zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 Zastanawiam sie nad zmianą oświetlenia ale przy 70W nie ma zbytnio wyboru. Żarniki jakie znalazłem to: Blau Aquaristic Żarnik HQI 70W 10000k, 14000k, 20000k Aqualine 70W 5000k,10000k, 20000k Sylvania 70W 5600k i nic wiecej balast .. jeszcze nie szukałem , ale pewnie tu bedzie wiekszy wybór, zależało by mi na świetle białym ewentualnie wpadajacym lekko w niebieski. Prosił bym o pomoc w wyborze żarnika. Dodatkowo mam pytanie odnośnie aktyniki - czy konieczne jest stosowanie tego światła ? W sprawie balastu to czy przy opcji scimniania hqi jest potrzebny specjalny układ ? bo o ile pamietam to jest taka opcja w skalarze i fajnie było by to wykorzystać Pozdrawiam. Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 A do jakiego akwarium chcesz ten zarnik,bo moim zdaniem szkoda sie pchac w zarniki 70watowe,ze względu na ich cene i małą ilość światła przez nich dawaną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 Do sciemniania potrzebny jest statecznik elektroniczny z taka funkcja. W Polsce chyba tylko elball ma jakas tam funkcje sciemniania ugoga(2 tryby). Hqi 70 naprawde sie nie oplaca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 cena ceną , ale ja mam plan 70W bo chce oświetlić w miare mocno tylko jeden punkt w akwarium, reszta może być mroczna lub doświetlona byle czym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 Juz nawet o cene nie chodzi, one po prostu slabo swieca. jaki duzy baniak? Jaka powierzchnie chcesz oswietlic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 Oświetlić chciałbym praktycznie jedną skałke , czyli jakieś 20cmx20cm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 Wiem o co Ci chodzi, sam tak miałem przez dłuższy czas. Efekt jest na prawdę super- w zależności od upodobań, ale żółty-biały kolor światła lepiej zastąpić czymś bardziej niebieskim. Wtedy dopiero jest efekt mroku i wiązki światła nad konkretną skałką. Napisz jaki masz baniaczek i co tam chcesz hodować. 70W strasznie słabo świecą. Jeśli chodzi o żarniki poszukaj na ebayu angielskim, mają żarniki, które stosują amerykanie ushio, iwasaki i wiele innych też w mocy 70W. Jeśli nie uda Ci się znaleźć daj znać mam gdzieś link do sklepu, który tam handluje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 To może ja odrazu poprosze o link do sklepu jest tego troche , jeśli sie zdecyduje to mam raczej wybrać 14000k najmniej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 Wiesz to zależy, przy 10 czy 14kk będą dobre przyrosty, ale nie wszystkim odpowiada takie biało-żółte światło. 20kk będzie ładny niebieski kolor, ale niestety przyrosty będą ograniczone. Jeśli metahalogen ma być jedynym źródłem światła proponuję Ci pojeździć po sklepach czy znajomych i rozeznać samemu jaki kolor Ci najbardziej odpowiada. Link podam jutro bo już zmykam spać. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2009 tak się zastanawiam bo żarniki 20kk daja światło niebieskie które np. w przypadku gąbki która posiadam zmienia jej kolor na brązowy a jest taka ładna w białym świetle, z drugiej strony korale którym aktynika podkręca kolory bedą nijakie . Jednak efekt koloru moża wydobyć używając kierunkowego swiatła diodowego, Miałem jakiś czas oświetlenie nocne z niebieskimi diodami i korale miały takie same kolory jak pod aktyniką Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2009 Z moich prywatnych obserwacji wynika, że światła ma mało wspólnego z super kolorkami. Jeśli masz dobrą wodę i np. zeowit korale po zmianie z 20000K na 10000K powinny nadal wyglądać super, kwestia czasu przyzwyczajenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2009 czyli pozostaje mi pooglądać akwaria na żywo , w każdym bądź razie decyzja zapadła..będzie hqi Dziekuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2009 To mam jeszce jedno małe pytanko. Lampke bedę składał samodzielnie i zastanawie mnie czy żarnik wydziela promieniowanie UV , jesli tak to czym je powstrzymać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2009 Jezel lampka bedzie diy, mozesz podjechac do castoramy i dotna Ci szklo kominkowe. Tylko konieczniemusisz powiedziec, ze ma byc z filtrem UV. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2009 i utną mi taki mały kawałek ? Dzięki :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2009 Ja tak zrobilem:) Musisz tylko znales taki z szialem gdzi tna szklo. U mnie mieli cala kope uszkodzonych szyb i docieli mi kawalek. Dosyc drogo wyszlo, bo za 10x30 czy jakos tak zaplacilem prawie 100zl. Jak go jeszcze znajde moge Ci odstapic:) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2009 Jak coś to się odezwe i jakoś się dogadamy Balasty już mam dwa, jeden ze zmieszaniem mocy, drugi zwykly . brakuje mi żarnika , obudowy z biedronki :smile: kabli do zarnika, no i szyby z filtrem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2009 To jeszcze jedno pytanie Od lustra wody do górnej płyty obudowy akwarium mam 45cm , jeśli wstawie tam lampe to będzie wisiała około 20cm nad lustrem wody a z regóły wszyscy wieszają lampy 30cm nad lustrem wody. Czy może tak byc ? ...szafke i tak będe musiał przerobić ale jak by miała być wyższa to jak sięgne do mikroweli :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach