TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Sierpień 2009 Szukam oswietlenia nocnego z symulacją faz księżyca. Kiedyś widziałam jakieś diody LED za ok 200 zł. Teraz nic nie znalazłam. Niestety nie jestem elektonikiem, i nie potrafię tego zrobić, choć co do zasady wydaje sie proste. Ktoś cos wie? czy w ogóle warto? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Sierpień 2009 Rewelacyjnie sprawdza sie niebieska listwa LED z IKEA . Koszt ok 90 zł , a długoscią starczy na cały zbiornik. Polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2009 A symulacja faz księżyca? jakiś sterownik? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2009 Listewka , którą używam jest bez żadnych symulacji , zwykłe 4 segmenty po 12 LED ów wraz z zasilaczem . Światło glęboko niebieskie , w zupełnosci wystarcza aby ryby mogły sie przemieszczać bez stresu. Fazy księżyca w zbiornikach sztucznych uwazam za zbędne , ponieaż to tylko imitacja i nie bardzo uda się nam naśladować warunki naturalne. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2009 Ja mam nad akwa Extremelight Moon http://www.thcskiba.com/sklep/product_info.php?products_id=234&osCsid=76c0a041cc61ad7685e12b6c7e3fa6d2 Tylko ta cena . Albo to chyba nowosc na sklepie http://www.thcskiba.com/sklep/product_info.php?products_id=1224&osCsid=5d9a8c6f9337d3496d1a54fc286c8e27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2009 fazy ksiezyca to taki prosty uklad elektroniczny :-) W skrocie mozesz kupic gotowa lampe led z fazami ktore, niestety nie wiem z jakiego powodu, sa drogie. Druga opcja to zakup listwy LED jak pisze Andrniew i Ralaf . Ja swoja listwe kupilem na allegro - tam maja wodoszczelne. Następnie dokupienie modulu sterowania PWM na 12V. Spinajac to razem masz fazy ksiezyca. Fazy robisz tak ze dzielisz pelne oswietlenie na 28 czesci ( 28 dni ) i z dnia na dzien zwiekszasz o 1/28 oswietlenie do 28/28, potem 1 dzien pelni i to samo w dol, potem dzien mroku :-) Gotowe! Podobno na korale to dobrze wplywa, niektóre rozmnazaja sie tylko w pelni itp, jednak tylko czytalem o tym na innych forach Jak nic nie znajdziesz do wrzesnia to moge ci taki sterownik zrobic bo akurat bede sobie cos dlubal :-) - ale to dopiero po wakacjach :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2009 @ smithpl YES YES YES bardzo chętnie Z gotowych lamp znalazłam własnie tą u thcskiby, ale cena jednak zaporowa. Drugą znalazłam tu http://www.aquastore.pl/product_info.php?cPath=21_42&products_id=129 ale dla odmiany już nie ma i nie będzie. Cena też nie najniższa ale już bardziej do przyjęcia. Miały być jakieś inne ale nie widać w sklepie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nemezis 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2009 @ smithpl YES YES YES bardzo chętnie Z gotowych lamp znalazłam własnie tą u thcskiby, ale cena jednak zaporowa. Drugą znalazłam tu http://www.aquastore.pl/product_info.php?cPath=21_42&products_id=129 To jest sklep internetowy smithpl więc nie będzie problemów kupić te LEDY:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2009 :sad: wcześniej pytałam o nie,ale własnie dostałam wiadomość ze nie ma i już nie produkują (w domyśle tam gdzieś w chinach). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GrzegorzAkwa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Sierpień 2009 W Acroporze w Landzie widziałem fajne ledy do nocnego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Neno 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Sierpień 2009 Listewka , którą używam jest bez żadnych symulacji , zwykłe 4 segmenty po 12 LED ów wraz z zasilaczem . Światło glęboko niebieskie , w zupełnosci wystarcza aby ryby mogły sie przemieszczać bez stresu. Szukałem tego swego czasu to były tylko 3 segmenty (strasznie krótkie) i dośc drogie bo chyba po 160zł . Dlatego nadal ryby pływają po omacku Mimo wysokiej ceny mam chrapkę na lampkę od Skiby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Wrzesień 2009 Smith, jak z Twoim czasem?:pardon: juz wrzesień, więc moż znajdziesz go trochę żeby zrobić sterowanie do nocnego? chętnie bym coś takiego u siebie podłaczył Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Wrzesień 2009 Ja się też przypominam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Wrzesień 2009 WLasnie wracam do żywych, okres konca wakacji był dość intensywny a teraz jeszcze troche choruje ale już się biore za projekt i wykonanie kilku sztuk wiec... will be ASAP :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Wrzesień 2009 najlepsze nocne oswietlenie jakie miałem to dwie listewki po 12 led niebieskich wraz ze sterownikiem w którym jest przełącznik na świecenie ciągłe oraz stroboskopowe (symulacja burzy :-)) całosc zasilana 12V transformatorkiem , koszt zestawu 16zł kupiony w sklepie z auto bajerami do tuningu :-) Totalne chińskie badziewie ale swieci juz 2 rok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Wrzesień 2009 stroboskopu nie trenowalem jeszcze w akwa ale mi chodzilo o fazy ksiezyca... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Październik 2009 WLasnie wracam do żywych, okres konca wakacji był dość intensywny a teraz jeszcze troche choruje ale już się biore za projekt i wykonanie kilku sztuk wiec... will be ASAP :-) Hej. mam nadzieję że już wróciłeś do żywych czy mozesz podać jakiś przyblizony termin? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Marzec 2010 Marcin, chyba jeszcze nie do końca wrócił W każdym razie nie odbiera tel a od kiedy został 2-gim Tatą to ciężko go dopaść.....ciekawe co będzie sie z nim działo przy 3-cim dziecku ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach