Skocz do zawartości
Kevlar

Czy oświetlenie nocne jest potrzebne?

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie sprawa oświetlenia nocnego. Czy jest potrzebne? Na początku włączałem na noc oświetlenie nocne. Od około 2 miesięcy nie włączam oświetlenia nocnego i właściwie w akwarium nie zauważyłem różnicy pomiędzy okresem gdy było nocne a tym kiedy nie było. Czy oświetlenie nocne ma jakieś znaczenie? Bo nie wiem czy od nowa podłączać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho nie ma żadnego, oprócz Twojego komfortu jeśli lubisz obserwacje zycia w nocy, co moze byc swoja droga dosc ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie ryby ida spac gdy gasi sie swiatlo.

Kilka niebieskich diod led daje efekt ksiezyca.

Rybki sie mniej stresuja.

Moje zdanie, z doswiadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co pisze pa_blo to jedno, a druga rzecz to taka, że niektórym rybkom jest potrzebne do rozmażania. Gdy go nie ma rybki się nie rozmnożą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mariusz : jesli ktos ma zamiar je rozmnazac to pewnie tak...

@Pa_blo :a co kiedy w naturze maja bezksiezycowa noc ? żyją w stresie ? ryby to nie ludzie, potrafia orientowac sie w przestrzeni dzieki linii brzegowej, w ten sposob potrafia tez wyczuc ruchy duzego drapieznika. do tego zmysl węchu (np. wykrywanie ukwialow i agresywnych korali). nie mowie, ze wzrok nie jest wykorzystywany, ale gdyby mial odgrywac istotna role to w okresach kiedy jest seria bezksiezycowych (lub pochmurnych)nocy te ryby musialyby sie po prostu zakopać w mule... :D

kiedys czytalem artykul o wplywie fazy ksiezyca na rozmnażanie płciowe korali twardych na wielkiej rafie koralowej. poczatkowo sadzona, ze chodzi o swiatlo ksiezyca (nasienie było wypuszczane przez korale jakies 7-9 dni po pelni ksiezyca), ale blizsze badania wykazaly, że swiatlo nie odgrywa zadnej roli. bardziej chodzi o pozycje ksiezyca i jego oddzialywanie na przyplyw i odplyw. okazalo sie , ze wlasnie to ma znaczenie (plus sezonowe podniesienie temperatury, plus pora nocna) przy wyzwalaniu zbiorowej orgii rozmnażania droga plciowa. :) samo swiatlo ksiezyca nie mialo zadnego wplywu...

nie wiem jak w przypadku ryb moze byc tak jak z koralami, a moze rzeczywiscie pozycja ksiezyca ma tu znaczenie. ja w akwarium nie zauwazam , zadnego wplywu czy jest jakies nocne oswietlenie czy nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nocne oświetlenie jest wręcz konieczne, rybki sie stresują w całkowitej ciemniości i np. ocwllariski niejednoikrotnie przy całkowicie wyłączonym oświetleniu wpadały mi w pompy cyrkulacyjne:( albo wyskoczyć z aqwariu. nie należy tu porównywać ryb zyjących w możu bo tam nie ma pompek a wyskoczyć z wody tez nie mogą. dla ryb to niepotrzeby stres więc lepiuej palić światło nocne

ps. jako że moje aqwarium stoi w piwnicy i jak ostatnio odłączyli prąd na 8 godzin to nemo pływałały bezwładnie przy powieszchi bo porostu straciły orjętacje, linia naboczna w takich przypadkach nie starcza:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli miales akwa bez pradu przez 8 godzin to brakowalo nie tylko swiatla ale pare innych rzeczy tez, jak chociazby napowietrzania wody (cyrkulacja przy powierzchni + odpieniacz), niektore gatunki ryby potrzebuja odpowiedniego nasycenia wody tlenem i jak im go brakowalo to poszly do powierzchni. osobiscie jakos nie widze zwiazku akurat z brakiem oswietlenia.

moje obserwacje i doswiadczenie mowia cos innego. nie mam od poczatku zadnego oswietlenia nocnego i jak mialem blazenki to ani nie tracily orientacji w nocy, nie wpadaly w pompy cyrkulacyjne i ani razu nie wyskoczyl żaden...

1. musisz miec cyrkulacje w akwa ustawiona tak aby ryby mialy gdzie w nocy odpoczac w spokojnym nurcie , ktory nie bedzie ich nosil po calym akwa - moze wtedy przestana Ci wpadac w pompy.

2. jak im bedzie woda odpowiadala to nie beda wyskakiwac... :-D

3. nawet jak jest brak cyrkulacji to nie znaczy , ze rybie linia boczna przestaje dzialac :D powiedzialbym, ze wtedy nawet dziala lepiej bo nie ma silnego ruchu wody ktory "zmywa" odbicia od skal, przeszkod itd , ktore linia boczna obiera. nie ma tez drgan generowanych przez pompy.

4. w morzu nie ma pompek, ale jest za to cala masa innych rzeczy przed ktorymi ryba taka jak blazenek musi sie wystrzegac, lancuch pokramowy nie spi w nocy i zawsze bedzie jakis drapieżnik polujący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jak wcześniej miałem nocne oświetlenie błazenki nocowały pod pompą cyrkulacyjną (od początku ich ulubione miejsce). I tak jest nadal bez oświetlenia nocnego. Zawsze nocują w tym samym miejscu, w połowie akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. jak im bedzie woda odpowiadala to nie beda wyskakiwac...

myśle ze nie tylkood tego wyskakują ryby....

co do cyrkulacji to cięzko powiedzieć czy za mocna (30* a w nocy 20*)

4. w morzu nie ma pompek, ale jest za to cala masa innych rzeczy przed ktorymi ryba taka jak blazenek musi sie wystrzegac, lancuch pokramowy nie spi w nocy i zawsze bedzie jakis drapieżnik polujący.

właśnie po to ryby ukwaiłowe mieszkają w ukwiach a inne śpią w szczlinach , wydzielają ochronny śluz i zmieniają barwe

nadal jestem zdania ze nocne oświetlenie jest bardzo potrzebe i na pewno ułatwia zycie rybką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie wiem czy oświetlenie nocne jest potrzene czy nie, ale wiem jedno, podświetlone delikatnie akwa ślicznie sie prezentuje w nocy, i to mi wystarczy jako argument za oswietleniem nocnym :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 100% popieram Tomasza, w starym baniaku mialem nocne z 1w lampki, teraz musze wykombinowac jakas mala swietlowke. Efekt nieziemski, widac mase zwierzakow na skale, czasem po roku mozna zobaczyc ciekawe okazy:)

Jeszcze jednen argument za: Mamy swobodne przejscie miedzy noca, a swiatlem dziennym(dla tych co maja tylko hqi:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@błażej: klepiesz w koło macieju to samo nie podajac żadnego racjonalnego uzasadnienia, a jedynie powtarzajac mity. nie chce mi sie ciągnąć dyskusji w nieskończoność, wiec powtorze tylko, że w moim akwa nie widze, zadnych problemow z rybami , ktore w nocy nie maja zadnego nocnego oswietlenia (nigdy takowego nie mialem). i to co pisze @kevlar także potwierdza tezę , że nocne oświetlenie niczego istotnego rybom nie daje. daje tylko akwaryscie , ktory moze sie przygladac jak korale w nocy wychodzą na żer. dokladnie jak to napisal @tomasz.

a co do cyrkulacji, nie wazne czy masz 20x czy 30x czy 99x - wazne jak jest ustawiona. jest roznica miedzy 5000l/h w skupionym strumieniu skierowanym ku powierzchni, w srodek czy na szybę etc etc. tak samo oczywista jest różnica pomiedzy strumieniem skupionym a rozproszonym. wiec podanie informacji o tym czy masz w dzien 30x a w nocy 20x niczego nie mowi. jak masz ustawione tak , ze wszedzie wieje to ryby nie maja gdzie w nocy pojsc spac bo przeplyw wody nie pozwala im zostac w jednym miejscu. u mnie blazenki mialy miejsce za skala gdzie przy dnie cala noc spedzaly spiac w jednym miejscu, a mam caly czas ~30x bez żadnych falowników bez żadnego sterowania, bez żadnych trybów nocnych i dziennych. za to spedzilem troche czasu szukajac optymalnego ustawienia pomp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nowy_zarażony: nie tylko na hqi. dobrej klasy elektronika do t5 pozwala sterowac rozjasnianiem i sciemnianiem, co prawda sam tego nie widzialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie "masz rację" tylko argumenty. argumenty trzeba podac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi