Skocz do zawartości
zew

oświetlenie HQI 70W

Rekomendowane odpowiedzi

:frown: to mój pierwszy kontakt z taką lampą , nie chciał bym czegoś popażyć ( choć to tylko 70W )albo coś innego, fajnie jak by mi ktoś napisał ze te 20cm może być lub nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarku nie zależy mi na oszczedności energii , chce jednego punku świetlnego świecącego z boku pod kątem i nie wiem czy 70W da rade , jak nie to dam 150W. Ale osobiście preferował bym pólmrok na 2/3 zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To narozrabiam ta lampą jesli zamontuje ja na wysokości 20cm od lustra wody ?

Czy w przypadku 70W nie trzeba jej wieszać tak wysoko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to 70W mam za sobą, lampka do 50l chociaż efekty mroku są świetne :D no i są refleksy, przy żarniku 20kk kolorki sps słabe a lps-y wygladaja dobrze. Pora na 150W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam pytanie posiadam akwarium narożne wysokość 55cm boki 70 cm wody około 165l czy wystarczy lampa hqi 70w żeby dno akwarium było oświetlone żeby ładny trawniczek można posadzić,bo posiadam świetlówki ale nie mogę dna dobrze doświetlić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to 14000K daje światło żółte? Już w opisach żarników 12000K jest informacja, że dają białe światło... Pytam ponieważ planuję zakup HQI 2x150W 12000K i do tego 4xT5 i liczyłam na to, że HQI da białe światło, które później skoryguje niebieskimi świetlówkami. Zaznaczam że nie podobają mi się oświetlone na niebiesko akwaria, ale jeszcze mniej mi się żółtki podobają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi