zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2009 :frown: to mój pierwszy kontakt z taką lampą , nie chciał bym czegoś popażyć ( choć to tylko 70W )albo coś innego, fajnie jak by mi ktoś napisał ze te 20cm może być lub nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2009 A moze zamiast hqi pomysl o LED'ach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2009 Jarku nie zależy mi na oszczedności energii , chce jednego punku świetlnego świecącego z boku pod kątem i nie wiem czy 70W da rade , jak nie to dam 150W. Ale osobiście preferował bym pólmrok na 2/3 zbiornika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Maj 2009 To narozrabiam ta lampą jesli zamontuje ja na wysokości 20cm od lustra wody ? Czy w przypadku 70W nie trzeba jej wieszać tak wysoko ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Maj 2009 No to 70W mam za sobą, lampka do 50l chociaż efekty mroku są świetne no i są refleksy, przy żarniku 20kk kolorki sps słabe a lps-y wygladaja dobrze. Pora na 150W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loizy34 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2009 witam mam pytanie posiadam akwarium narożne wysokość 55cm boki 70 cm wody około 165l czy wystarczy lampa hqi 70w żeby dno akwarium było oświetlone żeby ładny trawniczek można posadzić,bo posiadam świetlówki ale nie mogę dna dobrze doświetlić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2009 Hmm to 14000K daje światło żółte? Już w opisach żarników 12000K jest informacja, że dają białe światło... Pytam ponieważ planuję zakup HQI 2x150W 12000K i do tego 4xT5 i liczyłam na to, że HQI da białe światło, które później skoryguje niebieskimi świetlówkami. Zaznaczam że nie podobają mi się oświetlone na niebiesko akwaria, ale jeszcze mniej mi się żółtki podobają... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danielj 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2009 Kup refluxy 12000K , dają piękne białe światełko:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach