaje sie go mało...

ps. czekamy na rzetelną fotorelację w czasie zasiedlania :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Postaram się mniej więcej przedstawić historię mojego akwarium do dnie dzisiejszego.

Akwarium postanowiłem założć rok temu, na początu miało być słodko wodne, ale po jakimś miesiącu stwierdziłem że zachowanie zwierząt morskich i ich różnorodność jest o wiele ciekawsza (oczywiście akwaria słodkowodne też są piękne i ciekawe:}).

Więc w październiku 2008 roku zaczołem zbierać sprzęt - wiecie jak to jest jak się mieszka w mieście gdzie się dużo nie zarabia, szukałem okazji gdzie się tylko dało dlatego też tak długo trwało zbieranie osprzętu.

Dobra a teraz do rzeczy jakiś miesiąc temu udało mi się zebrać wszystko w skład całego sprzętu wchodzi:

Akwa 240l (kominem z odpływem i rewizją rury 22) +sump 112l (4 komory: 1- odpieniacz, 2-refungiem + troche skały,3 - na pompe główną,4 dolewka)

AB3000up-pompa główna

2 x JVP102 (5000l/h)- cyrkulacja

Beast400p-odpieniacz(jest po upgrade-cie więc daje rady pieni bardzo dobrze)

Arkadia 4x54W (2białe +2niebieskie)-lampa

2xphilips genie 6500 - oświetlenie sumpa

Atman 250W-grzełka

Termostat RT-2+wentylatory DYI-chłodzenie

DR WITT + pompka z tessco za 10zł- dolewka

FILTR RO 75G/24h+ DI

Sól KZ best

No i jeszcze jakiś sprzęt w stylku mierniki tds, refractometer itd

Szafkę pod akwa też sam robiłem co widać:]

Na chwilę obecną wiem jakie błędy popełniłem i napewno teraz bym troche zmodyfikował część rzeczy - napewno ta wiedza mi się przyda przy zakładaniu następnej solniczki bo ta juz jest mi za mała(żarcik);]

W obiegu jest teraz 248l wody netto, 25kg skały i 10kg piachu. LR i LS udało mi się kupić za 555zł z rafashop (podobno sklep się likwiduje i sprzedaję wszystko w dużej promcji), oczywiście skała jest pierwszej jakości.

Co do życia jakie jest w akwa tzn to co trafiło ze skałą:

AIPTASIA - zostawie bo jak już pisałem nie lubię spuszczać zwierząt w kiblu a pozatym jak się rozrośnie to wpuszczę Wundermani

FEATHER DUSTERS-Rurówki -cała masa

SPIONID WORMS- bardzo ciekawe w zachowaniu zwierzątko

AMPHIPODS-kiełże

BRISTLEWORMS-wieloszczety (mieszkają w sumpie bo powiedziały że do kibla sie nie przeprowadzą):]

MINI BRITTLE STARS-wężowidła (fajne ale bardzo wolne);]

STOMATELLA VARIA- coś ala ślimak ale jednak nie ślimak (naprawdę warto poczytać o tym zwierzątku bo bardzo ciekawe rzeczy o nim można się dowiedzieć http://reefkeeping.com/issues/2004-05/rs/index.php )

MAŁE CZARNE ROZGWIAZDY-niestety nie moge zlokalizować ich na necie więc nic o nich nie wiem.

A teraz zdjęcie całości jescze raz (troszkę lepszy aparat)

picture.php?albumid=38&pictureid=277

picture.php?albumid=38&pictureid=278

Co do przyszłej obsady to planuję trochę miękkich na skale głównej, a na prawej skałce 2 - 3 sztuki twardych, ryb będzie ok 5 nie więcej. Ale co do przyszłej obsady napiszę później

dokładnie co ma być (mam już zarys w głowie ale nie chce mi się teraz pisać na ten temat)

Sump:

picture.php?albumid=38&pictureid=279

Aptasia:

picture.php?albumid=38&pictureid=280

Kolumna skalne:

picture.php?albumid=38&pictureid=281

Widok z boku:

picture.php?albumid=38&pictureid=282

Przepraszam wszystkich za taki chaotyczny styl tego wątku ale wiecie jak to jest kiedy się odpali solniczkę człowiek jest taki podekscytowany.

Pozdrawiam wszystkich i na pewno będę informować o jakichkolwiek zmianach.;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

...A teraz zdjęcie całości jescze raz (troszkę lepszy aparat)...

aparat może i lepszy, ale mi się żadne fotki nie wyświetlają...:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za jakiś czas załatwię kamerę cyfrową to nagram fajny filmik i opowiem co nie co i przekażę to co ja się nauczyłem przez ten rok składania sprzętu i czytania forum , może się komuś przyda moja zdobyta wiedza i doświadczenie, a teraz filmik z aparatu więc się cudu nie spodziewajcie (ale przynajmniej coś widać );]

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mała aktualizacja;]

Doszło trochę zwierzaków, na chwilę obecną posiadam dwa kraby pustelniki, jedną wundermani były dwie ale jedna postanowiła zwiedzić akwa i niestety zafundowała sobie rolercoster wpadając do komina i niestety połamało ją, posiadam jeszcze kilka turbo no i trochę koralowców ,2 od Muńka i kilka sztuk od krzyśka75 (wielki dzięki jeszcze raz za korale w super kondycji).

Sorry za jakość zdjęć ale wiecie że bez dobrego aparatu nie ma szans na dobre zdjęcia.

picture.php?albumid=42&pictureid=334

Super krewecia wycieła całą aiptasie tzn przynajmniej tą co widziałem;]

picture.php?albumid=42&pictureid=333

Gąbka

picture.php?albumid=42&pictureid=332

No i cała reszta co posiadam

picture.php?albumid=42&pictureid=330

picture.php?albumid=42&pictureid=329

picture.php?albumid=42&pictureid=328

picture.php?albumid=42&pictureid=327

picture.php?albumid=42&pictureid=326

picture.php?albumid=42&pictureid=325

picture.php?albumid=42&pictureid=324

picture.php?albumid=42&pictureid=323

picture.php?albumid=42&pictureid=322

picture.php?albumid=42&pictureid=321

picture.php?albumid=42&pictureid=320

picture.php?albumid=42&pictureid=336

picture.php?albumid=42&pictureid=335

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja się zapytam. Czy nie myślałeś o tym aby nakleić tło na ściany akwa przez które nie będzie oglądane i komin ? Teraz to już trochę za późno, więc może planujesz to jakoś inaczej zabudować, obłożyć ?

Pytam bo mam doświadczenie z poprzedniego akwa (60 litrów) gdzie nie miałem tła i denerwowało mnie czyszczenie glonów zielonych z szyby. W pewnym momencie na tylną powędrował czarny karton i jakoś to inaczej wyglądało razem z tymi glonami.

Ogólnie pogratulować startu, tylko musisz jeszcze trochę dopisać o planach na przyszłość :) np. czy planujesz jeszcze skały dołożyć i jak wtedy zrobić jej ewentualny układ.

P.S.

Przypominają się czasy gdy wpatrywałem się we wszystko co było razem ze skałą. To trochę głupie, aż dziwne jak można siedzieć i gapić się w kilka kamieni :)

P.S. 2

Żeby uniknąć kolejnych rolerkosterów mogę zaproponować włożenie gąbki do komina. Jak zwierz przepłunie przez grzebień zatrzyma się na gąbce (tylko niech nad nią będzie trochę wody) i spokojnie poczeka na Ciebie albo sam ewentualnie wróci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-wiesz co jakoś nie przeszkadza mi brak tła ale tak naprawdę tylna szyba i komin już powoli zaczynają zarastać glonami wapiennymi więc za jakiś czas będzie już fajnie to wyglądać

-co do rolerkosterów to już komin jest zabezpieczone drobniutką siateczką

-hmmm o planach na przyszłość napiszę przy kolejnej aktualizacji bo na razie nie mam weny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi