Skocz do zawartości
szav

Szczegółowa porada

Rekomendowane odpowiedzi

Witam akwarystyką zajmuję sie od 20 lat, akwarystyka słodkowodną.

Chciałbym spróbować akwarystyki morskiej w 600l akwa, lecz jestem zupelnie zielony w tym temacie,

Przegladam cześciowo forum i jest w nim wiele ciekawych rzeczy lecz z większości nic nie rozumiem.Chcialbym abyście koledzy pomogli mi w szybkim zorientowaniu co z czym się je, filtry oświetlenie, elektronika, co i jak do czego i po co.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam, Paweł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może poczytaj troszkę a później zadawaj bardziej szczegółowe pytania bo te brzmi w stylu wiem że to jest auto ale co dalej;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok więc,

-jaki osprzet, chodzi o filtry, pompy, czujniki, odpieniacze i napowietrzacze

- jeśli można to czy mógłbyś mi wytłumaczyć jaki typ i dlaczego jest to tak ważne, w akwarium słodkowodnym nie potrzebowałem, aż tylu parametrów do kontroli, wystarczyło np niwelowanie samego ph, jak i odazotowianie i flora byla na poziomie takim zebym mogl spokojnie rozmnażać większość z gatunków, a zajmowałem sie pielegnicowatymi.Dodam iż mieszkam na mazurach wiec woda jest w miare miekka.

- jaką firmę polecasz, żebym nie musiał przepłacać, bądź w co warto zainwestować, żeby nie stracić na florze.

przypominam akwa o wym 200x50x60, z tego co w niektórych postach wyczytałem, może być to trochę za płytko.

- czuje ze jestem w lesie, widziałem również różne typy metod filtracji, którą z nich polecacie.

Akwa chce przyszykowac dla ryb z gatunku "Dendrochirus zebra", oraz "Pterois radiata"

- ile czasu i za pomocą jakich preparatów, buduję sie flore bakteryjną akwarium, i od czego zaczać po zalaniu wodą... jakich preparatów uzyc bądź sposobów do pozbawienia wody niekorzystnych parametrów.

??? to na początek, jak złapie podstawy, dalej sobie poradze

Z góry dziękuję za pomoc może dla was w banalnych pytaniach, a dla mnie nurtujących.

Myślę, że jest na tym forum sporo ludzi, bądź są tacy, którym te pytania równierz pomoga.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W baniaku z flory bedziesz mial tylko glony, a za nie sie raczej nie placi...

Poszukaj FAQ uzytkownika SMK z FAQ dla poczatkujacych.

I moja osobista rada: zacznij od mniejszego baniaka na ktorym sie wszystkiego nauczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dziękim bardzo przyjazne faq- polecam amatorom kwasnych jabłek :D

Po głębszym zastanowieniu zaczne od 300 litrów, niżej nie zejde przez parę lat miałem 200 litrów i jest mi to stanowczo za mało, biorąc pod uwagę, że zaczynałem od 40 w wieku 7 lat.

Jeszcze raz wielkie dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misiu, zadajesz takie pytania, jak byś wczoraj wymyślił, ze chcesz słony baniak i bez szukania informacji żądasz "szczegółowej porady" i oczekujesz, że ktoś w jednym poście wytłumaczy Ci to co nie zmieści się w grubej książce. Poczytaj trochę, to zacznie sie rozjaśniać. Chcesz żeby podać Ci firmę, bo nie chcesz przepłacać, ale firmę do czego? bo wyobraź sobie, ze nie ma firmy, która robi wszystko najlepsze i w najlepszej cenie.

Teraz pewnie sie obrazisz, że nikt Ci nie odpowiedział na Twoje pytania, ale szkoda czasu na odpowadanie po raz setny na to samo pytanie, bo przychodzi taki jeden z drugim i bez przejrzenia działu dla nowicjuszy żada wyłuszczenia wszystkiego od początku do końca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zanim postawiłem baniak, czytałem 2 lata różne rezczy. Postawiłem baniach ai tak kicha. ZA SZYBKO :D

Co nie oznacza, że go nie postawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odrazu przeszedlem ze slotkowodnego 300 l na morskie 700l ale mial kto mnie poprowadzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi