R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2007 Jak w temacie mam do was takie pytanie jak czesto kalibrujecie swoje PH=elektrody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2007 Mam starego Lajona 112 (niesprawny już niestety) przy paletkach kalibrowałem raz na 3 miesiące. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2007 Mariusz a powiedz mi jaka miales roznice po tych trzech miesiacach . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2007 0,3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2007 Ano widzisz ja po dokladnie 2 miesiacach skalibrowalem swoja elektrode i mialem roznice 0,1 wiec zastanawiam sie czy nie robic tak jak ty co 3 miesiace. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2007 ja kalibruje w baniaku raz na miesiac w reaktorze raz na 3 miesiace albo jak akurat cos w nim grzebie odchylka paru dziesiatych w reaktorze niewiele wnosi ostatnio w baniaku mialem odchylke 0,2 i to na nowej elektrodzie :-/ tyle ze z ta kalibracja to tez jest roznie za kazdym razem elektrode powinnismy dobrze wyplulkac i osuszyc bo kazda kropla wody z ro na elektrodzie to zmiana ph buforu wiec dobra kalibracja powinna polegac na odlaniu buforu do mniejszego pojemnika wsadzeniu suchej elektrody ktorej nie wolno wycierac dostrojeniu do miernika i znow to samo z innym buforem czy to jest realne no i temperatura powinna byc ta sama wiec odchylka rzedu 0,1 czy 0,2 to jak dla mnie realna tolerancja no i widomo nie robimy kalibracji w 2 minuty :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2007 Masz racje zgadzam sie z toba jak najbardziej :-) wiec tez tak bede robic z elektroda w reaktorze raz na 3 miesiace Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach