Skocz do zawartości
zadyma

Morski początek.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym sie poradzić o..        o włąściwie wszystko. Wczoraj kupiłem kostkę o wymiarach 80x70x70, Prawie 400 brutto. Mam na stanie stare akwarium ze sklepu 60x30x40, 72L. Mam zamiar zrobić z niego sumpa. Mam nadzieję, że sie nadaję. Wiekszego nie zmieszcze bo szafka mi na to nie pozwala. Sami oceńcie co nabyłem po okazyjnej cenie. Akwarystyką zajmuję się juz długo ale to słodka woda. W słonym temacie jestem jeszcze zielony. Dlatego potrzebuje pomocy. 

* czy ten sump się nadaję? ile komór? 3 wystarczą?

* wybrałem wstępnie pompe NJ4500, myślę że na ten litraż wystarczy?

* światło, interesują mnie tylko ledy, Mam razora 300W w roślinnym i jestem zadowolony, dlatego myśle o ledach,

napewno na początku zajmę się tylko zwierzakami ale napewno później będe chciał sprubować prostych w hodowli korali,      dlatego światło powinno być z zapasem

* nie mam kompletnie pojęcia co ze skimerem, jestem ograniczony miejscem.

Czy ktoś zechce mnie poprowadzić za rączkę?? Pomoże?? Podpowie?? Doradzi?? Bardzo proszę o pomoc.

* ile żywej skały powinienem mieć w takim litrażu? 30kg? Wystarczy?

Akwarium ma oczywiście komin a w nim 3 otwory po 36-37 mm. Na co zwrócić uwagę kompletując kształki i rurki? Komin jest jakby podwójny. W okół głównego jest jakby dodatkowy z pleksi z grzebieniem u góry i z grzebieniem na dole. Między kominami jest około 1,5 cm. Nie wiem czy to dobrze czy źle?

Dzięki serdeczne, pozdrawiam, 

W związku , z tym, że to moja pierwsza solniczka wolałbym raczej sprzęt z tańszej półki. Musze potrenować zanim zakupie coś znacznie lepszego.

post-4916-0-52033300-1453941395_thumb.jpg

post-4916-0-90452000-1453941447_thumb.jpg

post-4916-0-25989800-1453941400_thumb.jpg

post-4916-0-59752200-1453941404_thumb.jpg

Nie kumam nie moge przekręcić zdjęć, na kompie wyświetlaja mi sie dobrze.

post-4916-0-79774300-1453941401_thumb.jpg

Edytowane przez zadyma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Cześć, ta lampa pobiera 165 W , ale moc światła ( diod led ) to 120 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, ta lampa pobiera 165 W , ale moc światła ( diod led ) to 120 W

W opisie jest napisane ze pobór mocy to max 105W. No ok ale samo widmo jest okey? zawsze można 2 takie zamontować. Jest tania ta lampa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie mam pewności, czy to akurat te lampy ma znajomy , bo wygląda identycznie. Ale i tak dziwnie opisana 165W led a pobur prądu 105 W ? Na niemieckim amazonie jest podobna tylko ma 165W a ledy mają 120w. Więc pobiera 165W. Poszukaj mocniejszej wiem , że jest 300 Watt a moc maksymalna ledów, jeśli dobrze pamiętam to 220W ja na taki zbiornik dał bym albo dobrą lampe co ma ok 300 Watt lub chiniola 300 watt plus 2xt5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo Ciups.. 300W w ledach.. no dobra szukam czegoś mocniejszego. Dzieki.

Mam mozliwosc kupienia odpieniacza ati power cone 250i za 250 euro. uzywke, tylko sumpa musiałbym zrobic od podstaw. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jeszcze zależy co chcesz trzymać, jak miękasy to potrzebne będzie mniej watt a jak twarde więcej. Ale lepiej mieć zapas mocy i trochę skręcić lampe , niż kupować dwa razy. Ja do kostki 60l mam zamówiony lampe Maxspect Razor 70W i wiem , że jest za mocna , ale potem zmienię baniak to dokupie jeszcze jedną taką samą lub mocniejszą i będą świeciły dwie. Odpieniacz fajny tylko sprawdź czy cały i czy wszystko jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No razory są fajnę. Mam w roślinniaku i sprawdza sie super. Ale ta kostka ma byc poligonem doświadczalnym więc póki co musze kupić coś tańszego.

Czy ktoś mógłby mi pomóc w hydraulice? Mam otwory 36 mm, wszystkie 3 wiec wiekszej rury jak 25 nie wstawie. Doczytałem, że spływ i rewizję dobrze mieć 32mm. Niestety nie u mnie.. Mam nadzieje, że na takich przelotach mimo wszystko akwa będzie chodzić. Doszedłem do wniosku, że sump bedzie nowy bo tamto akwa co mam jest za wysokie i cieżko bedzie pozniej prowadzić np. czyszczenie odpieniacza itp. Wiec sump bedzie 70x45x30-33h.  Czy zawór wystarczy tylko na spływie czy warto gdzieś jeszcze go umiejscowić? Co jeszcze powinienem wiedzieć? Wiem ze pompa ma być w jak najkrótszej lini czyli tuz pod otworami z akwa. Przeloty w akwa tylko skręcacie czy dajecie jeszcze silikon?

Bardzo będe wdzięczny jak ktoś coś podpowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Przeloty wystarczy dobrze dkręcić , ja tak mam i moi znajomi. Jednak na niektórzy smarują sylikonem. Pamiętaj, że klej do rur schnie 24 h do pełnego zaschnięcia. Akwa powinno normalnie funkcjonować na takich rurach. A śrubunek wystarczy na spływ. I przemyśl dobrze hydraulike przed sklejeniem , możesz złożyć bez kleju i sprawdzić czy jest wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi