dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2009 czy posiada juz ktoś u siebie te "świetlówki" i może coś o nich powiedziec? http://www.reefshop.pl/eshop/oswietlenie_lampy-i-wietl-wki-led.html bo przyznaje że bezproblemowośc w zamontowaniu chocb do najzwyklejszej obudowy, brak grzania i długowiecznośc tego produktu (wg. tego co pisze "importer), jest kusząca. Prosze o opinie Pozdrawiam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2009 brak grzania to nie prawda, ale faktycznie sporo mniej niż przy T5 jednak w pokrywach zamkniętych i tak będzie trzeba wentylować... co do samych LEDów - ja jestem optymista, to przyszłość i nie ma od niej odwrotu. Jedynie cena ... no ale za nowość trzeba zapłacić albo robić DIY. Za rok, będą sporo tańsze jak patrze na szybkość pojawiania się bardziej wydajnych lm/W bin'ów... No i ja osobiście bardziej przekonany jestem do Power LED'ow 1-3W.. Mają inna/lepszą przenikalność światła w wodzie itp... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2009 Bardzo ciekawa alternatywa. Zamsze mówiłem że LED to PZRYSZŁOŚĆ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2009 smithpl Dlaczego uważasz że mają inną przenikalność? Sposób wytwarzania światła jest dokładnie taki sam jak Power Ledach małej mocy - 0.2W(które użyte są w naszych świetlówkach) Osobiscie eksperymentowałem z ledami duzje mocy - jednak co z tego ze power led ( 1-3W) powiedzmy ma żywotnosć 50.000h jeśli wymaga aktywnego chłodzenia - a podaj mi prosze wentylator który w pełnej kulturze pracy będzie funkcjonował choćby dwa lata - chłodząc radiator odprowadzający ciepło z takie power leda? ;-) Wymieniać więc skrzypiące wentylatory co 2 lata albo i częściej?(wystarczy zobaczyć jak pracują wentyaltory w niektórych firmowych lampach np. t5 i jak hałasuja po roku - jeśli w ogóle jeszcze pracują). Oczywiście można dać podwójenie łożyskowane wentylatory - ale ile popracują - 3-4 lata? Ile kosztują NAPRAWDĘ DOBRE wentylatory? Ile będą pracować cicho? ;-) Oczywiście - diody Led małej mocy zajmują więcej miejsca jako że wymagana jest ich większa ilość aby dać porównywalny strumień - jednak posiadają łącznie większą powierzchnię radiatorów - dzięki czemu chłodzenie jest pasywne - bez wentylatorów, bez szumu - a dodatkowo cała elektronika(drivery) są wbudowane. Podobają mi się lampki na RC oparte o np. 100 led X-Cree - ale ile to kosztuje?? Same diody 1500$ - do tego montaż, radiatory, wentylatory, zasilacze.. Jeśli ktoś chce - proszę bardzo - sądze jednak że nie warto - słabym ogniwem nie są diody, a jedynie ich chłodzenie - montaż za pomocą klejów termoprzewodzących wbrew pozorom nie jest aż tak prosty - warstwa kleju nie może być za gruba - i nie może być za cienka. W innym wypadku strumień takiego Power Leda duzej mocy drastycznie spada. No i to nieszczęsne aktywne chłodzenie - problem zauważony nie tylko przeze mnie rozpatrując pod kątem żywotności diod LED - które po prostu padną jak padnie wentylator. pozdrawiam Przemek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2009 Przemku, na poczatku dodam iz nie che z toba sie "sprawdzac sprzetowo" ale jak juz wywolales do tablicy to mowie. Po drugie , porównywanie DIY do produktu komercyjnego to tez jest troche nie sprawiedliwe, w rozwiazaniach DIY caly klopot z układem spoczywa na tworcy. Przy twoich rozwiazaniach mam gwarancje i serwis - A TO DUZY PLUS. Wracajac.... Nie neguje twoich LED'ow ani ich nie krytykuje, opieram sie na doswiadczeniach innych w porownaniu rodzaji LEDow. Jest inna konstrukcja budowy LEDow 0,2 W ( LED ) i 1/3W (power LED ) - ale nie bede sie rozwijal technologicznie. Co do wentylatorów: ultra quite XE 1 Noiceblocker 12V około max 17dB wersje ~90mm , 120mm ... Przetestowane 8 miesiecy nad akwa bez oslon (jakimi sa radiatory) nad sama woda czyli z max parowaniem i osadzaniem - 3 sztuki pracy ciaglej/zmiennej. Praktycznie BEZGŁOŚNE, ciche to mało powiedziane - poprostu ich nie ma :-) okolo 40-50zł /szt - nadal tak samo pracuja ( do wgladu u mnie :-) ) Przemek, co do RC to nie przesadzaj. Podawane tam ceny sa z rynku US i do tego stare. Co do samych cen - w ciagu ostatnich 2 miesiecy ceny odpowiednich LEDow spadly o 1/3 !! Kiedys mialem problem kupic LED'a za 40zł, teraz mam je po 18 .... Ledy cenowo leca na morde wiec teraz przeliczajac na złotówki to nad moje akwa dla SPS 1350... ( 380l ) chłodzenie pomijam bo to banal i mit, zrobiłem pomiary ciepła i chłodzenia oraz jego odprowadzania - przy odpowiednich wymiarach radiatora wentylator ( j.w. ) jeden na 15-20 LED'ow. Co do padów ... też mit, w fazach testów 20LED'ow podpiałem bez chłodzenia, radiator zmienił kolor a LEDy swiecily ... :-) fakt ze ich charaktersytyka sie zmienila ale nie padly, jednak z drugiej strony przy odpowiednim połaczeniu nie ma opcji padniecia wszystkich wentylatorow na raz. Jednak jak sie chcesz upewnic to podpinasz na 1 ukladzie scalonym ( 2,5zł/szt ) uklad zabezpieczenia termicznego ktory odcina zasilanie lampy. ale jest jedno ALE, DIY konstrukcji nie zrobi każdy, nie bedzie to taka "estetyczna" konstukcja jak twoja ( to mocno na plus ) no i brak gwarancji i serwisu .... Podsumowanie... pewnie jakbym miał możliwość wydać XXX kasy to kupiłbym gotowca i nie ślęczał wieczorem aby to wszystko przetestować na własnej skórze, realia zmuszają mnie jednak do prac nad DIY.... Drugie podsumowanie, każde z rozwiazan ma swoje plusy i minusy, jednak dla ludzi "nie technicznych" ladowanie sie w DIY LED to gorszy pomysl... bo moze wyjsc drozej, lepiej kupic gotowca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2009 Witaj Ja również nie chcę się sprzeczać - widzę wiele zalet stosowania PowerLedów 1-3W, jednak jak sam zauważyłeś, dużo zależy od wykonania -staranności. Nie każdy majsterkowicz DIY będzie potrafił wykonac prawidłowo montaż jak i zaprojektować/wykonać odpowiednie zabezpieczenia. Zdaję sobie sprawę że są wentylatory bardzo dobre - łożyskowane, bezślizgowe - jednak nie uwierzę że będą pracowały bezawaryjnie 10 lat. To se ne da ;-) Dlatego - jeśli będe potrzebował rozwiązania nad swoją pico rafkę(3 galony) - na pewno uderzę do Ciebie pod moduł oświetleniowy na ledach dużej mocy - za zabezpieczeniami, wentylatorami itd. Moja wiedza elektroniczna (mimo że jestem technikiem elektronikiem -0 ale bez praktyki ;-) nie jest tak obszerna jak Twoja - no i nie mam cierpliwości do dłubania i zabawy. Ledy dużej mocy mają swoje zalety - blik, mniejsza powierzchnia zajmowana przez oświetlenie - nie przeczę. Tak jak napisałem - mam obawy co do chłodzenia - wiem jak niepewne są czasem łączenia z radiatorami i wiem ze osoba bez doświadczenia tego nie wykona sama poprawnie. Z autopsji widziałem również u siebie jaki był spadek strumienia gdy padl mi wentylator - a używałem bardzo dobrych diod bin C - 870lm z 10W diody(10.000K) No i pozostaje najważniejsze o czym bardzo rzadko się mówi - wykresy spektralne oraz parametr PAR i PUR - w przyapdku naszych lamp mam 100% pewność co do wykresu spektralnego i prawidłowego dobrania parametrów diody dla potrzeb koralowców. Nie wiem jakie temperatury i wykresy mają np. diody X-Cree - z chęcią zobaczyłbym wykres spektrum aby zobaczyć jak rozkłada się charakterystyka - w porównaniu np. do świetlówek T5. Royal Blue Cree mają niestety barwę nie do końca korzystną - maksimum jest w zakresie nie wykorzystywanym przez większość glonów symbiotycznych - jak choćby Chla, Chlb. Oczywiście - przyznaję że jestem nieco do tyłu z aktualnymi nowinkami dotyczącymi PL duzej mocy - dlatego też sądze, że każdy z tych produktów będzie miał swoich zwolenników jak i przeciwników - podobnie jak każdy ma wady i zalety. Jednak : Led is the future ... ;-) pozdrawiam Przemek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Czerwiec 2009 No i trzeba dodać że obudowe musisz zrobić sam :-) Więc dochodzi jeszcze kwestia zdolności manualnych i projektu. (osłona przez chlapaniem - plexa/akryl/szkło, system zawieszenia itp...) Przy gotowych świetlówkach ładujesz ją w lampe i koniec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2009 Dziś minął miesiąc od przejścia z T5 (8x39W) na LED (dwa moduły power LED 90W). Praktycznie wszystkie korale się zmieniły. Generalizując LPS-y na minus (z wyjątkiem Cynariny), SPS-y na plus. Wklejam zdjęcia korali, które przeszły największą metamorfozę. W tym przypadku musiałem zrobić zdjęcie z większej odległości, bo Acra nie zmieściłaby się w kadrze... Seriatopora bardzo się wybarwiła. Na pierwszym zdjęciu widać, że tylko polipy miały wyraźny kolor, po miesiącu koral cały się wybarwił. I jeszcze nieduża szczepka, która jest na dobrej drodze, żeby wyjść na "ludzi". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fireblade 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2009 Właśnie chcę zainwestować w Lampy Led z Reef shopu na początek chcę kupić 2 ledy 600 mm T8 cena 252 pln z tego co udało mi się dowiedzieć te lampy nie potrzebują zasilacza 24 V czy ktoś z forumowiczów posiada takie lampy 1.jak takie lampy połaczyć do już posiadanej instalacji ( chcę wykożystać instalacje świetlówek ) 2. jak wykonać nową instalację ( proszę o schemat ) Posłałem tą informację do reef shopu i nie dostałem odpowiedzi proszę o pomoc a może ktoś ma dojścia do takich świetlówek za mniejsze pieniądze ? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2009 Hm z tego co mi wiadomo 600mm ledy to 15W i potrzebuja zasilacza dopiero swietlowki led 22W sa zasilane 230v bynajmniej ja mam tak w specyfikacji Z jednej strony swietlówki + a z drugiej -(lub 0 i faza w przypadku 220V) - bez znaczenia do którego konca plus a do którego minus. Power 300mm 5W 22-28V 13.000K 300mm 5W 22-28V 16.000K 300mm 5W 22-28V 420-450nm 600mm 15W 22-28V 13.000K 600mm 15W 22-28V 16.000K 600mm 15W 22-28V 420-450nm 850mm 17W 22-28V 13.000K 850mm 17W 22-28V 16.000K 850mm 17W 22-28V 420-450nm 1200mm 22W 220V 13.000K 1200mm 22W 220V 16.000K 1200mm 22W 220V 420-450nm 1150mm 23W 22-28V 13.000K 1150mm 23W 22-28V 16.000K 1150mm 23W 22-28V 420-450nm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2009 Jeśli mowa o 15W (600mm) świetlówkach T8 to potrzebujesz zasilacza o mocy co najmniej 120% (wskazany zapas żeby zasilacz nie pracował z maksymalnym obciążeniem) całkowitej mocy świetlówek i napięciu 24V. Zatem jeśli tych świetlówek ma być 2 to kombinuj zasilacz o mocy co najmniej 35W i napięciu 24V. Świetlówki co prawda tolerują napięcia od 22 - 28V z tym że czym ono wyższe tym bardziej się grzeją, bo więcej napięcia muszą zgubić stabilizatory szeregowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fireblade 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2009 Pozwólcie że dalej pociągnę ten temat W takim razie chyba wezną świetlówki 300 mm dadzą mi lepszą mozliwość w doborze spektrum światła a docelowo planuje około 10 może 12 sztuk ale w związku z tym że to kosztuje mój plan polega na kupnie 2 świetlówek co miesiąc mam pytnie czy jak kupię zasilacz na 12 led 5 W a założę 2 ledy czy onę będą świeciły W świetlówkach T5 w przypadku braku jednej z nich cału układ nie działa. W świetlówkach T8 układ działa no i jeszcze jedno jakie bryzgoszczele uzyć ponoć te czarne nasuwane mają za małą średnicę i nie chcą wejść na leda czy ktoś potwierdzi ten problem ? Może jakieś propozycje ile jakich świetlówek założć oczywiście led 300 mm Dzięki na informacje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2009 Zasilacz możesz kupić już przyszłościowo nawet 1000W jeśli masz pieniądze i ochotę. Świetlówki "wezmą" tyle mocy ile potrzebują i tyle. To tak jak z samochodem - masz brykę 300 koni a nie musisz wcale jeździc szybciej niż mniejsze bryczki. Z tą różnicą że jak przyjdzie pora to "masz czym depnąć" Świetlówki T8 po walnięciu jednej diody wyłączają cały segment to jest 6 sztuk. Reszta świeci. Wymiana LEda jest prosta jeśli masz narzędzia. Co do T5 nie wiem bo nie mam Z oprawkami możesz sobie darować - wystarczą złączki i ewentualnie troszkę koszulek termokurczliwych. Świetlówki same z siebie i tak NIE SĄ hermetyczne. Napięcie jest bezpieczne - nie ma ryzyka porażenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2009 Moje 180l pod modułami LED: http://www.youtube.com/watch?v=Njy1Fv7C6BQ miłego oglądania! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2009 snocho jakas znizka za reklame byla?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2009 Jak płaciłem za lampy to nie wiedziałem jeszcze, czy będę je reklamował, czy odradzał, ale możesz być pewny, że przy zmianie na wersję sterowaną wynegocjuje porządny rabat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fireblade 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2009 sonko rewelacja oglądałem zdjęcia i TEŻ CHCĘ TAKIE MIEĆ ale ja w kwestii technicznej jaki zasilacz kupić i gdzie poniżej piszę jak chcę się zaopatrzyć w pojedyncze lampy led Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2009 Mialem ta przyjemnosc byc ostatnio u Michala al'a Snocho przy okazji pobytu w RS i moge potwierdzic ze akwarum Michala wyglada rewelacyjnie pod tym oswietleniem ( maly minus za lps-a ) wiec tez moge z cala odpowiedzialnoscia polecic ledy barwy korali sa niesamowite zreszta przyrosty tez Niestety ogromny minus dla dystrybutora za dostepnosc tych lamp ale mam nadzieje ze to sie zmieni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach