szymon7410 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2015 Witam Chciałbym mieć akwarium morskie tylko dla koników (kilka sztuk) i mam kilka pytań: 1. Jaka jest minimalna wielkość akwarium? Dla koników oczywiście. 2. Jaki jest koszt całego akwarium z wyposażeniem? 3. Co trzeba wiedzieć przed założeniem (pierwszego) akwarium. 4. Jak to jest z jedzeniem (gdzie kupić) 5. Koszt utrzymania takiego akwarium. Na razie to chyba wszystko, dodam tylko, że jestem totalnym nowicjuszem w dziedzinie akwarystyki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2015 Witaj Na wstępnie zapoznaj się z działem dla nowicjuszy, poznaj ogólne zasady jakie rządzą akwarystyką morską. Nie chce Cię zniechęcać ale koniki są wymagającymi zwierzakami, na Twoim miejscu spróbowałbym najpierw poprowadzić klasyczne akwarium morskie aby zrozumieć z czym to się je. W między czasie możesz nabywać wiedzy na temat koników. Sprzęt będziesz mógł wykorzystać ten sam. Przemyśl to dokładnie. Tak czy inaczej powodzenia życzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymon7410 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2015 A jeśli można wiedzieć to jakie polecasz wymiary akwarium?? i jaki sprzęt bo się na tym w ogóle nie znam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Modliszka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2015 wymiary akwarium to już od ciebie zależy na jakie sobie możesz pozwolić w domu ,mieszkaniu od budżetu jaki masz przeznaczony i od tego czy masz wyrozumiałą żonę :) jak nie to rób jak największe bo z morskim jest tak że później i tak będziesz robił większe jak weźmiesz małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymon7410 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2015 Chodzi o to jakie są wymiary minimalne dla samych koników, budżet jest jak najniższy narazie chodzi o samo dowiedzenie się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2015 jeden konik to 200-250 zl zastanow sie bo to nie jest low-costowa zabawa. tutaj nic sie nie robi tanim kosztem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymon7410 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2015 Wiem o tym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2015 (edytowane) Skoro wiesz, że koniki są drogie a z drugiej strony zakładasz jak najniższy budżet to zaprzeczasz sam sobie. Teoretycznie możesz założyć kostkę 125L (50x50x50) dla koników, wydajny odpieniacz, słaba cyrkulacja, światło też nie za mocne, trochę gorgonii, makroglonów i tyle. Zrobisz jak uważasz, ale dobrze Ci ludzie radzą, zacznij od czegoś prostszego... Edytowane 28 Czerwiec 2015 przez enigma17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach