Skocz do zawartości
TMK

Oświetlenie nocne

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam oswietlenia nocnego z symulacją faz księżyca.

Kiedyś widziałam jakieś diody LED za ok 200 zł. Teraz nic nie znalazłam. Niestety nie jestem elektonikiem, i nie potrafię tego zrobić, choć co do zasady wydaje sie proste.

Ktoś cos wie? czy w ogóle warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacyjnie sprawdza sie niebieska listwa LED z IKEA .

Koszt ok 90 zł , a długoscią starczy na cały zbiornik.

Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A symulacja faz księżyca? jakiś sterownik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Listewka , którą używam jest bez żadnych symulacji , zwykłe 4 segmenty po 12 LED ów wraz z zasilaczem . Światło glęboko niebieskie , w zupełnosci wystarcza aby ryby mogły sie przemieszczać bez stresu.

Fazy księżyca w zbiornikach sztucznych uwazam za zbędne , ponieaż to tylko imitacja i nie bardzo uda się nam naśladować warunki naturalne.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fazy ksiezyca to taki prosty uklad elektroniczny :-)

W skrocie mozesz kupic gotowa lampe led z fazami ktore, niestety nie wiem z jakiego powodu, sa drogie.

Druga opcja to zakup listwy LED jak pisze Andrniew i Ralaf .

Ja swoja listwe kupilem na allegro - tam maja wodoszczelne.

Następnie dokupienie modulu sterowania PWM na 12V. Spinajac to razem masz fazy ksiezyca.

Fazy robisz tak ze dzielisz pelne oswietlenie na 28 czesci ( 28 dni ) i z dnia na dzien zwiekszasz o 1/28 oswietlenie do 28/28, potem 1 dzien pelni i to samo w dol, potem dzien mroku :-)

Gotowe!

Podobno na korale to dobrze wplywa, niektóre rozmnazaja sie tylko w pelni itp, jednak tylko czytalem o tym na innych forach

Jak nic nie znajdziesz do wrzesnia to moge ci taki sterownik zrobic bo akurat bede sobie cos dlubal :-) - ale to dopiero po wakacjach :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ smithpl

YES YES YES

bardzo chętnie

Z gotowych lamp znalazłam własnie tą u thcskiby, ale cena jednak zaporowa.

Drugą znalazłam tu http://www.aquastore.pl/product_info.php?cPath=21_42&products_id=129

ale dla odmiany już nie ma i nie będzie. Cena też nie najniższa ale już bardziej do przyjęcia.

Miały być jakieś inne ale nie widać w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ smithpl

YES YES YES

bardzo chętnie

Z gotowych lamp znalazłam własnie tą u thcskiby, ale cena jednak zaporowa.

Drugą znalazłam tu http://www.aquastore.pl/product_info.php?cPath=21_42&products_id=129

To jest sklep internetowy smithpl więc nie będzie problemów kupić te LEDY:smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:sad: wcześniej pytałam o nie,ale własnie dostałam wiadomość ze nie ma i już nie produkują (w domyśle tam gdzieś w chinach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Listewka , którą używam jest bez żadnych symulacji , zwykłe 4 segmenty po 12 LED ów wraz z zasilaczem . Światło glęboko niebieskie , w zupełnosci wystarcza aby ryby mogły sie przemieszczać bez stresu.

Szukałem tego swego czasu to były tylko 3 segmenty (strasznie krótkie) i dośc drogie bo chyba po 160zł .

Dlatego nadal ryby pływają po omacku :D

Mimo wysokiej ceny mam chrapkę na lampkę od Skiby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smith, jak z Twoim czasem?:pardon: juz wrzesień, więc moż znajdziesz go trochę żeby zrobić sterowanie do nocnego? chętnie bym coś takiego u siebie podłaczył;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WLasnie wracam do żywych, okres konca wakacji był dość intensywny a teraz jeszcze troche choruje ale już się biore za projekt i wykonanie kilku sztuk wiec... will be ASAP :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepsze nocne oswietlenie jakie miałem to dwie listewki po 12 led niebieskich wraz ze sterownikiem w którym jest przełącznik na świecenie ciągłe oraz stroboskopowe (symulacja burzy :-)) całosc zasilana 12V transformatorkiem , koszt zestawu 16zł kupiony w sklepie z auto bajerami do tuningu :-)

Totalne chińskie badziewie ale swieci juz 2 rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stroboskopu nie trenowalem jeszcze w akwa ale mi chodzilo o fazy ksiezyca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
WLasnie wracam do żywych, okres konca wakacji był dość intensywny a teraz jeszcze troche choruje ale już się biore za projekt i wykonanie kilku sztuk wiec... will be ASAP :-)

Hej. mam nadzieję że już wróciłeś do żywych :)

czy mozesz podać jakiś przyblizony termin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin, chyba jeszcze nie do końca wrócił :D

W każdym razie nie odbiera tel a od kiedy został 2-gim Tatą to ciężko go dopaść.....ciekawe co będzie sie z nim działo przy 3-cim dziecku ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi