endriu3005 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2015 (edytowane) Witam Was. Mam problem z piaskiem, kupilem i wsypalem taki oto taki piasek live reef ocean white . Piasek super bialy tylko ze bardzo sie przemieszza w akwa, mam go od tygodnia i nie wiem czy sie zbryli, siadzie itp. tu jest fotka z wczoraj a tu fotka z dzisiaj rano . Nie moge tez dokladnie ustawic falownikow bo robi sie zadyma w akwa, ustawione sa maxymalnie na 50 % rw20 nie moge wiecej. skaly tez porozkladalem na po calym akwa bo piasek zostalby zdmuchniety ze srodka akwarium. NIe mmoge zrobic zadnej konstrukcji bo piasek zostanie zdmuchniety ze srodka. Duzo lezy jego na skalach i tez pewnie bedzie to problemem dla korali z czasem jak bedzie juz czas wprowadzac jakies zycie. Prosze o jakies rady i szybka pomoc, moze lepiej zmienic na inny o wiekszej granulacji, chce tez miec babki z czasem to tez musi byc brane pod uwage. To tyle i czekam na wasza pomoc Edytowane 21 Maj 2015 przez endriu3005 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 Jesli piasek to "maka", to mozesz miec rzeczywiscie problemy. Granulacja 1-3 mm zachowuje sie juz stabilniej. Skaly nie ustawialbym na duzej powierzchni, bo piach pod nia zczernieje. Lepiej prezentuja sie "kolumny", dajace tez schowki i cien dla ryb. Poza tym, piach moze "oddychac". Grubszej warstwy bym juz nie ukladal, wiec przysypanie grubszym chyba odpada. No moze, gdyby polowe "maki" odsypac ? Przysypany sie i tak wymiesza, ale po roku tez sie "ulozy". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 (edytowane) Pompy masz ustawione do pracy w duecie przez wi-fi ?.Bo wtedy one pracują na przemian i mogą nie robić takiej zadymy bo w trybie pracy ciągłej na pewno będzie ci się piasek przemieszczać.. a w trybie pulsacyjnym może być lepiej.Co do samej skały to jak na razie masz niestety samo gruzowisko na twoim miejscu bym to ładnie ułożył albo ewentualnie na sucho ułożył skałę a później wziąć i posklejać skałę w gotowe kawałki.Bo jak na razie to skała jest tak przypadkowo rozrzucona .Z niej idzie porobić jakieś półki filary lub łuki co do złożenia pomysłów masz bez ograniczeń. .Jak skała będzie ułożona wtedy można dopiero myśleć o ułożeniu cyrkulacji.W swoim 432l mam pisaek Red Sea Live Reef Base Reef Pink 10 kg jest granulacji 0,5-1mm i mam pompy WP-40 i rw-8 + obieg 4500l/h i piasek się nie przemieszcza sam jedynie pomaga mu babką kopiąca.A jak chcesz osobną pracę to ustaw moc na najmniejszą i tryb pulsacyjny i na jak i jak najdłuższy czas opóźnienia i powinno trochę pomóc.Pozdrawiam. Edytowane 22 Maj 2015 przez Robteos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu3005 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 Stani i Robteos dzieki za pomoc, co do skal to wiem ze to wyglada dramatycznie ale na dana chwile musialem tak ulozyc bo piasek ze srodka akwa wedrowal pod skaly ktore byly poukladane po prawej i lewej stronie, byly ladne kaskady ale musialem rozebrac ze wzgledu na piach, ktory sie przmieszczal i wedrowal na boki, ale dzis rano zdecydowalem i juz 50 % zniklo piachu, jutro reszte wyciagne, teraz dylemat jaki wybrac, Robteos ten ktory ty masz ogladalem ostatnio w sklepie jest grubszy od mojego i pewnie jak mowisz bedzie o wielelepiej, ale roznica byla ze byl ciemniejszy a mi sie chce bialy ,a tobie wystarcza 10kg na taki baniak ?? ja dalem mojego 40 kg, mam teraz pytanie znalazlem oto taki wczoraj wieczorem http://www.ebay.co.uk/itm/181350364975?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT granulacja tez juz duzo lepsza od tego co mialem, co powiecie na ten, z gory dziekuje za pomoc i pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 (edytowane) No dziwię się ,że aż tak ci nie szkoda pieniędzy jak już wyciągnąłeś te 50% piachu to resztę bym zostawił i dokupił nowy z większą granulacją.U mnie na dnie 120x60cm mam 40kg skały i powiem jest na styk jeszcze myślę nad kupnem jednego worka.A co do granulacji piachu to może i być większa.. ale mi się osobiście już takie kamieniory się nie podobają wolę piasek drobnej granulacji bo i to lepiej dla zwierząt dla babki kopiącej ślimaka czy jeżowca Zresztą u mnie piach w akwarium lata sobie jak chce podopiecznym zostawiam możliwość interpretacji artystycznej i same decydują jak ma wyglądać.U mnie piachu nie ma równiutko wszędzie.Mam górki doliny itp niech to ich dom niech sobie same tam rządzą Co do twojego piasku się nie wypowiem bo nie wiem czy taki zwykły może być ja kupuję zawsze morski żywy bo są kultury bakterii Edytowane 22 Maj 2015 przez Robteos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 Ale co ty chcesz rw 20 ? Mi by wydmuchalo wode z akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu3005 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 Robteos szkoda mi kasy, ale jak widze ten cyrk w akwa to mnie trafia, nie wiem sam juz co robic, dokupic ten ocean red i wymieszac ? Czy jak tu Tadzik podpowiada cyrkulacja jest za mocna ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 (edytowane) Robteos szkoda mi kasy, ale jak widze ten cyrk w akwa to mnie trafia, nie wiem sam juz co robic, dokupic ten ocean red i wymieszac ? Czy jak tu Tadzik podpowiada cyrkulacja jest za mocna ? A te pompy masz ustawione ? W1-Najsłabsza siła-a pokrętło ustawione na slow ?.Co do piasku to bym zostawił to co masz i ewentualnie próbował ustawić jeszcze w innych miejscach falowniki albo tak je ustawić pod kątem by bardziej dmuchało w taflę wody.Zawsze coś idzie popróbować bo na prawdę szkoda pieniędzy by wymieniać 100% piasku w tak dużym akwarium nie jest to 50zł tylko kilka razy więcej....Albo pompy ustawić troszkę w górę i potem w stronę komina lub coś takiego ?. Ciężko tak podpowiadać lepiej by było na miejscu próbować Edytowane 22 Maj 2015 przez Robteos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu3005 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 (edytowane) A zapytam tak juz na zas, nlby disypalem piasek i za jakis czas pojdzie reszta zycia do akwa, to czy ppmpy nie beda musialy byc skierowane bardziej w dol ?? I problem nie wroci Edytowane 22 Maj 2015 przez endriu3005 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 (edytowane) Na początku byś musiał ułożyć skałę już wyjściowo jak ma być.I później po prostu próbować ustawiać falowniki by był ruch wody w akwarium.Bo teraz tak jak masz to wiadomo ,że będzie ten piach wszędzie wydmuchiwany bo prąd wody leci na drugi koniec akwarium i całość wypycha piasek.Ciężko tak doradzać z odległości.Ogólnie powiem tak najlepiej jak byś po prostu próbował różne ustawienia pozycji falownika czy to w róg jednej ściany czy w skałkę czy pod kątem jest bardzo wiele możliwości i na pewno jakaś będzie złotym środkiem.Ja u siebie nie mam żadnej skierowanej w dół mocniejsza jest bardziej skierowana w skałkę by prąd się rozbijał** a słabsza jest ustawiona poziomo i jest ok mam RW-8 i WP-40 i piasek leży w miejscu nie licząc pomocników którzy ten piasek samodzielnie przenoszą .Albo zrób tak Pierwszy cyrkulator wyłącz i ustawiaj sam drugi jak będzie okej to go wyłącz i potem załącz drugi i go ustawiaj.A tak powracając do 1 posta o co ci chodzi z zbrylaniem piasku ?.Ja w niektórych miejscach go nie ruszałem od 6 miesięcy i jest sypki.A jak tak się martwisz to w przyszłości kupisz babkę kopiąca ślimaka kopiącego lub piaskowego jeżowca Sand dolar i będzie czysty pisasek. Edytowane 22 Maj 2015 przez Robteos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu3005 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 Moze kupie ze dwa worki tego zwirku co masz ocean red i wymieszam, jak mowisz ze u Ciebie jest ok to chyba u mnie tez powinno byc, tylko jak zacznie sie i zwierzaki beda kopac ale chyba az tak nie beda przewracaly tego puachu, a tak przy okazji jezeli bede mial ustawione pompy na minimum to nie bedzie troche za slabe pozniej dla korali ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 (edytowane) Co do piasku to nie musi być konkretnie taki jak ja mam może być i trochę większej granulacji +1mm.Tylko ,że ja mam troszkę inne cyrkulatory i nie wiadomo jak u ciebie ,może się nie sprawdzić i znów będzie pieniądz w błoto.Co do zwierząt kopiących to one nie robią ,że parę kg piachu ci przerzuć na drugą stronę,tylko po prostu go przesiewa jeśli mowa o babce jeżowiec to trochę małą warstwę przesuwa więc nie jest źle.Co do korali to dla Miękkich/lps nie musi być mocne bo jak ustawisz za mocno to możesz tylko koralowce uszkodzić,w miarę dobrą cyrkulację potrzebują tylko koralowce SPS-twarde dla miękkich i lps w większości wypadków wystarczy jak lekko nimi buja w jedną i drugą.Ja mam tak w miarę drobny piasek bo mi się bardzo podoba jak i jest dużym ułatwieniem dla babki w nie lubię tzw kamieniorów bo za bardzo mi się to nie widzi tak jak w morzu jest drobny to tak samo u siebie chciałem.Ja powiem ci tak szczerze słuchaj nie napalaj się od razu z kupnem piasku,ja na razie na twoim miejscu bym ułożył skałę i próbował ustawić cyrkulatory by nie rozdmuchiwały piasku.Bo tak mówiąc szkoda wydawać pieniądze kupiłeś piasek pewnie też za tani nie był więc szkoda się go pozbywać.Ewentualnie zawsze możesz też go wykorzystać w sumie do DSB.I ogólnie radzę nic nie rób na szybko bo czasem tylko sobie idzie zaszkodzić wszystko powoli i na spokojnie.Pieniądz wydać łatwo ale potem nie przemyślanym zakupem może być problem.Pozdrawiam Edytowane 22 Maj 2015 przez Robteos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu3005 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2015 Super dzieki za cenne informacje, co do piasku to przegladalem teraz twoje fotki i widze ze moj piach do twojego to niebo a ziemia, moj to maka w porownianiu z twoim, kupilem tak jak mowisz nie byl tani ale mnie zaskoczyl mocno a widze ze twoj to jest git zobacz moj jest roznica wielka, tak przynajmniej ja widze i dla tego mam takie problemy i pewnie tez moje falowniki sa za mocne nawet na minimum robia nie szkody ale troche za malo jak dla mnie kreca , a kiedy bede cos wrzucal do baniaka to pewnie ruszy mi piach na 100% i chyba pewnie zmiane zrobie na grubszy, zobacz prosze jeszcze moj i sam zobaczysz jaka roznica jest, a powiedz & aragonit & jest duza roznica midzy tym co mamy ?? jezli co mi wpadnie na mysl to sie odezwe i poprosze o cenne info dzieki bardzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Maj 2015 (edytowane) No fakt faktem masz piasek frakcji 0.Co do różnic piasek argonitowy ma frakcję Wielkość ziaren granulacji w # 1 - 0,5 - 1,7 mm argonitowyA mój ma granulację 0,5-1,0mm. więc różnica jest nie ogromna ale pewno ten większy będzie lepszy przy tak mocnych cyrkulatorach. Edytowane 23 Maj 2015 przez Robteos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu3005 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Maj 2015 I juz sprawa zostala sprostowana, dzieki bardzo zaraz zjemy sniadanko i pedzimy szukac piachu. Pozdrawiam i milego dnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu3005 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Maj 2015 Taki kupilem piasek 1mm mysle ze bedzie git, za jakis czas napisze moja opinie, poprzedni piach byl super , tylko moje falowniki byly za mocne moja opina po ostatnim red sea ocean white piach fajjny ale cyrkulacja barszo slaba musi byc, mysle ze to tyle dzieki za wasza pomoc pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu3005 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2015 Piasek super, granulacja nie jest za duza jest spoko, mysle ze moge zamknac juz temat, dziekuje za wasza pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach