Skocz do zawartości
Borsi

Jaki odpieniacz??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy, mój zbiorniczek to 180x60x63 oraz odpieniacz AP 600 i myślę że jest po prostu za mały. I tu rodzi się pytanie jaki odpieniacz wybrać. Już wszystko mi się pomieszało, zacznijmy od KZ S może wystarczy ale przeraża mnie jego wykonanie ( wygląda na delikatny), M podobno hałaśliwy teraz BK jaki mini 200, może SM 200 lub Delux no i oczywiście czy 200 a może 250, myślałem jeszcze o Deltec-u ale chyba byłby na dwóch pompach a to chyba sporo prądu ciągnie. Liczę na waszą pomoc bo ja już nic nie wiem. Odpieniacz to spory wydatek i nie chciałbym popełnić błędu przez co być zmuszonym do kolejnej zmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ja mam taki sam zbiornik co ty i mam odpieniacz KZ s i jestem bardzo z niego zadowolony polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Ponieważ mamy podobny litraż baniaków to tez chętnie się dowiem, co zaproponują bardziej doświadczeni! Podejrzewam ze mnie tez będzie czekać wymiana odpieniacza na większy (ryby rosną, życia przybywa). Wydaje mi się ze rozsądną propozycja jest ATI Bubble Master 250-słyszałem dość dobre opinie na temat tych odpieniaczy.

Cena 2200zł

Pobór prądu 60w

Akwa 1000-3000lit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś na forum czytałem że ATI żeby dobrze działał to trzeba go przerabiać a wielu akwarystów potem go i tak zmienia. Już się zaoszczędzałem na akwarium i ze starego zbiornika została mi tylko para pomp cyrkulacyjnych i Grotach. Nawet szkło musiałem wymieniać. Przez moje oszczędności musiałem startować od nowa dlatego chcę odpieniacz który jak włożę do Sampa to już o nim zapomnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem odpieniacz KZ (S) jest wystarczający na mój zbiornik bardzo dobrze pieni tylko trzeba do niego do kupić zawór na wylot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr34 miałem taki sam odpieniacz jak ty i musiałem cały czas go przerabiać siły już nie miałem do niego,zmieniłem na KZ i okazało się że deltec nie pieni przy KZ pomyśl nad zmianą będziesz zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze słyszę ze trzeba w nich cos przerabiać!!:frown: Może więcej szczegółów!:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wielu ludzi chwali KZ i chyba się na niego zdecyduję. A nie wiecie panowie jaka jest różnica w odpieniaczach BK SM i Delux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BK SM się ciut trudniej reguluje niż deluxe, oprócz tego ma takie zwężenie pod kubkiem i jeśli dobrze pamiętam inne mają wydajności pomp. Oprócz tego oczywiście cena ja używałem SM 200, teraz mam KZ S i są to podobne maszyny, obie godne polecenia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go trochę podpiłowałem nie potrzebne elemęty wywaliłem i dałem grubsze wężyki do powietrza.Jak wsadzasz rękę do akwa to przestaje pienic na 3 godzi przy KZ nie pieni przez 10 min

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki koledzy za odpowiedzi. Chyba zdecyduje się na KZ S skoro jest taki dobry i co więcej trochę tańszy od BK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten KZ –S, z jaka pompa?? aquabee2000 czy 3000??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie to bardzo dobre pytanie, co z tymi pompami? Zmieniają wydajność odpieniacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi