Skocz do zawartości
zew

oświetlenie HQI 70W

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad zmianą oświetlenia ale przy 70W nie ma zbytnio wyboru.

Żarniki jakie znalazłem to:

Blau Aquaristic Żarnik HQI 70W 10000k, 14000k, 20000k

Aqualine 70W 5000k,10000k, 20000k

Sylvania 70W 5600k

i nic wiecej :)

balast .. jeszcze nie szukałem , ale pewnie tu bedzie wiekszy wybór,

zależało by mi na świetle białym ewentualnie wpadajacym lekko w niebieski.

Prosił bym o pomoc w wyborze żarnika.

Dodatkowo mam pytanie odnośnie aktyniki - czy konieczne jest stosowanie tego światła ?

W sprawie balastu :) to czy przy opcji scimniania hqi jest potrzebny specjalny układ ? bo o ile pamietam to jest taka opcja w skalarze i fajnie było by to wykorzystać

Pozdrawiam.

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do jakiego akwarium chcesz ten zarnik,bo moim zdaniem szkoda sie pchac w zarniki 70watowe,ze względu na ich cene i małą ilość światła przez nich dawaną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do sciemniania potrzebny jest statecznik elektroniczny z taka funkcja. W Polsce chyba tylko elball ma jakas tam funkcje sciemniania ugoga(2 tryby). Hqi 70 naprawde sie nie oplaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena ceną , ale ja mam plan :)

70W bo chce oświetlić w miare mocno tylko jeden punkt w akwarium, reszta może być mroczna lub doświetlona byle czym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlić chciałbym praktycznie jedną skałke , czyli jakieś 20cmx20cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem o co Ci chodzi, sam tak miałem przez dłuższy czas.

Efekt jest na prawdę super- w zależności od upodobań, ale żółty-biały kolor światła lepiej zastąpić czymś bardziej niebieskim. Wtedy dopiero jest efekt mroku i wiązki światła nad konkretną skałką.

Napisz jaki masz baniaczek i co tam chcesz hodować. 70W strasznie słabo świecą. Jeśli chodzi o żarniki poszukaj na ebayu angielskim, mają żarniki, które stosują amerykanie ushio, iwasaki i wiele innych też w mocy 70W. Jeśli nie uda Ci się znaleźć daj znać mam gdzieś link do sklepu, który tam handluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja odrazu poprosze o link do sklepu :)

jest tego troche , jeśli sie zdecyduje to mam raczej wybrać 14000k najmniej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz to zależy, przy 10 czy 14kk będą dobre przyrosty, ale nie wszystkim odpowiada takie biało-żółte światło. 20kk będzie ładny niebieski kolor, ale niestety przyrosty będą ograniczone. Jeśli metahalogen ma być jedynym źródłem światła proponuję Ci pojeździć po sklepach czy znajomych i rozeznać samemu jaki kolor Ci najbardziej odpowiada.

Link podam jutro bo już zmykam spać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak się zastanawiam bo żarniki 20kk daja światło niebieskie które np. w przypadku gąbki która posiadam zmienia jej kolor na brązowy a jest taka ładna w białym świetle, z drugiej strony korale którym aktynika podkręca kolory bedą nijakie . Jednak efekt koloru moża wydobyć używając kierunkowego swiatła diodowego, Miałem jakiś czas oświetlenie nocne z niebieskimi diodami i korale miały takie same kolory jak pod aktyniką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich prywatnych obserwacji wynika, że światła ma mało wspólnego z super kolorkami. Jeśli masz dobrą wodę i np. zeowit korale po zmianie z 20000K na 10000K powinny nadal wyglądać super, kwestia czasu przyzwyczajenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli pozostaje mi pooglądać akwaria na żywo , w każdym bądź razie decyzja zapadła..będzie hqi

Dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mam jeszce jedno małe pytanko. Lampke bedę składał samodzielnie i zastanawie mnie czy żarnik wydziela promieniowanie UV , jesli tak to czym je powstrzymać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezel lampka bedzie diy, mozesz podjechac do castoramy i dotna Ci szklo kominkowe. Tylko konieczniemusisz powiedziec, ze ma byc z filtrem UV.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i utną mi taki mały kawałek ?

Dzięki :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak zrobilem:) Musisz tylko znales taki z szialem gdzi tna szklo. U mnie mieli cala kope uszkodzonych szyb i docieli mi kawalek. Dosyc drogo wyszlo, bo za 10x30 czy jakos tak zaplacilem prawie 100zl. Jak go jeszcze znajde moge Ci odstapic:)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak coś to się odezwe i jakoś się dogadamy

Balasty już mam dwa, jeden ze zmieszaniem mocy, drugi zwykly .

brakuje mi żarnika , obudowy z biedronki :smile: kabli do zarnika, no i szyby z filtrem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze jedno pytanie :)

Od lustra wody do górnej płyty obudowy akwarium mam 45cm , jeśli wstawie tam lampe to będzie wisiała około 20cm nad lustrem wody a z regóły wszyscy wieszają lampy 30cm nad lustrem wody. Czy może tak byc ? ...szafke i tak będe musiał przerobić ale jak by miała być wyższa to jak sięgne do mikroweli :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi