Skocz do zawartości
troterek

ogólnie o solniczce

Rekomendowane odpowiedzi

witam

w piątek odpalam solniczkę skała właśnie wtedy do mnie dojeżdża, a teraz zbieram wodę z ro i di i teraz moje pytanie też was tak was denerwowało to że ta woda kapie a nie płynie, ok godziny potrzebne jest na zebranie 10 l a w między czasie idzie jakieś 40 litrów w kibel czy też tak macie, membrana to 75 g/24h. pozdrawiam

ps. jak już coś będzie pływać w akwarium to pokażę jakieś fotki ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to już jest z RO . Spotyka się , że przelicznik wody czystej do ścieku to 1:3 ale wszyscy wiemy jak to jest u nas z wodą . Im gorszą masz wode tym więcej odpadowej masz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie tak sie ostatnio zastanawialem, czy nie mozna by zalozyc jakiegos zaworku na sciek, tak zeby leciala woda ro. w sumie to takie wolne przemyslenia, ale moze cos takiego dalo by rade zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silver200 - ja właśnie tak zrobiłem i przydusiłem ściek założyłem zaworek i efekt jest taki że jak jest odkręcony na maxa to leci woda o zanieczyszczeniu ok 190 a jak przykręce co by kapala tak samo jak czysta to wtedy leci błoto ok 280 wiec można sobie wyciągnąć wnioski ;] (oczywiście mieżone miernikiem tds)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to jest jak się kupuje membranę 75. Ja mam 100 i u mnie 10 l. w lecie napełnia się w 40-45 minut. W zimę dłużej ale to żadna tajemnica, że w niższej temp ten proces się wydłuża. Na mierniku TDS po osmozie mam ok. 010-016 a po DI jest 000.

Coś musisz mieć z membraną skoro masz na mierniku powyżej 100. Chyba, że mierzysz zaraz po włączeniu osmozy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś musisz mieć z membraną skoro masz na mierniku powyżej 100. Chyba, że mierzysz zaraz po włączeniu osmozy.

Prawdopodobnie chodzi o parametry "ścieku".

troterek chciałbym zapytac jaki ogranicznik zastosowałeś; dedykowany, czy zwykły np. kulowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Paweł: Tak to jest jak się kupuje membranę 75. Ja mam 100 i u mnie 10 l.

teraz też już jestem mądrzejszy i bym taką kupił, ale na szczęście skała będzie w piątek więc i tak zdążę napełnić baniak ;]

Cytat:

Napisał Paweł

Prawdopodobnie chodzi o parametry "ścieku".

dokładnie była mowa o ściekach bo po RO jest 004 a po DI 000

troterek chciałbym zapytac jaki ogranicznik zastosowałeś; dedykowany, czy zwykły np. kulowy?

założyłem dedykowany ten plastikowy (tzn w zestawie był taki mały niebieski zaworek ) nie ma co kombinować ;]

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troterek a nie obawiasz się o membranę? Kilka osób odradzało mi stosowanie tego typu zaworów z uwagi właśnie na znacznie szybsze zużywanie się tego elementu. W teorii jak najwieksza ilość zanieczyszczeń ma być odprowadzana do kanału. Natomiast przy zdławieniu odpływu, dużo więkasz ilość zanieczyszczeń może osadzać się na membranie, przyspieszacjąc jej zużycie. Ja osobiście jeszcze nie posiadam filtra RO, ale na dniach zamierzam kupić i tak wyliczyłem, że nowa membrana(150zł)~=8000l wody, co pozwala wyprodukować 1500l wody "czystej". I trochę się obawiam, że chcąc zaoszczędzić po jakimś miesiącu bedzie trzeba wydać kolejne 100 - 150zł na nową membranę. Oczywiście temat ekologii jest mi bliski więc marnowanie "dobrej" wody, choć konomicznie uzasadnione jakoś średnio mi odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@troterek jak przyblokowałeś odpływ brudnej wody z osmozy ,to czysta woda leci teraz szybciej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aqua skalar - może i szybciej się zużyje membrana ale jak sam napisałeś wole wywalić kasę na nową membranę niż lać hektolitry wody w kanał, ale ja i tak co 3 wiadro odkręcam zawór coby się tyle syfu na membranie nie osadzało, a pozatym membrana tak szybko nie padnie bo u mnie woda ma zanieczyszczenie 120

Piotr34- niestety nie leci szybciej ale chodzi o to co by tej wody nie lać w takich ilościach do kibla, membrana ma swoją przepuszczalność wiec nic nie przyśpieszysz

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
może i szybciej się zużyje membrana ale jak sam napisałeś wole wywalić kasę na nową membranę niż lać hektolitry wody w kanał

Zawsze można podlać kwiatki w ogrodzie :wink: Ja biore wode ze studni więc ilość wody odpadowej mnie nie interesuje :spiteful:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja niestety mieszkam w mieszkaniu wiec nie mam co podlewać chyba że kwiatki w doniczkach ale ile te kwiaty wypiją;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi