Skocz do zawartości
Jacek56

TUNZE Osmolator Universal 3155

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem tej dolewki. Czy rzeczywiście jast bezawaryjna? Jak sprawuje się ten czujnik optyczny?

Obecnie używam urządzenie AM i generalnie jest OK ale ostatnio coś zaczyna wariować.

Bardzo dziękuje za wasze opinie i pozdrawiam :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam od sześciu miesięcy, jestem bardzo zadowolony, czujnik optyczny działa niezawodnie, dodatkowy czujnik jeszcze nigdy nie miał okazji się wykazać - ale jak się podniesie pływak ręcznie natychmiast włącza się alarm. Pompa również działa bez zarzutu, nie jest bezgłośna ale włącza się na krótko (kilkanaście sekund) podczas jednego cyklu dolewania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie po niecałym roku użytkowania padła pompa, kupiłem nowa, później padła elektronika na szczęście był jeszcze na gwarancji więc wysłałem do Tunze i po niecałych dwóch tygodniach był już u mnie naprawiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dolewke Tunze od 2004 roku , przez ten czas raz wymieniłem pompe i nic po za tym.Czujnik optyczny czuszcze raz na rok ,wszystko działa idealnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżę trochę temat

pytanie czy osmolator tunze czy dolewka co jest bardziej bezpieczne?

i jeszcze jedno ,osmolator ma 2 zabezpieczenia pierwsze podczerwień blokuje dopływ wody

a czy drugie zabezpieczenie też blokuje dopływ wody?? czy tylko daje alarm dzwiękowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tune Osmolator 3155 ma czujkę optyczną która normalnie steruje pracą pompy dolewki na zasadzie włącz/wyłącz. Dodatkowo masz w dolewce coś takiego, że jak opada poziom wody, to dopiero po chwili dolewka się uruchamia, dodatkowo jak już osiągnie odpowiedni poziom, to także jeszcze przez chwilę się dolewa woda, dosłownie kilka sekund. Gdyby czujka optyczna zawaliła (a właściwie zabrudziła się) to jest czujka mechaniczna, która wyłączy dolewkę i załączy alarm dźwiękowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi