Skocz do zawartości
dominik

LED'y z reefshop'u

Rekomendowane odpowiedzi

może być i sonko...

Ja mam moduły nie świetlówki i imho świetlówki LED nie dają tak fajnego efektu wizualnego jak moduły, ale to moje zdanie.

W kwestii technicznej nie pomogę, bo się nie znam. Po prostu włożyłem wtyczkę do gniazdka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO Co do tego co napisal Sonko:) tez sie zgodze swietlowki led to nie to samo co moduły

Jest calkiem inny efekt wiec jesli masz fundusze radzil bym zainwestowac w modul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za sonko ;) ( skojarzyło mi się z piłkarzem )

a jaka jest różnica pomiędzy świetlówką led a modułem ?

czy nie idze tak dobrać świetlówek żeby uzyskać ten sam efekt ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W swietlówkowych ledach masz diody smd małej mocy . Moduły posiadają power ledy 1W . Różnica jest i to znaczna . Lampy te dają refleksy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest calkiem inny efekt wiec jesli masz fundusze radzil bym zainwestowac w modul

To nie do końca tak, że moduły są drogie . Policz sobie cene x świetlówek + zasilacz . Każda tuba kilkaset pln , zasilacz też którąś stówke . Cena będzie podobna a efekt wizualny zupełnie inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie LED to przyszlosc tzn. jestem tego pewien, ale poki co oprocz Przema i Snocho nikt inny nie przedstawil działania LED. A dla mnie krakowski aquareef, Rebciu, Andrew, Szymon sa wyznacznikami dobrze prowadzonych zbiorników, więc poczekajmy..... Ja jestem bardzo zadowolny z T5 i dopóki, jak w/w koledzy nie stwierdza ze LED to jest TO, jak pewnie wiekszość, nie zaryzykuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pewnie LED to przyszlosc tzn. jestem tego pewien, ale poki co oprocz Przema i Snocho nikt inny nie przedstawil działania LED. A dla mnie krakowski aquareef, Rebciu, Andrew, Szymon sa wyznacznikami dobrze prowadzonych zbiorników, więc poczekajmy..... Ja jestem bardzo zadowolny z T5 i dopóki, jak w/w koledzy nie stwierdza ze LED to jest TO, jak pewnie wiekszość, nie zaryzykuje!

Zbiorniki na LEDach prowadzone są już od lad i nikt na nie nie narzeka .Jest wiele wątków na ten temat na zagranicznych forach. U nas w pl to faktycznie nowość ale technika oświetlania tym typem oświetlenia jest już dobrze znana. Oczywiście technologia idzie do przodu i postęp jest nieunikniony. Za kilkanaśnie lat może się okazać , że ledy to już przeszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dany ma sporo racji. Sam nie zdecydowałbym się tak szybko na LED-y gdyby nie upały i decybele płynące z lampy Blau. Nie można powiedzieć, że jest to oświetlenie sprawdzone, ani w Polsce ani na świecie. Ile jest zbiorników, które mają za sobą kilka lat pod LED-ami? W dodatku same diody też cały czas się zmieniają. W przypadku T5 czy HQI różnice polegały na temperaturze barwowej i mocy, a tu? Co lampa to inne diody, w innej technologii itp.

@Marqo

Zbiorniki na LEDach prowadzone są już od lad i nikt na nie nie narzeka .Jest wiele wątków na ten temat na zagranicznych forach.

No sięgając ze dwa lata wstecz, to pierwsze co mi się przypomina to bardzo przemyślany zbiornik gościa z Hongkongu, który machnął perfekcyjny set-up, wywalając kupę kasy na lampę LED, po czym zamówił HQI, bo diody przepalały się w postępie logarytmicznym. Nie był to z resztą odosobniony przypadek. Pamiętam, że nawet na tym forum dyskutowane było nt awaryjności tych lamp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie jest za malo referencyjnych zbiorników abym zdecydował się na ledy na rafa. BLV 20 K plus blue - specjal fiji daja mi 100% satysfakcji i sa sprawdzone od wielu lat. Za to poeksperymentuje na zbiorniku FO .

Pamietam posty w ktorych ogłaszano śmierc HQI bo są przeciez T5, póki co ja wyminiłem 10 x t5 80 watt, na 2 x 250 HQI plus 4 x 80 t% i jestem zachwycony zmianą. Koralowce tez są zachwycone, sądzac po przyrostach.

Snochu - pokaz ten swój zbiornik, słyszałem o nim dużo dobrego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje zobaczyc kilka fotek z pomiarami z tego linku http://www.nano-reef.com/forums/index.php?showtopic=168811#

a nastepnie zobaczyc ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=jzJVl7Iggys

Nie jest to żadna forma reklamy ;)

Jeśli połaczycie jedno z drugim towar sie sam obroni ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie jestem na etapie testowania lampy modułowej LED120W 14kk i musze przyznać ,że jestem mile zaskoczony . Nie spodziewałem się takiej ilosci światła oraz takich refleksów.

Woda na tym oświetleniu jest krysztaowo czysta a zbiornik ożywa w porównaniu z liniowym swiatłem T5.

Narazie test w szczepkowym . Jesli koralom spodoba się to śwatło ( a tak się zapowiada) to od nowego roku zawisnie 6 modułów 120W w zbiorniku głownym.

Oczywiscie dla porówniania kolorów i przyrostów bee robił fotki.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi