kondzior135 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Wrzesień 2009 Ostatnio w moim akwarium zielenieje woda. Kupiłem pierwszego korala(Cladiella sp. ) w życiu. Po jakichś 2-3 dniach przestał się rozwijać. Kiedy wróciłem z wakacji widziałem odgryzioną koronę (myślę, że to wina wieloszczętów) usunąłem korala, wymieniłem całą wodę, ale cała woda znowu zaczyna zielenieć. Co może być przyczyną? Czy mogą to być nie wymieniane od ponad 2 lat żarówki? Jestem początkującym akwarystą więc bardzo proszę o pomoc! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Wrzesień 2009 Nie bardzo kapuje,jestes poczatkujacy a masz akwarium ponad 2 lata? I co masz za "żarowki" nad swoim akwarium? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondzior135 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Wrzesień 2009 2x świetlówki 24w , (jedna Blue+ czy jakos tak, druga sylvania coralstar, ale nie wiem czy firma ma jakiekolwiek znaczenie), obie niebieskie, nówki. no coz ... mam dwa lata ale tak na dobra sprawe dopiero w ciągu ostatnich miesięcy mialem czas zeby sie cos bardziej tym akwarium zająć ... przez ok 2 lata stalo prawie nieruszane (nie licząc wymiany woldy etc.) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Wrzesień 2009 napisz cos wiecej o tym akwarium, bo trochę trudno cokolwiek doradzić. chyba jesteś jedyną osobą w kraju która wytrzymała 2 lata bez wsadzania życia do baniaka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondzior135 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Wrzesień 2009 Bardzo możliwe ale to brak czasu i środków głównie xD akwarium 70l, w środku mam dwie żywe skały jedna ok 1,5kg, druga lekko ponad 2kg, i jedną martwą, wapienną ok 1 kg. Żyjątka xD : błazenek (Amphiprion ocellaris Ocellaris Clownfish) i Chrysiptera Hemicyanea - te dwie praktycznie od początku akwarium, i dwie krewetki kupione niedawno (Rhynchocinetes durbanensis). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piootrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Wrzesień 2009 no widzisz a akwaryści nieżadko trudzą się aby fito wychodować:pardon:. Zielona woda może być wynikiem zbyt małej filtracji biologicznej, zbyt intensywnego naświetlenia, lub po prostu akwa stoi w miejscu mocno nasłonecznionym. Na pewno znajdzie się jeszcze coś, ale to te podstawowe. Napisz coś o konfiguracji zbiornika, filtracja, cyrkulacja, jak długo świecisz itp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach